Aile ve Evlilik

Boşanma Psikolojisi

Boşanma psikolojisi hepimizin hakkında çok şey merak ettiğimiz ancak pek bir şey bilmediğimiz bir süreç. Hayatımızda bütün büyük değişiklikler sancılı olur. Örneğin üniversiteye başlamak, evlenmek, taşınmak ya da iş değişikliği… Bu tür köklü değişiklikler bir şekilde bizi etkiler. Ancak belli bir süre sonra uyum sağlarız. Boşanma psikolojisi de bununla eş değerdir. Hayatımızda uzun bir süre vakit geçirdiğimiz birinden ayrılmak.. Farklı yollara gitmek zor ve yürek parçalayıcı olur. Ancak bazı durumlarda ayrılık bizi daha fazla mutlu eder. Çünkü mutsuz giden bir evlilik psikolojik olarak bizi olumsuz etkiler. Bu yüzden boşanma psikolojisi hakkında detaylı bilgi sahibi olmamız gerekir. Yaşamış olduğumuz süreçten emin olmak bize karar alırken destek olur.

Instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın.

Boşanma Psikolojisi Nedir

Boşanma psikolojisi nedir sorusuna bir yanıt bulmak isteriz. Kadın ya da erkek mutsuz olan evliliğini sonlandırmak ister. Ancak aklında oldukça farklı sorular yatar. Örneğin bu durumu çocuklarıma nasıl açıklarım gibi. Eğer ki mutsuz bir evliliğiniz varsa emin olun çocuklar bu süreçten daha fazla olumsuz etkilenir. Diyelim ki eve hiç gitmiyorsunuz ancak ayrı değilsiniz. Çocuklarım mutsuz olmasın diye ayrılmıyorum demeniz pek sağlıklı değil. Çocuklar zaten sizin artık ayrı olduğunuzu biliyor. Bu yüzden sizi karar almanızdan alıkoyan sebepleri bulmanız daha iyi olacak.

Bazen sık sık acaba nerden başlasam diye kendimize soru sorarız. Eğer ki nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız mutlaka psikolojik destek alın. Böylece karar verme sürecinizi netleştirirsiniz. Diğer yandan çocuklara ayrılığı nasıl açıklamanız gerektiğine yönelik de bilimsel olarak uygun yanıtlar bulursunuz.

Ayrılmaya Hazır Mıyım?

Terapi seanslarında sık sık bu soruyu duyarız. Hocam sizce ayrılmaya hazır mıyım? Bunu biz bilemeyiz. Bu soruya asıl cevap sizde saklı. Eğer ilişki sizi mutsuz ediyorsa başka bir çıkış yolunuz yok gibi, ne dersiniz? Evet, bazı süreçlerde evlilik terapisi desteği arayışınız olabilir. Ancak evlilik terapisi sizi barıştıran bir süreç değildir. Bu yüzden boşanma gündeme gelmeden ilişkinizin kalitesini artırmak için destek alabilirsiniz. Bu yüzden boşanma psikolojisi ile başa çıkmak için bireysel terapi desteği daha faydalı gelecektir. Eğer ki ilişki sürecinde sürekli mutsuz ve üzgünseniz ayrılık sürecine doğru gidiyor olabilirsiniz.

Boşanma Psikolojisi ve Yas

Boşanma psikolojisi yas ile benzer tepkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrılık da ölüm gibidir. Her ne kadar ayrılığı tercih eden siz olsanız dahi üzülmeniz gayet normal. Bu yüzden kendinizi suçlamayın. Evet, bir tercihte bulunmak sizi için çok zor. Belki nasıl baş edeceğinizi bilemiyorsunuz. Ancak şunu unutmayın, ayrılıkta da ölüm sonrasında yaşanan benzer tepkiler ortaya çıkar. Ayrılan kişi bu süreçten daha fazla etkilenecektir. Çünkü tercih edilmediğini bilir. Ayrılan kişi bilerek ve isteyerek gittiği için belki daha kolay baş eder. Ancak terk edilen kişi tercih edilmediğini bilir. Bu yüzden çok daha üzgün ve mutsuz hisseder kendini.

Hatta yas süreci ayrılık sürecine kadar daha kolay baş edilen bir durumdur. Çünkü ölen kişi bilerek ölmez. Tabii ki bunda bazı özel durumları çıkartabiliriz. Ölen birini bir daha göremeyeceğimizi biliriz. Ancak ayrılan kişi bilerek ve isteyerek gider. Bu nedenle tekrar görme ihtimalimiz vardır. Ancak biz göremeyiz. Bu nedenle kendimizi daha değersiz hissetmemize neden olur. Çünkü tercih edilmediğimizi biliriz.

Boşanma Psikolojisi ve Karar Verme

Boşanma psikolojisi ile ilgili çalışırken karar verme sürecini ele alırız Ne kadar kararlısınız? Bu soruyu aslında kendinize de sorabilirsiniz. Hatta bu soruya ilişkin günlük tutabilirsiniz. Ancak bunu telefondan ya da bilgisayardan yapmayın. Kağıt ve kalem ile yazılan her yazı daha faydalıdır. Etrafınızda gezinen duyguları dikkatle dinleyin. Sizi mutsuz mu ediyor yoksa yüzünüz renk mi geldi? Bunlar herkesin söylediği cümleler olabilir. Ancak en çok dikkat çeken de bunlardır. Bu nedenle partnerinize geri dönmeyi ya da sizi aramasını bekliyorsanız ayrılık sizi mutsuz eder. Ancak hayatınızı daha kaliteli halde yaşamaya başladıysanız karar vermişsiniz diyebiliriz. Karar verme sürecinde kendinize şu soruları sorun;

  • Bir ay , bir yıl ya da beş yıl sonra kendimizi nerede hayal ediyorum?
  • Çevremde kimler var ve ne yapıyorum?
  • Bu ilişkide beni mutsuz eden neler var?
  • Nelerin farklı olmasını isterdim?
  • Bu farklılıklar beni ne kadar daha ilişkide tutacaktı?
  • Çocuklar bu süreçten ne kadar etkilenir?
  • Çocukların etkilenmesi beni ne kadar etkiler?
  • Ciddi bir ilişkiye sahip olmak beni ne kadar değiştirdi?
  • Neleri farklı yapmaya başladım?
  • Evlilik öncesi ve sonrası ben arasında neler farklı?

Boşanma Psikolojisi ve Online Terapi

Boşanma süreci öncesinde online terapi desteği almak size iyi gelir. Çünkü karar vermenize engel durumları daha net görürsünüz. Diğer bir açıdan , kendinizi bu süreçte ne kadar emin olduğunuzu da fark edersiniz.

Ayrılık kaygılı ve sancılı bir süreçtir. Ayrılık sürecini çevrenizle konuşmayın. Çevrenizdeki kişiler sizin ilişkinizi sizden iyi bilmez. Bu yüzden olumlu ya da olumsuz söylemler sizi etkileyecektir. Belki de arkadaş ve akraba baskısıyla almayacağınız kararlar alırsınız. Bu nedenle ben ne istiyorum sorusuna yanıt arayın.

Evet, belki güçsüz düşeceksiniz. Israrlı ya da kararlı söylemlerle baş etmek sizi zorlayacak. Ancak karar vererek hareket edin.

Online terapi sürecinde sizi ayrılığa iten etmenleri ele alırız. Daha sonra ayrılık sürecinin nasıl olması gerektiğini planlarız. Bu süreçte aklınıza takılan ve karar almanızı güçleştiren temel konuları konuşuruz.

Unutmayın terapi size uygun soru sorma becerisidir. Sorulan her soru sizi başka bir yanıta götürecektir.

Hemen Seans Al

Sitemizde yer alan online psikolog ve psikolojik danışmanlarla online terapi almak için ana sayfayı ziyaret edebilirsiniz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir