Çocuk ve Ergen

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olur?

Bebeklerde tuvalet eğitimi çocuğun kişiliği üzerinde oldukça önemli bir etkisi vardır. Bu noktada tuvalet eğitiminin nasıl verileceğine zaman bu eğitime başlanacağı, çocuğa tuvalet eğitimi için nasıl yaklaşılması gerektiği oldukça önemlidir. Yazımızda çocuğun doğumundan anal döneme kadar nelerle karşılacağınızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya, aklınızdaki “Tuvalet eğitimi kaç yaşında başlar , nasıl olmalı? Tuvalet eğitimi ne kadar sürmelidir?” gibi sorulara yanıt bulmaya çalıştık. Çocuklara cinsel eğitim yazımız için buraya tıklayın.

Bebeklerde Tuvalet Eğitimi

Bebeğiniz sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi, harika! Üstelik siz de oldukça sağlıklı bir doğum geçirdiniz ve 9 ay 10 günlük zorlu sürecin sonunda zafere ulaştınız. Bir süre doğum sonrası sürecinin hem sefasını sürüp-aylardır beklediğiniz bebeğinize artık kavuşmuş olmak, bebeğinize alışmak ve günbegün büyüdüğüne, geliştiğine şahit olarak her güne heyecanla ve sevgiyle başlamak- hem cefasını-geceleri uykusuz kalmak, gün içinde acıkma ve bezi doldurma gibi nedenlerle ağlama krizine giren bebeğinizi sakinleştirmek için çabalamak, diş çıkarması, emeklemesi derken hareketlenen bebeğinizin her daim yanında ve arkasında olmak zorunda kalmak, sosyal hayatınızın eskisi kadar canlı olmadığını fark etmek ve her geçen zor deneyimler yaşayıp olgunlaşmak, çektikten sonra Freud’un 0-2 yaşı kapsayan oral dönemini atlatıııp bebeğimizin 2-3 yaşlarını yaşadığı anal döneme geçtiniz. Bu sürede tuvalet eğitimiyle ilgili neler yapmanız gerekir?

Anal Dönem Tuvalet Eğitimi Nedir?

Anal dönemden kısaca bahsetmek gerekirse;

  • İki yaş civarında başlayan tuvalet eğitimi bu dönemde çok önemlidir.
  • Özellikle çocuğun kişiliği üzerinde kalıcı izler bırakır.
  • Çocuğun içgüdüsel olan bu dürtüsünün bazı kurallarla kontrol edilmesi istenir. Böylece çocuk boşaltımdan duyacağı hazzı ertelemeyi öğrenir.
  • Annenin tutumları tuvalet eğitiminde ve çocuğun kişiliğinde bırakacağı etkilerde önemlidir.

Bebeğime Nasıl Davranmalıyım?

Şöyle ki;

  • Sert, kuralcı ve titiz bir tutum sergilerseniz çocuğunuz dışkısını tutmaktan kabız olabilir. Tuvalet eğitimi süreci gelecek davranışlarını etkilerse çocuğunuz maalesef ki tutucu bir kişilik geliştirir. Özellikle inatçı, cimri, sinirli olur.
  • Otoriter bir tutum sergilerseniz çocuğunuz özellikle olur olmaz yerlerde sizi cezalandırmak için dışkısını boşaltır. İlerde ise eziyet etmeyi seven, dağınık, kurallara uymayan bir kişilik geliştirir.
  • Teşvik edici bir tutum sergilerseniz çocuğunuz dışkılama olayının önemli olduğunu anlar. İleride üretken, yaratıcı ve uyumlu bir olur.

Peki, çocuğunuzun bu önemli gelişim görevini başarıyla tamamlamaya hazır olup olmadığını nasıl anlayacaksınız?

Tuvalet Eğitimi İçin Doğru Zaman Nedir ?

Çocuğunuz fizyolojik ve psikolojik açıdan hazır olmadan tuvalet eğitimine başlarsanız, her ikiniz de hayal kırıklığı yaşayacak ve üzüleceksiniz. Yanlış zamanlama, süreci de uzatacaktır çünkü durum ebeveynlerin asla kazanamayacağı bir irade savaşı başlatacaktır. Siz bu savaşı kazanmak için uğraşırsınız. Diğer taraftan çocuğunuz da kaybetmemek için direnir. Çoğu çocuk 18 – 30 ay arasında tuvalet eğitimi alır. Tuvalet eğitimine ne zaman başlayacağınızı anlamak için çocuğunuzun verdiği işaretleri tanıyın:

  • Tuvaletini yapmakta olduğunu bilip bilmediğini size kelime veya davranışlarıyla bildiriyor mu?
  • Külotunu indirip tekrar giyebiliyor mu?
  • Banyoya ve diğer kişilerin orada ne yaptığına ilgi gösteriyor mu?
  • Kendi kendine lazımlığa gidip oturabiliyor mu?
  • Size ”Hayır!” demeye başladı mı? Oyuncaklarının en azından bazılarını belirli özel yerlerde tutmayı seviyor mu? Bu onun kendi ortamındaki şeyleri kontrol altında tutmak istediğini gösteriyor.
  • ”Islak” ve ”kuru” kelimelerinin anlamını biliyor mu?
  • Övgüye karşılık veriyor ve sizi hoşnut etmeye çalışıyor mu?

Cevabınız bu soruların çoğu için “evet” ise, çocuğunuz başlamaya hazırdır. Çocuğunuz stresliyse tuvalet eğitimini erteleyin. Bu da işe yaramıyor gibi görünüyorsa bir mola verin ve birkaç hafta sonra tekrar deneyin. En önemlisi de sabırlı olun.

Tuvalet eğitimi ile ilgili zorluklar yazımızı da mutlaka okuyun!

Şimdilik hoşça kalın!

 

Psikolojik Danışman Aysu APAKAY

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir