Depresyon - Öfke

Doğum Günü Depresyonu

Doğum günü depresyonu ya da doğum günü hüznü pek sık duymadığımız bir tanım. Bazı insanlar bu tür özel günlerde hatırlanmak istemez. Çünkü kendilerini oldukça üzgün, kayıtsız ve ilgisiz hisseder. Hatırlatıcı her olay ya da cümle doğum günü depresyonu yaşanmasına neden olur. Adeta bugüne kadar yaşanılan tüm gün kişinin gözünün önünden film şeridi gibi geçer. Ancak daha çok olumsuz durumlar aklımıza gelir. Kişi özellikle doğum gününde kendisini oldukça üzgün ve mutsuz hisseder. Bazı durumlarda sadece o günde bu duygular ortaya çıkmaz. Bir gün öncesinde başlayarak bir gün sonrasına kadar uzanır. Bugün size doğum günü depresyonu duygusunu anlatmaya çalışacağız. Yazımızı okumaya devam edin lütfen.

Instagramdan bizi takip etmeyi unutmayın.

Doğum Günü Depresyonu ve Psikolojik Durum

Doğum günü depresyonu zihinsel bir sağlık durumuyla mı ilgili acaba? Gelin bu soruya yanıt bulmaya çalışalım. Bu tür duygu durumlarını tek başına ele almaktansa diğer psikolojik durumlarla ele almamız gerekir. Kaygı, mükemmeliyetçilik, yalnızlık ya da depresyon durumu özellikle bu günlerde daha çok ortaya çıkar. Çünkü kişinin geçmişten getirdiği derin ve yoğun pişmanlıklar söz konusudur.

Özetleyecek olursak;

  • Kişinin geçmiş yaşantısı
  • Doğum gününe yüklediği anlam
  • Kendisine yüklediği anlam
  • Özbenlik
  • Kendini kabul
  • Problemlerle başa çıkma becerileri bu tür özel günlere yüklediği anlamı belirler.

Eğer ki kişiye o gün olumsuz bir yaşantıyı hatırlatıyorsa kişi kendisini mutsuz hisseder.

Doğum Günü Depresyonu Nedenleri

Doğum günü depresyonu olası nedenlerini ele almamız gerekirse bu durumda ilk önce olumsuz yaşam deneyimleri dikkatimizi çeker. Bazı insanlar bu günleri eğlenerek geçirir. Bazı insanlar için yeni yaş almak güzel bir şey değildir. Bu nedenle bu yaşta olmak istemiyorum diye düşünür. Diğer yandan zor bir zamandan geçen insanlar da bu tür zamanlarda kendilerini üzgün hisseder.

Doğum gününde travmatik bir yaşantı yaşamış birisini düşünelim. Her doğum günü bu kişi için bir tetikleyici olur. Eğer ki bu yaşantıyla nasıl baş edeceğini bilmiyorsa doğum günü depresyonu yaşar. Kişinin kendisini kötü hissetmesinin diğer olası nedenleri;

Kronik depresyon

Kaygı ya da endişe

Yaşlanma korkusu

Çocuklukta yaşanan aile yaşantıları

Tüm bu nedenler kişinin kendisini üzgün hissetmesi için geçerli bir sebeptir. Çünkü anlam sadece kişiye özeldir. Böylece kişi başkaları için özel olarak düşünülen günde kendisini çaresiz ya da yalnız hisseder.

Doğum Günü Depresyonu Belirtileri

Doğum günü depresyonu belirtileri çoğunlukla normal depresyonla benzerdir. Peki bu belirtileri nasıl fark ederiz?

Hemen Seans Al
  • Doğum gününden birkaç gün önce duygu durumunda değişiklik
  • Normalden daha üzgün ya da morali bozuk hissetmek
  • Normalden daha sık ağlamak ya da öfkelenmek
  • Geçmişe dair yaşantıları daha yoğun düşünmek
  • Gerçekleştirememiş hedefleri daha çok düşünmek
  • Yalnız olduğumuza dair kendimizi suçlamak
  • Ölüm kaygısı ya da ölüm korkusu
  • Harekete geçmek için enerjisiz hissetmek
  • Genelde yapmaktan keyif aldığımız şeylerden vazgeçme
  • Uyku düzeninde olumsuz değişim
  • İştah kaybı
  • Odaklanmak ya da konsantre olmakta zorlanma
  • Fiziksel ağrılar
  • Doğum gününden kaçınma isteği
  • Kutlama ya da sürprizlere karşın isteksizlik
  • Kendimizi izole etme isteği

Doğum Günü Depresyon ile Nasıl Baş Edilir

Doğum günü hüznü kişinin olumsuz duygulardan kaçmasına işarettir. Eğer ki sizi mutsuz eden temel duyguya yoğunlaşmazsanız bu durum kendiliğinden ortadan kalkmaz. Her sene tekrar tekrar yaşadığınız şeyi siz herkesten daha iyi tanırsınız. Bu yüzden sizi bu duyguya iten temel nedenleri dikkate almanız gerekir.

Bu tür özel günlerde kendinizi üzgün hissetmenizin nedenini düşünün. Sizi bu duygulara ne itiyor? Bir hafta öncesinde kendinizi iyi hissediyorken ne oldu da bir anda duygunuz değişti? Eğer ki temel konu kaygı ise kaygınıza yönelik psikolojik destek alın. Duygularınıza yargılamadan yaklaştığınızda onlar da size şefkatli yaklaşacaktır. Eğer ki bir yerde bir şeylerin eksik olduğunu fark ediyorsanız üzerine gidin. Sizi mutsuz edecek anlamlı bir sebebiniz mutlaka vardır. Eğer ki üzüntünüzle nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız süreç daha yoğun devam eder.

Problemle Baş Etme ve Doğum Günü Depresyonu

Doğum günü hüznü sizin problemlerle baş etmenize dair bir mesaj verir. Çünkü bu durum sizin için bir problem. Bazı zamanlar çökkün olduğunuzda bu durumdan nasıl çıkıyorsunuz? Kendinize söylediğiniz hangi sihirli cümle sizi ayağa kaldırıyor? Eğer ki olumsuz yaşam durumlarıyla baş etmek zorlanıyorsanız destek alın. Çünkü sizi neyin tetiklediğini tek başınıza bulmakta zorlanırsınız.

Problemle baş etme becerisi temelde aile tarafından öğretilir. Eğer ki kişi ailesinden bu durumu öğrenemediyse zamanla kendisi öğrenir. Bazen hayat istediğimiz gibi devam etmez. Kendimizi yalnız ve çaresiz hissettiğimiz için bu duyguları göremeyiz. Bu nedenle alacağız online psikolog desteği bizim problemlerle nasıl baş edeceğimize dair bir mesaj verir.

Farkınlık ve Öz-Şefkat Uygulaması

Farkındalık ve öz-şefkat uygulaması doğum günü depresyonu durumuna karşı baş etme becerisi geliştirir. Kendimize karşı olabildiğince kabullenici olmamız gerekir. Her fırsatta kendimizi eleştirmek bizi daha mutsuz eder. Bu yüzden bazı yerlerde üzüntümüzü de acımızı da kabul etmeliyiz.

Kendimizi üzgün hissettiğimizde bedenimizi olabildiğince dinlemeliyiz. Beden bazı yerlerde bize önemli mesajlar verir. Çünkü bir yerde ağrı varsa bir şeyler yolunda gitmiyordur.

Duygularımızla ilgili farkındalığımız arttıkça doğum günü hüznü ile daha kolay baş ederiz. Bu duygulara şefkatli şekilde yaklaşmamız gerekir. Kendimize insan olduğumuzu ve bu duyguları yaşayabileceğimizi hatırlatmamız gerekir. Evet, ortada bir sorun var. Ancak bununla baş edebilirim!

Duygulardan kaçmaya çalıştığımızda duygu yoğunluğu daha fazla artar. Bu yüzden kaçış bir çözüm değildir.

Güvendiğiniz Biriyle Paylaşın

Doğum günü depresyonu bazen kişiye çok saçma gelir. Bu nedenle çevresiyle iletişime geçmek de istemez. Bu tür olumsuz duygularınızı sizi eleştirmeyecek biriyle paylaşın. Her paylaşım sizin daha da rahatlamanıza yardım eder. Ancak burada karşı taraf size eleştirel bakıyorsa ya da duygunuzu reddediyorsa anlatmaktan vazgeçin. Çünkü bu tür tepkiler size daha çok zarar verir. Başkalarıyla paylaşmak sizin kendinizi daha iyi hissetmenize yardım eder.

Diğer yandan bu tür günlerde kişi hareket edecek enerjiyi bulamaz. Ancak diyelim ki bir şekilde enerjinizi topladınız. Mutlaka sağlıklı aktiviteler yapmaya çalışın. Yürüyüşe çıkmak, bir yerde oturup bir şeyler içmek, tatile çıkmak size iyi gelecektir.

Doğum Günü Depresyonu ve Terapi

Doğum günümde neden terapiste gideyim dediğinizi duyar gibiyim. Öyleyse daha önceden bu deneyime başlayın. Terapi süreci sizin koşulsuz olarak kabul edildiğiniz bir ortamdır. Evet, doğum günü hüznü ile baş etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Siz biriciksiniz ve bu duygu size özel! Bu yüzden kendinizi bu tür zor bir yaşantıya hazırlamak için terapi desteği alın. Diğer insanlarla kendinizi kıyaslıyor olabilirsiniz. Bu çok normal! Çünkü kişi işin içinden çıkamadığını fark edince suçlayıcı bir dil takınır.

Eğer ki siz de özel günlerde kendinizi mutsuz hissediyorsanız ve nedenine yönelik bir yolculuk yapmak istiyorsanız sitemizde yer alan online psikolog ve psikolojik danışman arkadaşlarımızdan online terapi desteği alabilirsiniz.

Unutmayın, doğum günü sadece bir tetikleyici. Altında yatan temel nedenleri ortaya çıkarmadan bu duygudan kurtulmak sizin için zorlayıcı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir