Aile ve Evlilik

Ayrılık Acısı Nasıl Geçer

Ayrılık acısı yaşanan tüm romantik ilişkilerde bazen ortaya çıkar. Tabii ki kimse ilişkiye ayrılmak için başlamaz. Ancak ilişki ilerledikçe kişiler birbirlerine daha fazla dikkat eder. Bazen az ilgi, bazen az sevgi bazen ise değersizlik ilişkinin bitmesine neden olur. Böylece aşk acısı ortaya çıkar. Aşk ya da romantik ilişki insanların yaşamlarına anlam katar. Bu yüzden önemlidir. Aşk yakınlık, bağlanma, güven, saygı ve sevgi gibi duyguları ortaya çıkarır. Aşk, kültürden kültüre, kişiden kişiye farklılık gösterir. Unutmayın aşk da ayrılık acısı da bireysel bir yolculuktur. Özellikle son 30 yılda psikoloji aşk kavramıyla yakından ilgilenir. Diğer yandan edebiyat, tiyatro, sanat gibi alanlarda da sık sık ele alınır.
İçindekiler
1. Aşk ve Ayrılık Acısı
2. Bağlanma Kuramı ve Ayrılık Acısı
3. Duyguların Kabul Edilmesi
4. Sosyal Medya Kullanımı
5. Kendinizi Takip Edin
6. Terk Edilmenin Acısı Nasıl Geçer
7. Ayrılığı Kabul Edin
8. Ayrılık Acısı Ne Kadar Sürer ?

Aşk ve Ayrılık Acısı

Aşkın tanımı ile farklı farklı açıklamalar var. Freud aşk cinselliğin yüceltilmesi olarak ifade eder. Diğer yandan Harlow ise bağlanma davranışı olarak ele alır. Eric Fromm ise ilgi, sorumluluk, saygı ve anlayış olarak ifade eder. Maslow ise aşk tanımını ikiye ayırır. Bunlarda biri kişinin güvensizliğiyle gelişen ve düşük düzeydeki duygusal ihtiyaçlarını ifade eden yetersizlik aşkıdır. İkincisi ise yüksek düzeyde duyguları ve kendini gerçekleştirmeyi içeren aşık olmaktır. Tennov ise aşkın bilişsel etkinliği devre dışı bıraktığını söyler. Bir nevi bağımlılık olduğunu ifade eder. Aşk, açıklığı, içtenliği, sonsuzluğu ifade eder. Her ilişkide “Seni asla terk etmeyeceğim!” cümlelerine rastlarız. Tabii ki ilişkilere ayrılık isteğiyle kimse başlamaz. Ancak bazen bu duygular nefret, öfke gibi duygulara da dönüşür. Bu tür durumlarda ise ayrılık acısı kaçınılmaz bir hal alır.

Bir diğer önemli nokta ise aşkın nasıl ortaya çıktığıdır. Aşk öğrenilen bir davranış mıdır yoksa içten mi gelir ? Kernberg’e göre aşk varoluşsal boyutta benlik sınırlarının terk edilmesidir!

Bağlanma Kuramı ve Ayrılık Acısı

Shaver ve arkadaşları, Bowlby’nin içsel çalışma modellerine göre bağlanmayı incelemiştir. Bu noktada bağlanma türleri ile romantik ilişki arasında bir bağ vardır. Diğer bir deyişle her aşk bir bağlanmadır. Her ayrılık acısı ise bu bağlanmanın kopmasıdır. Bowlby, Freud’un erken bağlanma ilişkisinin yaşam boyu sürdüğünü ifade ediyor. Bu yüzden insanların duygusal bağlar kurmaya ihtiyacı vardır. Çünkü bağlanma kişinin sosyal yaşamını da etkiler. Kurulan güvenli bağlanma fizyolojik ve duygusal ihtiyaçlarımızı karşılar. Bartholomew ve Shaver, çocuklukta kurulan bağlanma stillerinin yetişkinlikte de devam ettiğini ifade ediyor. Eğer ki kişiler güvenli bağlanma stiline sahipse yaşadıkları aşk acısı daha hafif olur. Ancak diğer yandan kaygılı bağlanma stiline sahip kişiler ayrılık sürecini daha zor atlatır. Bu yüzden bebeklikte ortaya çıkan bağlanma stilleri kişini romantik ilişkisini de direkt olarak etkiler.

Güvenli bağlanan kişiler;

Diğer insanlarla daha kolay bağ kurar.

Başkalarına yakınlaşmaktan korkmaz.

Terk edilme korkusu yaşamaz.

Kendileri ve diğer kişiler hakkında olumlu bakış açısına sahiptir.

Kaçıngan bağlanan kişiler ise;

Yakınlık kurmakta zorlanır.

Fazla samimiyet ve yakınlığa izin vermez.

Başkalarına bağlanma ve güvenmek onlar için çok zordur.

Hemen Seans Al

Kaygılı bağlanan kişiler ise;

Aşık oldukları kişinin kendisini yeterince sevmediğini düşünür.

Her an terk edilebilirim der.

Eşleriyle mümkün olduğunca yakın olmak ister.

İletişim koptuğunda kaygısı artar.

Kaybetme korkusun çok yoğun yaşar.

ayrılık acısı
ayrılık acısı

Ayrılık Acısı ve Duyguların Kabul Edilmesi

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi bağlanma stilleri ile aşk acısı arasında direkt bir bağ var! Ayrılık tercih edilmemektir. Bu tür durumlarda tercih edilmemek kişinin duygularını alt üst eder. Çünkü giden kişi sizi tercih etmedi. Sizi seviyor olsa bile devam etmek istemedi. Aşk acısı ortaya çıktığında kişi kendisini suçlar. Çünkü bir anlam bulmak ister. Ancak bu süreçte ortaya çıkan yas tepkileri aslında normal bir tepkidir. Hatta ayrılık bazen yas sürecinden daha ağır geçer. Çünkü yas sürecinde kişi isteyerek ölmemiştir. Terk eden kişi ise sizi bilerek ve isteyerek terk etti.

Bu tür durumlarda bazen ağlama isteği ortaya çıkar. Evet, ilişkiniz henüz bitti. Bu tür durumlarda acı çekmeniz gayet normal. Bu yüzden ayrılığa dair duygunuzu kabul edin. Ayrılık sizden neyi alıp götürdü? Bu soruya sıklıkla mutluluk cevabı gelir. Öyle sizi böyle hissettiren şey mutsuzluk. Tabii ki hadi ayağa kalkın ve mutlu olun demeyeceğiz! Mutsuz olmak ve üzgün hissetmek hakkınız. Önce ayrılığa ilişkin duygularınızı kabul edin. Bu duyguları yaşamanıza bazen günler, bazen haftalarca izin vermeniz gerekir. Tabii ki ayrılık acısını daha sağlıklı atlatmak için destek almanız gerekebilir. Eğer ki kendinizi keyifsiz ve çökkün hissetmeniz uzun süre devam ederse mutlaka online terapi alın!

Ayrılık Acısı ve Sosyal Medya Kullanımı

Ayrılıklardan sonra yazısız kural çiftlerin birbirini sosyal medyadan çıkarmasıdır. Bu davranış ilk başta olması gereken bir şeydir. Çünkü sosyal medyadan takip etmek ilişkinizi hatırlamanıza neden olur. Hatırlanan eski günler şu an size acı verir. İlişkiye dair umutlanmanıza neden olur. Eğer ki bu umut ilişkiyi geri getirmezse sizi daha derinden etkiler. Bu yüzden sosyal medya hesaplarından eski partnerinizi çıkarmanız şu an için en ideal yoldur. Bir diğer önemli konuysa partnerden size haber getirenlere engel olmanızdır. Bu tür haber getirici kişiler sizin acınızı tetikler. Size belki iyi niyetiyle haber getiren arkadaşlarınızı uyarın! Eğer ki evdeki eşyalar size ilişkinizi hatırlatmıyorsa onlar yerinde kalabilir. Ancak her eşya bir tetikleyici görevi görüyorsa bir an önce vedalaşsanız iyi olur.

aşk acısı
aşk acısı

Kendinizi Takip Edin

Ayrılık sürecinden sonra kişiler bir süre çökkünlük yaşar. Bu durum eğer kontrol altına alınmazsa depresyon belirtilerini tetikler. Bu tür durumlarda arkadaşlarınızdan destek isteyin. Bazen bir seyahat, bazen bir eğlence size iyi gelir. Diğer yandan egzersiz ve uyku düzenine dikkat etmeniz gerek. İştah düzeyindeki değişiklik sizin yaşamınızı da etkiler. Ayrılık acısı uzun süre devam ederse mutlaka destek alın! Biraz önce de bahsettiğimiz gibi ayrılık acısı bireysel bir yolculuktur. Sizin bu yolculuğu nasıl yaşadığınız burada yazılanlardan daha önemli!

Eğer ki her ayrılıktan sonra derin bir keder yaşıyorsanız bu noktada bağlanma stillerine yönelik çalışma yapmanız gerek. Ayrılık ve ayrılık sonrası süreç sizden neleri alıp götürüyor? Bu soruya yanıt bulmak sizin ilişkinin sonlanması sürecine daha kolay uyum sağlamanıza yardım eder.

Terk Edilmenin Acısı Nasıl Geçer

Terk edilmenin acısı nasıl geçer sorusuna siz ne yanıt veriyorsunuz? Yanıt vermek zor değil mi ? Yeni ayrıldım gezmeye takatim yok dediğinizi duyuyorum. Tabii ki ilk başlıkta da bahsettiğim gibi duygularınızı reddedin demiyorum. Elbette üzüleceksiniz. Değer verdiğiniz ve vakit harcadığınız bir ilişki bitti. İçiniz acıyor olabilir. Ancak ayrılık acısı ile baş etme sürecindeki önemli başka bir nokta ise sosyalleşmektir. Bu yüzden sizi seven ve destekleyen insanlarla iletişim kurun! Siz istemediğiniz sürece ayrılıkla ilgili konuşmamaları gerektiğini söyleyin. Merak etmeye dayalı sorulara izin vermeyin. Bu tür sorular sizi olumsuz etkiler. Ayrıca kendinizi iyi hissetmediğiniz anlarda iletişim kuracağınız birini seçin. Onu bu tür durumlarda aramak istediğinizi söyleyin! Herkese anlatmak yerine bir kişiyle duygunuzu paylaşmanız daha sağlıklı olacaktır.

Ayrılığı Kabul Edin

Belki de sizi en çok zorlayan kısma geldik. Evet, ayrılık acısı ile baş etmek için kabul etmek gerek. Eğer ki ilişki içerisinde kendinizi suçluyorsanız sebeplerinizi bulmaya çalışın. Elinize somut neler var ? Ancak ilişkiye dair derin analizler yapmayın. Evet, ilişkilerde doğası gereği bazen ayrılık yaşanır. Bu ilişkinin size neler öğrettiğini fark edin. Bir sonraki ilişkinizde nelerin olmasını istersiniz, ilişkiden beklentiniz nedir?

Eğer ki ayrılıktan sonrası süreç sizin için çok sıkıntılı geçiyorsa mutlaka bir destek alın. Bazen ayrılık acısı çok uzun sürer. Uygun bir terapötik ilişki ile içinde bulunduğunuz duruma bir anlam bulursunuz. Terapinin iyileştirici gücü aslında yaşadığınız duruma uygun soru sorarak başlar. Ayrılık sürecinin sizde yaratmış olduğu derin acıyı anlamlı hale getirin. Birinin sizi tercih etmemesi ve sevmekten vazgeçmesi… Bu duygu her zaman sizi derinden etkiler. Ancak unutmayın, her ilişki aynı şekilde devam etmez.

Ayrılık Acısı Ne Kadar Sürer

Ayrılık acısı yas sürecine benzer özellikler gösterir. Yas süreci normal şartlar altında 6 ay devam eder. Ancak bazı durumlarda yas süreci patolojik yas olarak karşımıza çıkar. Burada vereceğimiz süre kesin bir süre değildir. Ancak uzun süreli ilişkilerden sonra kabul süreci bazen  altı ayı bulur. Bu durum bazen iki üç ay içinde de ortadan kalkar. Çünkü yaşanılan durum bireysel bir durumdur. Psikolojide bu yüzden netliklerden bahsetmek oldukça zordur.

Aşk Nedir yazımızı mutlaka okuyun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir