Çocuk ve ErgenTerapi

Çocuk Psikoloğu Nedir

Çocuk psikoloğu 0-18 yaş arası grupla çalışan kişilere denir. Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlar lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde farklı ekollere göre psikolojik danışmanlık eğitimi alır. Buradaki kritik nokta kişilerin hangi alana yönelik çalışmak istediğidir. Alana adım atmadan önce kişi yetişkin, evli ve çift ya da çocuk ve ergen üzerine çalışmak istediğine karar verir. Bu nedenle aldığı eğitimleri de ona göre şekillendirir. Çocuk psikoloğu ya da çocuk psikolojik danışmanı eğitimlerini bu alanda tamamlamış kişilere denir. Lisans ya da yüksek lisans süreciyle bu unvanı kazanamayız. Kişinin terapi ve test eğitimleri çocuklar üzerine olmalıdır.

Nasıl Çocuk Psikoloğu Olunur

Çocuk psikoloğu olmak için oyun terapisi, çözüm odaklı terapi gibi çocuklarla daha kolay çalışılacak eğitimleri tamamlamamız gerekir. Özellikle çocuklar kendilerini bazen sözel olarak ifade edemez. Bunun gibi süreçlerde çocuk psikoloğu oyun terapisi ile çocuğu anlamaya çalışır. Oyun terapisi ekolleri de kendi arasında farklı dallara ayrılır. Yapılandırılmış oyun terapileri, filial oyun terapisi gibi farklı farklı başlıklarla bu ekolleri ele alırız.

Lisans ve yüksek lisans süreçlerini ele alacak olursak eğer; psikoloji ya da psikolojik danışmanlık mezunları kendi süpervizyon süreçlerinde bir ekole bağlı olarak çalışır. Bu ekol BDT , Danışan Merkezli Yaklaşım, Gestalt Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi gibi farklı kollara ayrılır. Bir yetişkinle çalışmak ya da bir çocukla çalışmak farklı duygusal tepkiler vermeyi gerektirir. Bu nedenle çocuk psikolojik danışmanı olmak için o alan gerçekten yatırım yapmak gerekir. Bu nedenle ebeveyn olarak öncelikle uzmanın almış olduğu eğitimlere dikkat etmelisiniz.

Çocuklarda Resim Analizi 

Çocuk psikoloğu psikolojik danışmanlık sürecinde resim analizini bazen kullanır. Bu tür projektif teknikler çocuk hakkında daha detaylı bilgi almamıza yardım eder. Çizilen bir resimden ailenin bütün öyküsünü tabii ki elde edemeyiz. Ancak çocuğun kendisine dair anlatamadığı pek çok farklı konuyu ele alabiliriz. Yapılan psikolojik danışmanlık görüşmesinde çocuğun çizmiş olduğu resme dayalı olarak sorulan sorularla çocuğun anlatmaktan çekindiği ya da anlatmak istemediği duygular daha kolay ortaya çıkar.

Çocuklarda Psikolojik Destek

Çocuk psikoloğundan psikolojik destek alma sürecinde oldukça dikkatli davranmalıyız. Eğer ki kişinin alanı bu yaş grubuna uygun değilse size faydalı olmaz. Bu nedenle öncelikle hangi konuda destek almak istediğinize karar vermelisiniz. Örneğin boşanma sürecine uyum, davranış bozuklukları, tırnak yeme davranışı gibi farklı alanlarda destek alabilirsiniz.

Bazı durumlarda ergen grubuna yönelik sınav kaygısı desteği almanız da gerekir. Çocuklarla yapılan çalışmalarda aileyi süreçten ayrı tutamayız. Bu nedenle çocuk psikoloğu ya da çocuk psikolojik danışmanı bazı görüşmeleri aileyle beraber yapar. Örneğin çocuk tırnak yeme davranışı sergiliyorsa bunu bireysel bir olumsuz baş etme becerisi olarak ele almayız. Kaygı ve stres durumlarında aile özellikleri de dikkatimizi çeker. Bu nedenle çocuk üzerinde bir baskı varsa öncelikle bu baskıyı ortadan kaldırmak gerekir. Diğer yandan aileler bazen sınav grubu öğrencilerinden yüksek akademik başarı ister. Bu tür akademik konularda ailelerle birebir çalışmak gerekir. Evet çocuk psikoloğu ya da psikolojik danışmanı çocukla gerçekçi beklentiler ve kaygı üzerine çalışır. Ancak aileyle çalışılmadığı sürece pozitif yönde değişim oldukça güçtür.

Çocuk Psikoloğu Ne İş Yapar

Çocuk psikoloğu ; 0-18 yaş grubunda ortaya çıkan olumsuz baş etme beceriler, davranış bozuklukları ya da uyum problemleriyle ilgilenir.

Bebek doğduğu ilk andan itibaren birikimli şekilde yaşamına devam eder. Özellikle 0-2 yaş döneminde bakıcıyla kurmuş olduğu ilişki yetişkinlik çağında kuracağı ilişkileri etkiler. Güven ve güvensizlik, kıskançlık , yeme bozuklukları gibi pek çok durumun temeli bu çağda atılır. Bu nedenle anneyle kurulacak olan güvenli bir bağ çocuğun geleceğini de düzenlemesine yardım eder.

Bebeklik döneminde ortaya çıkan durumların dışında okul öncesi durumda da bazı problemler ortaya çıkabilir. Kardeş kıskançlığı , alt ıslatma , yemek yememe gibi pek çok farklı konuda çocuk psikoloğu ya da çocuk psikolojik danışmanı ile görüşmek gerekir. Okul öncesi dönem de bu açıdan oldukça önemli bir gelişim sürecidir.

Diğer yandan çocuğun okul dönemi, ergenlik dönemi de destek alınması gereken dönemler olarak karşımıza çıkar.

Çocuk Psikoloğu Seans Ücretleri

Çocuk psikoloğu seans ücretleri yaşadığını bölgeye göre değişir. Diğer yandan psikolojik danışmanlık sürecinin online ya da yüz yüze olması da bunda etkilidir. Genellikle online destekler daha uygun fiyatlarla karşımıza çıkar. 6 yaş ve üzeri çocuklarla yapılacak görüşmelerde online destek tercih edilir. Daha düşük yaş grubu için ebeveyn danışmanlığı ile beraber psikolojik destek alınır. Ancak bazı durumlarda sadece ebeveyn danışmanlığı da çocuklarda kalıcı davranış değişikliklerine yardımcı olur.

Eğer çocuklarınızla ilgili destek almak isterseniz online psikolog ile online terapi desteği alabilirsiniz.

Hemen Seans Al

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir