Anksiyete - KaygıTerapi

Anksiyete Terapisi Nedir

Anksiyete terapisi kaygınızı kontrol etmek, endişe verici düşüncelerinizi anlamanıza yardım eder. Bu nedenle kaygı ve korkularınız sizi zorluyorsa anksiyete terapisi almanız gerekir. Bu süreç içerisinde nasıl bir psikolojik danışmanlık süreci yaşayacağınızı size anlatmaya çalışacağız. Ancak öncesinde biraz kaygı bozukluğunun ne olduğunu ifade etmemiz gerekir. İlaçlı tedavinin yanı sıra online terapi yöntemi bu süreçte oldukça önemli yer tutar. Psikolojik danışmanlık sürecinde kaygı ve korkularınızın altında yatan temel yaşantıları bilmek için adım atarsınız. Terapistin süreç içerisinde uygulayacağı teknik, soracağı sorular kendinizi daha rahat anlatmanıza yardım eder. Ancak unutmayın, anksiyete terapisi bir süreçtir. Bu nedenle 2 ya da 3 oturumda var olan bütün belirtiler ortadan kalkmaz.

Online terapi almak için Dr. Psikolojik Danışman Serdar KÖRÜK ile online terapiye başlayabilirsiniz.

Instagram sayfamızı takip edip bize destek olabilirsiniz.

Anksiyete Bozukluğu ve Anksiyete Terapisi

Anksiyete terapisi takıntılı düşünceler, endişeler ve fobilerden kurtulmanıza yardım eder. Kaygı durumu bazı nedenlerden dolayı genetik olarak bize aktarılır. Bu tür durumlarda hormonal dengeyi sağlamak için ilaçlı tedavi gerekir. Eğer ki terapi sırasında uzman ilaç kullanmanız gerektiğini düşünürse mutlaka bir hekime yönlendirme yapar. Ancak bazı durumlarda yaşama dair bakış açınız sizin kaygınızı tetikler. Örneğin her işte mükemmel olmaya çalışmak… Başarısız olmaktan korkmak… Hata yapmanın hayatınızın sonu olacağını düşünmeniz gibi… bu tür durumlar genelde aile yaşantıları ya da sosyal yaşantılar sonucunda kalıcı hale gelir. Bazen kaygınızın altında ilkokul öğretmeniniz, bazen kardeşiniz, bazen ebeveynleriniz çıkar.

Tüm bu etkenler sizin hayattan zevk almanızı, neşeli olmanızı engeller. Anksiyete terapisi sürecinde sizi kaygılandıran tüm bu geçmiş yaşantılar detaylı şekilde ele alınır. Sizin kendinize yönelik algınızın nasıl değişeceği konuşulur. Kaygı durumunuza yönelik problem çözme becerileriniz artar. Anksiyete terapisi birçok psikolojik danışma oturumuna göre nispeten daha kısa süre devam eder. Bu nedenle 8 ile 10 oturum arasında pek çok insan önemli ölçüde kaygısıyla baş etmeye başlar. Ancak bazen bu oturum sayısı 15-16 oturuma kadar da devam eder.

Anksiyete Terapisi ve BDT

Anksiyete terapisi sürecinde BDT sık sık tercih edilir. Ancak bunun yanında diğer ekoller de danışanların kaygılarıyla baş etmesine yardım eder. Danışan merkezli yaklaşım, geştalt terapi, kısa süreli çözüm odaklı terapi gibi… Bilişsel Davranışçı Terapi ekolü daha sık tercih edilir. Ancak psikolojik danışmanlık süreci içerisinde diğer ekoller de görüşmeye dahil edilir. Amaç kişide kaygıya neden olan duygu, düşünce ve davranış mekanizmasını rasyonel hale getirmektir. Böylece zihniniz sakinleşir, bedeniniz sakinleşir, duygularınız ortaya çıkar.

Anksiyete Terapisi için Bilişsel Davranışçı Terapi en yaygın kullanılan yöntemdir. Bunların yanı sıra panik atak (panik bozukluk), fobiler, sosyal anksiyete bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğunun da tedavisinde tercih edilir.

Hayata ya da kendinize dair olumsuz bakış açısı kaygınızı artırır.Psikolojik danışmanlık sürecinde bu kalıplar ve irrasyonel inançlar ele alınır. Bilişsel terapi; düşüncelerin yani biliş sürecinin kaygıyı nasıl etkilediğini ortaya çıkarır. Davranışçı terapi ise kaygınız ortaya çıktığında nasıl davrandığınızı anlamanıza yardım eder.

Anksiyete Terapisi Örnekleri

Anksiyete terapisi örnek sürecinden bahsetmemiz gerekirse eğer şöyle ifade edebiliriz. Biraz önce dediğimiz gibi duygu – düşünce ve davranış bizim kaygımızı etkiler. Diyelim ki bir doğum günü partisine davet edildik. Burada kaygımızı tetikleyen durumları ele alalım.

Düşünce: Parti kulağa çok eğlenceli geliyor. Dışarı çıkmak ve yeni insanlar tanımak çok keyifli olmalı. Bu yüzden bu doğum gününe gitmeyi iple çekiyorum.

Duygu: Mutluluk ve heyecan

Düşünce 2: Doğum günü partileri bana göre değil. O kadar kişiyle orada durmak istemiyorum. Evde oturum film izleyeceğim.

Duygu: Nötr

Hemen Seans Al

Düşünce 3: Doğum günü partilerinde nasıl davranacağımı hiç bilmiyoru! Resmen göğsüm sıkılıyor orada. Duvarlar üstüme üstüme geliyor. Sanki herkes beni iziliyor. Açığımı kolluyor.

Duygu: Endişe, üzüntü, panik, korku

Anksiyete Bozukluğu yazımızı okumak için tıklayın.

Gördüğünüz gibi tek bir olay farklı düşüncelerle ortaya çıkar. Bu düşünceler bize farklı duyguılar hissettirir. Hayatımız boyunca aynı düşünceye sahip olduğumuz için bu düşünceler bizim normalimiz olur. Diğer yandan her yaşadığımız olayda kendimizi haklı çıkaracak yaşantılar görürüz. BDT sizi etkileyen temel düşüncenin yerine rasyonel düşünce koymanıza yardım eder.

Anksiyete Terapisi Nasıl Olur

Anksiyete terapisi nasıl olur sorusu da merak edilir. Bir danışan psikolojik danışmaya gelmeden önce nelerle karşılaşacağını merak eder.

Olumsuz Düşünceleri Belirlemek:

Kaygı, gerçeği farklı algılamamıza neden olur. Bu nedenle elimizde kanıt olmasa bile kaygı yaşarız. Örneğin temizlik hastalığı olan biri başkasının elini sıkmak istemez. Çünkü mikrop kapacağını düşünür. Bunun mantıksız olduğunu bilse dahi bunun önüne geçemez. Çünkü gerçeği böyledir. Hayatınızın içerisinde bu düşünceyi tam olarak fark edemezsiniz. Terapist, bu farkındalığı sağlamak için size destek olur.

Olumsuz Düşüncelere Meydan Okumak:

Anksiyete terapisi ikinci adımında sizde kaygı uyandıran düşünceleri nasıl değerlendireceğinizi öğrenirsiniz. Böylece sizi tedirgin eden düşüncelere dair bir kanıt arayışı içerisine girersiniz. Korkmayın, terapist bu süreç içerisinde size güvenilir bir alan yaratacaktır. Böylece güvenli bir ortamda sizi kaygılandıran düşünceleri sorgulamaya başlayacaksınız. Olumsuz düşüncelere meydan okumak sizin kendi düşünce şeklinizi keşfetmenize yardım eder. Böylece daha gerçekçi inançlar geliştirirsiniz.

Olumsuz Düşünceleri Değiştirmek:

Anksiyete terapisinin asıl amacı olumlu düşünce ortaya çıkarmaktır. Sizi etkileyen irrasyonel inançları belirledikten sonra kaygınızı azaltacak doğru düşüncelere odaklanırız. Bu düşüncelerin kaygınızı nasıl etkilediğini görmek sizin değişim sürecinizi hızlandırır. Kendinize gerçeği fark ettirecek daha gerçekçi ifadeler bulursunuz.

Anksiyete Terapisi ve Tamamlayıcı Etkinlikler

Anksiyete terapisi esnasında tamamlayıcı bazı etkinlikler de yapılır. Bunlar;

Egzersiz: Doğal bir kaygı giderici yöntemdir. Haftada üç ile beş dakikalık egzersizler kaygınızı önemli düzeyde kontrol altına almanıza yardım eder. Meditasyon ve gevşeme egzersizleri de kaygınızla baş etmenize yardım eder.

Günlük Tutmak: Günlük tutmak başta size saçma gelebilir. Ancak kaygınızı daha anlamlı gelmenize yardım eder. Her akşam yatmadan önce gününüzü kalem kağıt ile anlatmak içinizden geçenleri yazıya dökmenize yardım eder. Böylece düşüncenizi somut olarak kağıt üzerinde görürsünüz.

Yürüyüş Yapmak: Fiziksel iyi oluş ve psikolojik iyi oluş birbirini bütünler. Bu nedenle her gün düzenli yürüyüş hem fiziksel anlamda hem de psikolojik anlamda kendinizi iyi hissetmenize yardım eder.

Anksiyete terapisi ile ilgili destek ya da bilgi almak için ana sayfada yer alan uzmanlarımızla anında online terapiye başlayabilirsiniz.

Psikolojik destek için ana sayfamızı ziyaret ediniz.

Online Anksiyete Terapisi

Online anksiyete terapisi, kişilerin içinde bulundukları kaygı durumuna yönelik internet üzerinden psikolojik destek sunmayı hedefler. Kişiler genellikle kaygılarına anlam veremeden yaşar. İçinde bulunduğu durumla baş etmekte öyle güçlük çeker ki, artık çaresiz kaldığı anda destek almayı ister. Anksiyetem var cümlesini hepiniz bilirsiniz. Aslında bu cümle genel bir durumu ifade eder. Oysa sizin kaygılarınızın hangi alanda daha çok ortaya çıktığını fark etmek, sizin kendinizi daha güvende hissetmenize yardım eder.

Online anksiyete terapisi sizin;

Kaygılarınızı anlamlı hale getirmenize

Duygularınızı fark edip, kendinizi daha güvende hissetmenize

Duygu ve düşünce mekanizmanızın ortaya çıkış sebebini daha iyi anlamanıza

Kendinize dair faydalı bir yolculuğa çıkmanıza

Belirtilerin hangi durumlarda nasıl arttığını fark etmenize yardım eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir