Kişilik Bozuklukları

Borderline Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilinmeyenler

Borderline Kişilik Bozukluğu , genel olarak toplum tarafından yanlış etiketlenir. Ortaya çıkan bu yanlış ifadeler danışanların da hayatını olumsuz etkiler. Bu yüzden Borderline Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilinmeyenler yazımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Genel olarak bu hastalıkla ilgili toplumda bir ön yargı söz konusu. Ancak diğer hastalıklar gibi bu hastalık da uygun terapi ve tedavi desteğiyle ortadan kalkar. Bu yüzden danışana verilecek destek onun sosyal hayata daha fazla tutunmasına yardım eder. Diğer yandan toplumda Borderline Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilinmeyenleri daha fazla gündeme getirmemiz gerek. Böylece insanlar farkına varmadan gerçekleri öğrenir. Gelin bu konuda hep beraber bir şeyleri değiştirelim!

Instagram sayfamızı takip edip bize destek olabilirsiniz.

1. Borderline Kişilik Bozukluğu İyileşir Mi
2. Borderline Kişilik Bozukluğu Tehlikeli Mi
3. Borderline Kişilik Bozukluğu ve Bipolar
4. Borderline Kişilik Bozukluğu ve Cinsiyet
5. Borderline Hastaları Evlenebilir Mi
6. Borderline Sevgili Aldatır Mı
7. Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur

İçindekiler

Borderline Kişilik Bozukluğu İyileşir Mi

Borderline kişilik bozukluğu iyileşir mi sorusuyla serimize başlayalım. Evet , BKB tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Çok sayıda insan bu durumun kontrol altına alınamayacağını düşünür. Ancak bilinen aksine uygun terapi ve ilaçlı tedavi ile süreç kontrol altında devam eder. Bu yüzden kişilerin toplumdan dışlanmasına ya da eleştirilmesine gerek yok. Öncelikle Borderline Kişilik Bozukluğu tanısı almış kişilerin bu konuda bilgi sahibi olmasını isteriz. Böylelikle var olan hastalıklarıyla ilgili kendilerini çaresiz hissetmezler. Bir tanıya sahip olmanız ömür boyunca bu belirtileri göstereceğini anlamına gelmez. Bu yüzden ilaçlı tedavi ve psikoterapi sürecine devam etmeniz gerekir.

Psikoterapi süreci sizin kendinize yönelik algınızı kontrol etmenize yardım eder. Diğer yandan duygusal olarak sizi dışardan izleyen bir gözün olması sizin için de çok faydalı. Bu yüzden bazı semptomlar ortaya çıkmadan fark edilir. Borderline Kişilik Bozukluğu hakkında bilinmeyenler başlığının ilk maddesi bu şekilde. Gelin diğer yanlış bilinenlere de göz atalım.

Borderline Kişilik Bozukluğu Tehlikeli Midir

Borderline kişilik bozukluğu tehlikeli midir sözü size nasıl geliyor? Ürkütücü bir başlık olmalı. Öncelikle BKB’ye sahip kişiler direkt olarak size zarar vermez. Eğer ki belirtileri çok fazlaysa ve tedavi süreci yoksa evet kişi için tehlikeli bir durum ortaya çıkar. Kendisine ya da başkasına zarar verir. Ancak bu durum sadece BKB için geçerli değil. Örneğin öfke kontrolü olmayan biri de size zarar verir. Ya da alkol kullanıp ara süren biri de size zarar verir. Ancak bu tür durumları kontrol altına alırsak kimseye zarar gelmez. Burada önemli olan kişinin zarar verme davranışı ortaya çıkmadan müdahale etmektir. Bu yüzden olabildiğince destek gerekir.

Borderline kişilik bozukluğu hakkında bilinmeyenler sorusuna ikinci yanıtı da vermiş olduk. Unutmayın, kontrol altında olmayan her şey zarar verir. Yoğun güç arzusu da zarar verir. Yoğun başarı isteği de kişiyi olumsuz etkiler. Bu yüzden tehlikeli diye adlandırdığımız süreci de fark etmemiz gerekir.

Borderline Kişilik Bozukluğu ve Bipolar Bozukluk

Borderline Kişilik Bozukluğu ve Bipolar Bozukluk tamamen farklı iki hastalıktır. Bazı belirtileri benzer gözükür. Ancak temelde iki süreç de farklı şekilde devam eder. Bu yüzden sık sık iki hastalık birbirine karışır. Kullanılan ilaçlardan da bu durumu fark edebiliriz. Benzer hastalıklar olsa DSM tanı kriterlerinde farklı iki başlık altında yer almazdı. Ancak her iki durumda da terapi desteği almak kişilere iyi gelir. Bu yüzden borderline kişilik bozukluğu hakkında bilinmeyenler serisini dikkatlice inceleyin. Böylece çevrenizde tanı alan kişilere nasıl yaklaşmanız gerektiğini de net olarak fark edersiniz.

Borderline Kişilik Bozukluğu ve Cinsiyet

Borderline Kişilik Bozukluğu ve cinsiyet başlığı da yanlış bilinir. Toplumda genel olarak kadınlarda daha fazla görüldüğünü düşüncesi hakim. Ancak yapılan çalışmalara erkeklerde de kadınlar kadar yüksek oranda ortaya çıktığı ifade edilir. Bu yüzden daha fazla ve yeni araştırmaya ihtiyaç duyuyoruz. Unutmayın, çalışmalar ne kadar artarsa ne kadar yüksek geçerliliğe sahip olursa bu tür konularda da daha fazla bilgi sahibi oluruz. Diğer yandan Borderline Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilinmeyenler kısmına yaşı da örnek verebiliriz. Bu tür belirtiler sadece yetişkinlik döneminde ortaya çıkmaz. Çocuk ve ergenlerde de bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu yüzden erken tanı ve tedavi önemlidir.

Borderline Hastaları Evlenebilir mi

Borderline hastaları evlenebilir mi sorusu da sık sık karşımıza çıkar. Burada dikkat etmemiz gereken önceki başlıklarda da ifade ettiğimiz gibi tedavi sürecidir. Eğer ki kişi var olan tanısıyla ilgili tedavi olmuyorsa duygu durumunu kontrol edemez. Değişen duygu durumu onu riskli davranışlara iter. Bazı durumlarda çok kolay karar verir. Bu tür durumlarda bazen erken evlenmelerine neden olur. İlerleyen zamanlarda ise kişi kolay şekilde boşanır. Bu yüzden tutarlı ve düzenli ilişki , eğer ki tedavi yoksa , yaşayamazlar. Ancak kişi uygun şekilde terapiye devam ediyorsa ve ilaçlarını düzenli kullanıyorsa duygularını kontrol altına alır. Bu yüzden ilişki hayatı da uygun şekilde devam eder. Eğer ki tedavi süreci uygun devam etmiyorsa maalesef boşanma süreci hızla gelir. Borderline kişilik bozukluğu hakkında bilinmeyenler yazımıza devam edelim. Bakalım başka yanlış bilinenler neler.

Borderline Sevgili Aldatır mı

Borderline sevgili aldatır mı sorusunu da sık sık duyuyoruz. Bunun için öncelikle tanı kriterlerine bakmamız gerekir.

  • Bir kişiyi aşırı yüceltme ya da aşırı eleştirme
  • Aşırı sevgi ya da nefret gibi uç duygular
  • Kişinin kendisini dengesiz hissetmesi
  • Dikkatsiz davranışlarda artış
  • Yoğun ya da mantıksız para harcama
  • Madde kullanımı ya da tehlikeli cinsel davranışlar
  • Tekrarlayan intihar düşünceleri ya da girişimleri
  • Aniden gelen yoğun öfke patlamaları

Bu belirtileri göz önüne aldığımızda kişi tedavi sürecine uyum göstermiyor demektir. Bu tür belirtiler sık sık karşınıza çıkıyorsa kişiyi tedavi için destekleyin. Eğer ki bunlar kontrol altına alınmazsa kişi partnerini aldatır. Çünkü belirtilerden biri de kontrolsüz cinsel ilişki. Kişi, o an için ondan büyük haz alacağını düşünür. Kendisine engel olamaz. Eğer ki terapi ve ilaçlı tedavi ile desteklenirse süreç kontrol altına alınır. Borderline kişilik bozukluğu hakkında bilinmeyenler yazımızın son başlığına göz atalım. Sizin de aklınıza takılan sorular varsa yorum yap kısmından bizimle iletişime geçin.

Hemen Seans Al

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur

Borderline kişilik bozukluğu tedavi edilmezse ne olur sorusuna da yanıt verelim. Eğer ki kişi destek almazsa belirtilen davranışlar artar. Artan davranışlar sonucunda kişiye farklı yan psikolojik durumlar da eşlik eder. Depresyon, alkol kullanımı, öfke, kontrolsüz cinsel ilişki vs… Bu tür duygu değişimlerinin ardından kişi kendisine zarar verebilirr. Baş edemediği duygular ve davranışlar kişiyi intihara sürükleyebilir. Bu yüzden bordeline kişilik bozukluğu mutlaka terapi ve ilaçlı tedavi ile desteklenmeli! Tabii ki süreç içerisinde kişiye olan etkileri her zaman aynı olmaz. Bazı durumlarda hastalığın seyrine göre kişinin yaşam kalitesi düşer. Ancak bu ihtimal oldukça düşüktür. Özellikle ülkemizde bu tür belirtiler son ana gelince fark ediliyor. Eğer ki bir tedavi süreci gerekiyorsa aile ve yakın çevre kişiyi tedavi için desteklemeli.

Tedaviyi kabul etmemek ya da ara vermek kişinin yaşam kalitesini düşünür. Bazı durumlarda ise kişinin kendisine zarar vermesiyle son bulur.

Umarım borderline kişilik bozukluğu hakkında bilinmeyenler yazımızla size yardımcı olmuşuzdur.

Konuyla ilgili sitemizde yer alan psikolog ve psikolojik danışmanlardan destek alabilirsiniz.

Kişilik Bozuklukları yazımıza da göz atın.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri

Diğer kişilik bozukluklarında olduğu gibi Borderline Kişilik Bozukluğunda da bazı nedenler yer alır. Bunlar, psikolojik, sosyal ve genetik olmak üzere üç grupta ele alınır. Beck, Bilişsel Davranışçı Kuramı’na göre BKB olan kişilerin dünyayı algılayış biçimlerini şöyle özetler;

  • Dünya bana göre tehlikeli bir yerdir ve her zaman dikkat etmeliyim.
  • Ben diğerlerine göre daha güçsüzüm, bu  nedenle diğerleri bana zara verebilir.
  • Doğduğumdan beri çevrem tarafından kabul görmedim.

Beck, bu üç temel düşüncenin BKB’de etkili olduğunu ifade eder. Bu nedenle bu kişilerin çevrelerine karşı kuşkucu, tetikte olduğunu belirtir.

Psikanalitik Kuram’a göre ise Kohut , idealleştirilmiş ebeveyn imajından dolayı kişilerin BKB’ye sahip olduğunu ifade eder. Ebeveyni tarafından gerekli ilgi, sevgi ve değeri görmeyen kişi hayal kırıklığı yaşar. Bu nedenle kendisini savunmaya çalışır. Yaşanan her hayal kırıklığı telafisi güç bir yara oluşturur. Bu nedenle kişi kendisini her zaman tehlikede hisseder.

Young ise Şema Modeli’nde BKB’ye sahip kişilerin;

  • Terk edilme
  • Güvensizlik / güvenilmeme
  • Duygusal açıdan eksiklik yaşamak
  • Boyun eğici davranışlar
  • Cezalandırılma olduğunu ifade etmiştir.

Kişi bu tür şemalarla baş etmek için bazı baş etme becerileri geliştirir. Bu nedenle bazen öfkeli ve saldırgan davranışlar sergiler. Bunun yanında duygularda ani geçişler de yaşar.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir