Kişilik Bozuklukları

Çekingen Kişilik Bozukluğu

Çekingen Kişilik Bozukluğu C kümesinde yer alan bir kişilik bozukluğudur. Diğer kişilik bozukluklarına kıyasla C kümesi kişilik bozuklukları terapiye en uygun kişilik bozukluğudur. Çekingen Kişilik Bozukluğu uygun yöntem ve terapötik ilişkiyle bahsedilen durumlardan sıyrılmaktadır. Çekingen Kişilik Bozukluğu bireysel terapi , dinamik ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle istendik davranışlara ulaşır. Bu yüzden değişime daha açıktır. C kümesi kişilik bozukluklarından olan Çekingen Kişilik Bozukluğu diğer kişilik bozukluklarına oranla daha az oranda bir bozulma gözlemlenmektedir. Bu durumda sosyal yaşantıda meydana gelen değişimlerle daha kolay baş etme ve terapiye devam etmenin daha muhtemel olması beklenir. Gelin konuya farklı açılardan bakmaya çalışalım.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Nedir?

Çekingen Kişilik Bozukluğu’nda reddedilme ve yetersizlik duygularının yüksek miktarda yaşar. Yetersizlik en çok etkileyen alandır. Bu noktada Çekingen Kişilik Bozukluğu yaşayan bireyler sosyal ortamlarda yer almaz. Sosyal etkileşime girmez. Girmiş oldukları gruplarda kendilerine yönelik olumsuz eleştirilerin fazla olmasını bekler. Çevresindeki kişilerin kendilerini olumsuz olarak değerlendirdiğini düşünür. Eleştirdiklerini hatta kendi iç dünyalarında kötülediklerini düşünür. Çünkü gerçekleri budur. Bu noktada hem fiziksel görünümlerine hem de davranışlarına aşırı dikkat eder. Çirkin görünmek kaygı verir. Bu durum dünyanın sonudur. Hatta bazen yanlış davranacaklarını düşündükleri için bir davranış içerisinde bulunmakta tereddüt eder. Bu çok yorucudur. Yapacakları girişimler her zaman sorgular. Küçük düşmek onlar için bir felaket olur. Hata yapma şansları yoktur. O yüzden ne kadar az konuşurlarsa, ne kadar az girişimde bulunurlarsa onlar için o kadar iyidir.

Çekingen kişilik bozukluğu ‘na sahip bireyler genelde hata yapmamak için yavaş konuşmayı tercih ederler. Böylece söyleyecekleri sözleri ve yapacakları davranışları daha fazla kontrol edeceklerini, daha az hata yapacaklarını düşünürler. Ancak bu aşırı dikkat kendilerini daha gergin hissetmelerine neden olmaktadır. Çekingen kişilik bozukluğu belirtileri olan kişiler aslında iletişim kurmaya, insanlarla iç içe olmak ister. Ancak sahip oldukları olumsuz bilişsel yapılar onlara bu isteklerini yerine getirmemeleri söyler. Sınırlı ve mesafeli ilişkiler kurarlar. Ancak güven ilişkisine izin vermedikleri için her an eleştirileceklerini düşünür. Bu yüzden insan ilişkilerinden olabildiğince kaçar. Özellikle sosyal anksiyete belirtileri ile benzer belirtiler de gösterir. Kalabalık ortamlar onlar için bir savaş alanında tek başına kalmak gibidir.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

1- Eleştirilme, onaylanmama, gruplardan atılma ya da kabul edilmeme, yargılanma onlar için büyük bir risktir. Bunlarla karşılaşmak yerine grup etkinliklerine katılmamayı tercih ederler. Böylece kişisel ilişki kurmaktan da kurtulmuş olurlar.

2- Tam bir güven ve tam bir kontrol hissetmedikleri sürece insanlarla ilişkiye girmekten kaçınırlar. Mutlak güven ve mutlak sevgi hissettikleri ilişkiler için adım atarlar.

3- İlişki içinde olduğu kişiler tarafından utandırılacaklarına dair inançları kuvvetlidir. Bu korkuları ilişkiye girmemeleri için sürekli telkinde bulunur. Eğer hata yaparsan alay ederler düşüncesi kendilerini geri çekmelerine neden olur.

4- Toplu etkinliklerde ya da toplum önünde konuşma yapması gereken durumlarda eleştiri ve dışlanma duygusu o kadar aktifleşir ki bedensel tepkiler verebilirler.

5- İnsanlara yeteri kadar uygun cevaplar veremem ya da insanlar karşısında yetersizliğim ortaya çıkar düşüncesi yüzünden dışlanacaklarını ve kabul görmeyeceklerini düşünürler.

6- Toplumun genelini düşündüklerinde ortalama altında bir beceriye sahip olduklarını hatta en alt seviyede yer aldıklarını düşünürler. Bu yüzden beceriksiz ya da ilgi gösterilmeyecek biri olmaktan çok korkarlar. Bu korkularıyla ise sessiz ve içe kapanık kalarak baş ederler.

7- Sunacakları her fikrin ya da yapacakları her girişimin önemsiz ve etkisiz olacağını düşünürler. Ancak her sessiz kalışlarının daha fazla dikkat çektiğini fark edemezler.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Görülme Sıklığı Nedir?

Çekingen Kişilik Bozukluğu toplumda diğer kişilik bozukluklarına göre daha sıktır. Bu kişiler çekingen tavırlarından dolayı bir ruh sağlığı uzmanına ya da hekime başvurmazlar. Genel anlamda görülme sıklığı %1 dir. Ancak toplumsal anlamda sıklığı %10 ‘dur. Aile yaşantısında çocuğun her hareketinin kısıtlanması, ebeveynlerde var olan fobik bozukluklar, çocuğu korumak amacıyla yapılan engellemeler çekingen kişilik bozukluğunun daha sık ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu çocuklar bebeklik ve çocukluk döneminde karşılaştıkları her uyarı ve eleştiride hata yaptıklarını düşünüp kendilerini yetersiz hissetmektedirler. Bu noktada çocuklar eleştiriye karşı daha duyarlı hale gelirler. Onaylanma gereksinimi o kadar ön plana çıkar ki onay almadıkları yerde var olmak istemezler.

Çekingen Kişilik Bozukluğuna Hangi Rahatsızlıklar Eşlik Eder?

Kendisini yalnız ve çaresiz hisseden biri sizce ne düşünür? Genel anlamda depresyon, madde kötüye kullanım ve alkol kullanımı eşlik eder. Kendisini çaresiz hisseden bireylerde ise intihar ve kendine zarar verme yüksek miktarda mevcuttur.

Tedavi Yöntemi

İlaçlı tedaviden ziyade psikoterapi yöntemi çekingen kişilik bozukluğu için daha etkilidir. Terapi sürecine başlamak için tıklayın.

Hemen Seans Al

İçinde bulunduğunuz durumun size acı verdiğini, yorduğunu biliyoruz. Bunlara sebep olan siz değilsiniz evet ancak çözüm için adım atacak olan kişi sizsiniz!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir