Aile ve EvlilikAnksiyete - Kaygı

Sevgilime Nasıl Güvenirim

Sevgilime nasıl güvenirim sorusu terapilerde sık sık karşımıza çıkıyor. Peki nedir ki bu güven? İlişkilerde güven en temelde bir tercihtir. Eğer ki partneriniz ilişki içerisinde sizden sürekli bir şeyler saklıyorsa güveniniz sarsılır. Üstüne üstlük yalan söylediğinizi görürseniz konu ayrılığa kadar gider. Çünkü size yalan söyleyen birine tekrardan güvenmek sizi zor duruma sokar. Aslında affetmek istemezsiniz. Çünkü bir kere güvenini sarsıldığında tekrardan oluşması oldukça zor olur. Affetmekte zorlandığınızda ise aklınıza bu soru gelir. Sevgilime nasıl güvenirim ? Peki soruyu biraz değiştirelim. Güven tanımı size ait bir tanım aslında. Sevgilinize tekrardan nasıl güvenirsiniz? Bu soru aslında “affetmek istiyorum” demektir. Gelin sevgilime nasıl güvenirim sorusunu ele alalım.

İçindekiler
1. Romantik İlişkilerde Bağlanma Stilleri
2. Güven Nasıl Kazanılır
3. Kaygılı Bağlanan Nasıl Düşünür ?
4. Nefes Egzersizleri Kullanın ?
5. Güvensiz Bağlanma Stilleri Nelerdir ?
6. Güvenin Çözümü Nedir ?
7. Güven Duygusunun Zedelenmesi
7. Güven Problemi Psikolojik Danışma

Romantik İlişkilerde Bağlanma Stilleri

Yapılan çalışmalar hayatta karşımıza çıkan pek çok durumda bağlanma stillerinin ön planda olduğunu gösteriyor. Tabii ki bu hayatta karşılaştığımız durumlara bakış açımızla da ilgili. Bağlanma stilleri erken çocukluk döneminde anneyle ilişkinin şekillenmesidir. Bu yüzden özellikle yaşamın ilk iki yılında anneyle kurulan ilişki çok önemlidir. Bunu geniş çerçevede ilk altı yıl olarak da değerlendirebiliriz. Bağlanma stilim hep aynı mı kalır demeyin. Bilimsel olarak bağlanma stiliniz değişir. Ancak bu değişim size biraz yorar. Bağlanma stillerini güvenli ve güvensiz bağlanma stili olarak ikiye ayırırız. Güvensiz bağlanma stilini ise kaçıngan ve kaygılı bağlanma stili olmak üzere ikiye ayırırız. Sevgilime nasıl güvenirim sorusunun cevabı aslında burada gizli. Eğer ki erken çocukluk döneminde anneyle güvene dayalı bir ilişki kurulduysa güvenli bağlanma stili gelişir. Eğer ki anne kaygılıyla , endişeliyse ; çocukta da kaygılı bağlanma stili ortaya çıkar. Ancak unutmayın, burada söylediklerimiz tamamen doğru şeyler değil. Her insan özeldir. Bu yüzden bağlanma stili de özeldir.

Seven İnsan Kıskanır mı yazımızı mutlaka okuyun!

Güven Nasıl Kazanılır ? Sevgilime Nasıl Güvenirim

Romantik ilişkilerde güven daha önce dediğimiz gibi aslında bir tercihtir. Eğer güvenmeyi tercih etmiyorsanız bu yaşantılara dayalıdır. Ancak elinizde somut bir şey yoksa ve güvenmiyorsanız… Evet , o zaman bağlanma stillerine bakmamız gerekir. Bu yüzden güven nasıl kazanılır sorusu da net bir soru değildir. Karşı tarafın beklentisine göre güven veremeyiz. İlişkide çok gizli kapaklı biriyseniz tabii ki ilişkiniz dengeli bir şekilde devam etmez. Bu yüzden sevgilime nasıl güvenirim sorusuna yanıt bulmak için bağlanma stillerine bakmalıyız. Gelin inceleyelim. Öncelikle güvenli bağlanma stiline sahip kişiler ilişkide güven verir. Sorularınıza sabırlı bir şekilde yanıt verir. Merak etmenizi anlar, sizi ilişkide değerli hissettirir. İlişkide değerli hissediyorsanız ve hala güvenmiyorsanız, sürekli partnerinizi sorguluyorsanız artık içinize bakmanın vakti gelmiştir.

Kaygılı bireyler bazı durumlarında hayatını iyi ve kötü uçlarında değerlendirir. Bu değerler ilişkinizi riske atar. Güvenli bağlanan birey “ sevgilime nasıl güvenirim “ diye bir soru sormaz. İlişkiye aslında güvenerek başlar. Bu yüzden bu soruyu genelde kaygılı kişiler sorar. Kaçıngan kişiler nerde diye merak ediyorsanız merak etmeyin. Kaçıngan kişiler sevgilime nasıl güvenirim sorusunu hiçbir zaman sormazlar. Çünkü ilişkileri devam ettirmek onlar için risktir.

sevgilime nasıl güvenirim
sevgilime nasıl güvenirim

Kaygılı Bağlanan Nasıl Düşünür?

Güvensiz bağlanan kişiler geçmiş yaşantılarında tutarlı, destekleyici ve onarıcı bir ilişki görmemiştir. Bu yüzden ilişkilerine hep bir tereddütle yaklaşır. Ya kötü olursa , ya mutlu olmazsak? Oysa ki ilişkiyi daha yaşamamıştır. Bu yüzden ellerine kötü senaryoya dair bir şey yoktur. Ama yine de olumsuz tarafı daha ağır basar. Burada devreye şu soru girer : Bu kadar endişeli olmayı kimden miras aldın? Sanırım bir isim ya da bir kişi aklına geldi. Ya da bir sebep buldun. Evet, hareket noktası orası diyebiliriz. Orayı bir kenara not edelim. Diğer yandan güvensiz bağlanan kişiler partneri ne yaparsa yapsın bazen ikna olmaz. Bunda güvensiz bağlanan kişinin de suçu yok aslında. Bu da onu öğrendi. Yoksa sevgilime nasıl güvenirim sorusu sık sık zihninde döner mi? Tabii ki dönmez.

Güvensiz Bağlanma Stilleri Nelerdir?

Kaçıngan Bağlanma Stili , ilişkide genelde kaçan taraftır. İlişkinin devam edeceği sinyalini almak uyarı anlamına gelir. Bir an önce ilişkiden uzaklaşması gerektiğini düşünür. Çünkü nasıl ilişki kuracağını bilmez. Aslında kendisini sevmeyi bilmiyor da diyebiliriz. Bu yüzen bir başkasının onu sevmesi onun için risktir. Özgürlüğüne düşkündür ancak bu özgürlüğü tam anlamıyla anlayamaz. O yüzden bir ilişki onu hapsolmuş hissettirir. Samimi ve şefkatli ilişkilerden kaçmayı tercih eder. O yüzden kendisine sevgilime nasıl güvenirim sorusunu pek sormaz.

Kaygılı Bağlanma Stili, ilişkilerinde genellikle endişeli ve tedirgindir. Sanki her an ilişkileri bitecek, partneri her ana yalan söyleyecek. İşin garip yanı, partneri bu tür durumlarda ne söyler söylesin zor ikna olur. İkna olsa dahi aklında hep bir soru kalır. Partneri telefonuna iki saat cevap vermesin aklından sayısız senaryo geçirir. Bu senaryolar gerçek mi peki? Tabii ki hayır. Ama düşüncesinin gerçek olacağına o kadar inanır ki, buna engel olamaz.

Kaygılı Bağlanma Stili Belirtileri Nelerdir?

Net olarak bir belirti sunmak kategoriye sokmak anlamına gelir. Şunu unutmayalım, bazen ilişkide bir şeyleri merak edebilirsiniz. İlgi bekleyebilirsiniz. Kaygı yaşarsınız. Bunlar hayatın normal akışı içindedir. Ancak ne zaman bu belirtiler ilişkinin önüne geçer, o zaman durmak gerekir. Kaygılı bağlanan kişiler genelde sevgilime nasıl güvenirim sorusunu kendisine sorar. Güven için bir işaret arar. Ancak bulduğu işaretler kendisine eksik gelir. Bu yüzden kaygı düzeyleri yüksektir.

Diğer yandan çevresinde var olan durumları net olarak göremez. Bu durum ise sağlıklı bir yorum yapmasını engeller. Bazen kendilerine yönelik sert eleştirilerde bulunur. Çökkünlük ve mutsuzluk durumu bazen ortaya çıkar. Ebeveynlerinden güvensiz bir ilişki tarzını öğrenmiştir desek yanlış olmaz. Bu yüzden ilişki kurma stilleri de kaygılıdır. Annesi ya da babası karar alma sürecinde aktif rol oynamıştır diyebiliriz. Çocukluk çağında mutlaka tereddüt yaşadığı anlar vardır. Bu yüzden “tutarlı sevgi” ya da “koşulsuz kabul” tam olarak bir anlama karşılık gelmiyor olabilir. Başarılı olmak ya da kusursuz olmak istekleri arasında yer alır.

Güvenin Çözümü Nedir ? Sevgilime Nasıl Güvenirim

Kaygılı ilişkinin üstesinden nasıl geleceğimizi ele alalım. Öncelikle bağlanma stilleri değişir. Bu değişim bazen çiftler arasındaki uyum sayesinde olur. Bazen ise terapi sayesinde olur. Öncelikle şundan bahsetmemiz gerek. Güvenli bağlanan bir kişi, kaygılı bir kişiyle ilişki içindeyse eğer bir süre sonra partneri de güvenli bağlanan stiline yakınlaşır. Tabii ki bu mutlak doğru değildir. Ancak araştırmalar bunu söylüyor. Diğer yandan kaygılı bağlanan kişiler daha kıskançtır. Bu yüzden güvenli bağlanan kişi bir süre sonra partnerinin kıskançlık duygusunun da azalmasına yardım eder. Çünkü bu tür durumda kaygılı bağlanan kişi sevgilime nasıl güvenirim sorusunu sormaktan vazgeçer. Çünkü partneri onu artık koşulsuz kabul etmeye başlamıştır.

Diğer bir önemli nokta ise geçmiş yaşantılara dair terapi sürecinin güvensizliğe dair pek çok anıyı yeniden anlamlandırmasıdır. Terapi sürecinin bir yolculuk olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu yüzden terapide güvensizliği tetikleyen durumlar ortaya çıkar. Böylece ilişkiler birbirinden ayrılır. Anne ayrıdır. Baba ayrıdır. Geçmiş romantik ilişkiler ayrıdır. Şimdiki romantik ilişkiler ayrıdır. Bu yüzden güven arttıkça kişi anı daha iyi yaşar. Şimdi ve burada dediğimiz durum aslında budur. Zamanın farkına varmak.

Hemen Seans Al

Sevgilime nasıl güvenirim sorusuna cevap vermek için aslında kendi güveninize göz atmanız gerekir. Güven olarak gördüğümüz şey nedir? Aslında temel soru şudur:

Size kim güvenmedi ?

Güven Duygusunun Zedelenmesi Sevgilime Nasıl Güvenirim

Güven duygusunun zedelenmesi sonraki ilişkilerde sevgilime nasıl güvenirim sorusunu ortaya çıkarır. Unutmayın, güven bir tercihtir. Bu tercihi ise geçmiş yaşantılarımızla kalıcı hale getiririz. Yazımızın içeriğinde de belirttiğimiz gibi bağlanma stilleri güveni ortaya çıkarır. Eğer ki kendimizi güvende hissettiğimiz bir çocukluk yaşantımız varsa güven duygumuz da yüksektir. Diğer yandan çocuklukta sürekli eleştirilen ve görülmeyen bir çocukluk yaşadıysak güven duygumuz azalmıştır. Bir de diğer taraftan bir ilişkide aldatıldıysak! Daha ne gelsin başımıza di mi? Hem ailemiz tarafından güven verilmesi hem de sevdiğimiz kişi tarafından! Böylece “kimseye güvenme” düşüncemiz gerçeğe dönüştü.

Çok klasik gelecektir ama her ilişkiyi kendi içinde ele almamız gerekir. Aldatmak kişinin kendisiyle ilgilidir. Eğer ki aldatıldıysanız kendinizi suçluyor olabilirsiniz! Bu sizin için normal. Çünkü var olan her olumsuz durumda kendinizi suçluyorsunuz. Bu yüzden aldatılmanızın da sebebi sizsiniz! Ancak gerçek öyle değil. Aldatmak bir tercihtir. Eğer ki kişi ayrılmak istiyorsa ayrılmalıdır. Aldatmak buna bir sebep olamaz. O yüzden ilişkiler güven duygusunu zedeler doğru ancak her ilişki kendi içinde özeldir.

Güven Problemi Psikolojik Danışma Süreci

Güven problemi psikolojik danışma sürecinde sık sık ele alınır. Tabii ki güven konusunu konuşurken bağlanma stillerini ele almamak imkansızdır! Bağlanma Stilleri ilişkideki güven duygunuzu şekillendirir. Böylece içinde bulunduğunuz ilişkiye bir güven geliştirirsiniz. Kaygılı bağlanma, güvenli bağlanma ve kaçıngan bağlanma stilleri güveninizi şekillendirir.  Bağlanma stilleri bu yüzden hayatınızın her anını etkiler. Ancak üzülmeyin, güven duygusuna dair kaygılarınızı konuştukça bağlanma stiliniz değişir. Bağlanma stillerinin değişmeyeceğine dair yapılan çalışmalar bu yüzden yavaş yavaş geçerliliğini yitiriyor.

Terapi sürecinde sizin için güvenin anlamı nedir sorusunu sorarız. Ardından hangi durumlarda güveniniz zedelendiğini ortaya çıkarırız. Böylece güven tanımınızı, kime nasıl güvendiğinizi ortaya çıkarırız. Böylece geliştirmiş olduğunuz bağlanma stillerini ele almış oluruz.

Kaçıngan bağlanma stili için buraya tıklayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir