Çocuk ve ErgenTerapi

Ergen Terapisi

Ergen terapisi gelişim döneminde karşılaştığı problemlerle baş etmekte zorlanan çocuklarla gerçekleşir. Doğumdan ölüme kadar insan hayatında pek çok farklı problemle karşılaşır. Karşılaştığı her sorunu farklı bir şekilde çözmek kişinin kendisine olan saygısının da artmasına yardımcı olur. Ancak ergenlik dönemi diğer dönemlere göre daha karmaşık bir süreçtir. Bu dönemi sürekli taşınmak gibi düşünebiliriz. Çocuk her sabah farklı bir bedene farklı bir düşünceye uyanır. Bu nedenle ergenlik terapisi çocuğun kendisini anlamasına yardım eden bir süreçtir. Çocuğun içinde bulunduğu yaş dönemi ve aile ilişkileri kendisine bakış açısını şekillendirir. Bu nedenle ergen terapisi sadece çocukla değil ebeveynlerle de devam etmesi gereken bir süreçtir.

Ergen Terapisi Nedir

Ergen terapisi çocukta meydana gelen duyuşsal, bilişsel ve davranışsal değişimleri anlamlandırması üzerine kuruludur. Bu gelişim dönemi çocuğu yetişkinliğe hazırlar. Bu dönemde çocuk nasıl ilişki kurabileceğini, kendisini nasıl kontrol edebileceğini öğrenir. Diğer yandan özgüven, benlik algısı gibi temel duyguları da bu dönemde yaşar. Hızlı bir değişim ve gelişim sürecine girer. Aile ve çevre beklentileri oldukça artar. Artık üstünde bir sorumluluk da hissetmeye başlar. Ancak bu süre zarfında ortaya çıkan yüksek beklentiler çocuğun kendisini suçlamasına ya da mükemmeliyetçi bir tutum takınmasına da neden olur. Bu nedenle tam da bu süreç içerisinde ebeveynler bazı durumlarda nasıl tepki vereceğini bilemez. Ergen terapisi çocuğun kendisinden beklentilerini açığa çıkarır.

Psikolojik destek almak bu yaş döneminde bazen çocuk için çok gereksiz gelir. Ancak yapılacak bir ön görüşme psikolojik danışmanlık sürecine yönelik olumsuz bakış açısının değişmesine yardım eder. Sitemizden ücretsiz ön görüşme yapmak için ana sayfamızı ziyaret ediniz.

Ergen Terapisi ve Çalışma Alanları

Ergen terapisi çalışma alanları içerisinde farklı başlıklar yer alır. Bu başlıkları ele almak gerekirse;

  • Arkadaşlık ilişkileri ve romantik ilişkiler
  • Benlik algısı
  • Kendini kabul
  • Aile içi çatışma
  • Akademik başarı
  • Sınav kaygısı
  • Tekrarlayan düşünceler ve davranışlar (OKB)
  • Uyku bozukluğu
  • Yeme bozukluğu
  • Davranış problemleri
  • Öğrenme ve motivasyon
  • Okul içi akran zorbalığı
  • Zorbaca davranışlar
  • Panik atak
  • Depresyon ve anksiyete
  • Ebeveyn ayrılığı
  • Ölüm ve yas terapisi
  • Stres
  • Kısa süreli çözüm odaklı terapi
  • Dikkat Eksikliği ve hiperaktivite
  • Öfke ve saldırganlık

gibi pek çok farklı alan ergen terapisi içerisinde çalışılabilir. Eğer ki sizin de çocuğunuz bu tür durumlar nedeniyle kendisini üzgün ve mutsuz hissediyorsa mutlaka online terapi desteği alın.

Ergen Terapisi ve Aile İlişkileri

Aile ve ebeveyn ilişkileri ergenlik döneminde karşımıza çıkan en büyük problemdir. Çocuk, kendisine bir yaşam alanı oluşturmaya çalışır. Ancak çocuğun bağımsızlığını kazanmasını bir kopuş olarak algılayan ebeveynler her davranışı kontrol etmeye çalışır. Bu tür çatışma durumları ergenin kendisine olan güveninin artmasına yardımcı olur. Ancak bazı durumlarda ebeveynler çocuğu dinlemeden kendi isteklerinin yerine gelmesini ister. Otoriter tutum çocuğun içine kapanmasına neden olur. Bu nedenle ailelerin çocuklarına karşı daha anlayışlı ve demokratik bir tutum içinde olması gerekir.

Aile ve çocuk arasında kurulan güven bağı ne kadar kuvvetliyse çocuk kendisini o kadar rahat ifade eder. Buradaki rahat ifade edilmesinden kastımız ben çocuğumla arkadaş gibiyim demek değildir. Hayır, o sizin çocuğunuz. Arkadaşınız değil! Bu nedenle çocuğunuzla anne-baba gibi olmalısınız. Arkadaş gibi olamazsınız. Ancak aranızdaki sınırı o kadar güzel belirlersiniz ki çocuk arkadaşlarıyla konuşmaktan çekinmediği konuları size de sorabilir. Eğer ki çocuğunuzla ilişkinizde sık sık çatışma yaşıyorsanız ergen terapisi desteği alabilirsiniz. Çünkü bu dönemde çatışmadan kaçmak mümkün değildir.

Ergen Terapisi Nasıl Değişim Sağlar

Ergen terapisi tabii ki şapkadan tavşan çıkarmaz. Bu nedenle biraz zaman gerekir. Öncelikle psikolojik danışmanlık sürecinde çocuğunuz anlaşıldığını hisseder. Örneğin sizinle yaşadığı bir çatışmadan dolayı kendisini yalnız hissetmiş olabilir. Terapi sürecinde bunu ifade ettiğinde psikolog ya da psikolojik danışmanın vereceği “kendini yalnız hissettin sanırım” tepkisi çocukta anlaşılma duygusunu ortaya çıkarır. Anlattığı her olaydan sonra bu his tekrar eder. Tekrar ettikçe terapiste daha çok güvenir. Bu güven duygusu ise değişimi sağlar.

Ebeveynlerden yola çıkalım. Bir yetişkin olarak terapi almaya karar verdiniz. Görüşme zamanı geldiğinde kendinizi tedirgin hissedersiniz. Çünkü bilinmez bir sürecin içine gireceksiniz. Belki kendinize bile anlatmakta zorlandığınız duygular seans esnasında ortaya çıkacak. Güvenmekte zorlanacaksınız. Ancak güvendikçe daha fazla kendinizi açacaksınız. Çünkü eleştirilmeyeceğinizi bileceksiniz. Ergen terapisi sürecinde de çocuk eleştirilmeyeceğini anlayacak. Bu düşünce kendisini daha fazla anlatmasına katkı sağlayacak. Çözüm basamaklarını kendisi belirleyecek. Böylece değişim zaman içerisinde kendiliğinden gelişecek.

Ergen Terapisi ve Aile Katılımı

Ergen terapisi sürecinde aile katılımı da önemlidir. Psikolog ya da psikolojik danışman görüşmeden önce sizinle de görüşmek isteyecektir. Bu nedenle önce sizin görüşme sağlayıp süreçten bahsetmeniz faydalı olacaktır. Diğer yandan çocuğunuzun mutlaka kendi isteğiyle terapiye gelmesi gerekir. Çünkü kolundan tutup getirdiğiniz çocuk online terapi sürecinde kendisini anlatmayacaktır. Zorla bir etkinliğe götürüldüğünüzü düşünün. Çevrenizdeki insanlarla iletişim kurmak istemezsiniz değil mi? Çocuk da zorla psikolojik danışmanlık sürecine dahil edildiğinde kendisini daha fazla kapatacaktır. Bu nedenle mutlaka çocuğunuzun onayıyla terapi sürecini başlatın.

Görüşmelerde çocuğunuzda onay alarak görüşme içeriğine dair size bilgi verilir. Çünkü görüşmelerde gizlilik esastır. Ergenden alınan her bilgi aileye aktarılamaz. Ancak görülen bazı eksik davranışlarda aileye rehberlik edilir. Böylece çocuk ve ebeveynler arasında sağlıklı ilişkinin temelleri atılır.

Ergen Terapisi Kaç Seans Sürer

Ergen terapisinin kaç seans süreceğine dair kesin bir sayı vermemiz mümkün değil. Ancak psikolojik danışmanlık süreci ortalama olarak 8 ya da 10 oturum devam eder. Online psikolog ya da psikolojik danışmanın hedefi bu süre zarfında değişimin ortaya çıkmasına yardım etmektir. Ancak bazı durumlarda bu süre uzar ya da kısalır.

Diyelim ki çocuğunuzun uzun yıllardır devam eden kaygı problemi var. Bu büyük ihtimalle sizden öğrenmiş olduğu bir durumdur. Bu nedenle bu oturum sayısı bazen 14-16 oturum olarak da devam edebilir. Asıl önemli olan bu süreçte gönüllü olmak ve çocuğu desteklemektir.

Hemen Seans Al

Ergen Terapisi Neleri Değiştirir

Ergen terapisi çocuğun kendisini daha iyi tanımasına yardım eder. Psikolojik danışmanlık sürecine çocuğun gelme nedenine göre bu değişimi ele alabiliriz. Örneğin özgüven konusuyla görüşmelere başlayan bir çocuk görüşme sonunda kendisine daha fazla güvenir. Benlik algısı, güven, çatışma, iletişim gibi konularda da önemli değişimler görülür. Kısa süreli çözüm odaklı terapi ergenlerle yapılan psikolojik danışmanlık sürecinde en çok tercih edilen terapi ekolüdür.

Ergen Terapisinde Yaş Aralığı

Ergenlik süreci 11-12 yaş civarında başlar. Erkek ve kız çocuklarında bu yaş dönemi değişir. Ancak bu kısa süreli değişim terapi süreci için önemli değildir. Burada asıl önemli olan çocuğun kendisini ne kadar ifade ettiğidir. 10 yaşındaki bir çocuk da kendisini net şekilde ifade eder. Bu nedenle duygularını ve düşüncelerini açıkça ifade eden her çocuk online terapi desteği alabilirr.

Terapi desteğine başlamadan önce aileden yazılı ya da e-mail yoluyla bir onam formu almamız gerekir. Olası risk durumlarını aileye önceden aktarırız. Ancak genel olark 10-18 yaş arasındaki çocuklar ergen terapisi desteği alabilir.

Alanında uzman online psikolog ve psikolojik danışmanlar ile online terapi desteği alın!

Ergen Terapisi ve Psikolojik Danışmanlık

Ergen terapisi sürecinde kullanılan psikolojik danışmanlık kuramları farklılık gösterir. Örneğin çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemine göre Bilişsel Davranışçı Terapi tercih edilebilir. Diğer yandan yaşanan travmatik yaşantılara istinaden EMDR terapisi de tercih edilir. Ancak Kısa süreli Çözüm Odaklı Terapi, Danışan Merkezli Yaklaşım, Öyküsel Terapi, Gestalt Terapi de psikolojik danışmanlık sürecinde kullanılan ekoller arasında yer alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir