Aile ve Evlilik

Nasıl Aşık Olunur ?

Nasıl aşık olunur sorusuna cevap vermek için öncelikle kendimizi tanımalıyız. Yaşamın her alanında beraber yaşamak isteriz. Beraber yaşlanmakç… Duygularınızın anlaşılması, kendinizi güvende hissetmeniz keyif verir. Midemde kelebekler uçuşuyor ! Bu cümle hepimize keyif verir. Kendinizi güvendiğiniz kişinin yanında istediğiniz kadar saçmalayabilirsiniz çünkü eleştirilmeyeceğinizi bilirsiniz. Partneriniz sizi koşulsuz kabul eder, olur da hata yaparsanız bu hataları anlık olarak kabul eder ve bu durumu kişiliğinizle bir tutmaz.

Hayattaki deneyiminiz ve tecrübeniz sizin sevgiye dair bakış açınızı etkiler. Bu yüzden nasıl aşık olunur sorusuna yanıt bulurken çocukluk yaşantınızı ele almak almalıyız. Çünkü sevmeyi de sevilmeyi de en temelde ailede öğreniriz. Nasıl aşık olunur sorusunu sık sık kendinize soruyorsunuzdur. Bununla ilgili bilimsel anlamda bazı şeyler okumak için farklı farklı yerlere de bakıyor olabilirsiniz. Bu blog yazısında Evimde Terapi ekibi olarak nasıl aşık olunur sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız.
İçindekiler
1. Aşk Neden Vardır
2. Aşık Olunca Mutluluk Hormonları Harekete Geçer 
3. Limbik Sistem Aşkı Nasıl Etkiler
4. Hormonlar Düşünceyi Nasıl Etkiler
5. Aşk Nasıl Başlar
6. Aşk Acısı Nasıl Biter

Aşk Neden Vardır? Nasıl Aşık Olunur

Aşk beyindeki sinir hücrelerini harekete geçiren bir duygudur. Beyinde var olan nörotransmitter maddeler dopamin, seratonin, endorfin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını sağlar. Böylece nasıl aşık olunur sorusuna cevap veririz. Böylece kişi aşık olduğunda kendisini daha mutlu hisseder. Aşk en temelde bir zevk alma durumudur. Kişi aşktan zevk aldıkça, haz aldıkça ise mutluluk hormonlarını daha fazla salgılar. O yüzden terkedilince ya da ayrılınca kişi belli bir süre yas süreci yaşar. Yas sürecinin içerisinde ise bazı depresif belirtiler de ortaya çıkar. Aslında ayrılığın ölümden farkı yoktur diyebiliriz. Hatta ayrılık yasa göre daha ağır bile geçmektedir. Yas sürecinde kişi isteyerek ölmez ama ayrılan kişi isteyerek gider, yani sizi tercih etmekten vazgeçer. Bu durum ise aşktan almış olduğunuz zevkin azalmasına neden olur. Yani beyinde salgılanan mutluluk hormonunun azalmasına, uyku düzeninizin değişmesine, iştahınızın kesilmesine neden olur!

Aşık Olunca Mutluluk Hormonları Harekete Geçer

Dopamin ve endorfin temelde zevk hormonlarıdır. Endorfin ise doğal bir ağrı kesicidir. Vücudun salgıladığı endorfin sadece fiziksel ağrıyı değil psikolojik ağrıyı da azaltır. Eğer ki keyifli değilseniz sevgilinize anlatın. Sevgilinizle ya da eşinizle bu durumu paylaştığınızda rahatlarsınız. Çünkü paylaşmak acıyı azaltır. Bu durumlarda ise öfori dediğimiz mutluluk durumu ortaya çıkar. Yani beyinde var olan hormonlar çalışmaya başlar. Peki hormonlar nasıl aşık olunur sorusuna cevap verir mi? Elbette.

Hem insanlar hem de hayvanlar fiziksel temas gerçekleştirdiklerinde rahatlama yaşarlar. O yüzden çiftler genelde birbirlerine temas eder, bu temas aslında güvende olmanın da bir simgesidir. Bak yanımdasın, ne mutlu demenin bir başka versiyonudur. Kişinin kendisine dokunması da bir yerde varlığını hissetmesine yardımcı olur ancak istediğimiz kişinin bize dokunması, bazen elimizi tutması, bazen sırtımızı sıvazlaması rahatlamanıza yardımcı olur.

Limbik Sistem Aşkı Nasıl Etkiler?

Limbik sistem en temelde duyguların oluştuğu merkezdir. Karşılaştığınız bir tehlikeden korkup kaçmanız, harekete geçmeniz bir duygudur. Bu duygunun ortaya çıkması limbik sistem sayesinde oluşur. Birisi size yakın ve sıcak davranıyorsa, siz de bu durumdan mutluluk duyuyorsanız sınır koymak yerine siz de yakın ve sevgi dolu davranırsınız. Bu tür durumlarda limbik sistem harekete geçer ve size ne yapacağınızı otomatik olarak yaptırır. Sizin partnerinize sarılmanızı, öpmenizi sağlayan temel sistem limbik sistemidir. Ancak partnerinizi mutlu etmek için ona hediye almanız, güzel sözler söylemeniz, sürpriz yapmanız ise korteks aracılığıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Anlatılanları özetlemek gerekirse eğer zevk yaşamanın merkezi limbik sistemdir. Limbik sistemdeki zevki harekete geçiren hormon ise endorfindir. Endorfinin en temel özelliği rahatlığı hissetmenizi sağlamasıdır. Bazı durumlarda zevk almak için aslında yapamayacağınız şeylere girişirsiniz. Bu tür durumlarda ise endorfinin korteksiz, yani insani düşüncesi devre dışı bırakmasıdır. Çünkü haz kaynağı olan endorfin devreye girdiğinde temel konu haz almaktır. Nasıl aşık olunur sorusuna limbik sistem de cevap verir.

Hormonlar Düşünceyi Nasıl Etkiler? Nasıl Aşık Olunur

Hormonlar düşüncelerin olumlu ve olumsuz yönde gelişmesine de neden olur. Serotonin hormonunun olması kişinin daha olumlu düşünmesine yardımcı olur. Diyelim işe giderken metroyu kaçırdınız, eğer ki serotonin hormonu salgılanıyorsa “bir sonraki metroya binerim, durumu yöneticiye ifade ederim” dersiniz. Ancak serotonin hormonu az ise “eyvah şimdi ne yapacağım” diyerek tedirgin olursunuz. Bu durum aşık olduğunuzda da ortaya çıkar, eğer ki serotonin hormonu az salgılanıyorsa ilişkide hep bir tedirginlik söz konusudur. Acaba hata yapar mıyım, acaba aldatır mı gibi sorular aklınıza gelir. Tabii ki bu durum bağlanma stilleriyle de ilgilidir. Bağlanma stillerinin de nörobiyolojik süreçlerle ilgisi vardır. Hormonlar olumlu düşünmenizi etkiler. Böylece aşık olunur.

Aşk Nasıl Başlar?

Aşk başlamadan önce kişi kendisine ilişkiden ne elde edeceğini sorar. En temelde bir haz arayışı içindedir. Bu hazzın kaynağı bazen mutluluk, bazen güven, bazen ise cinselliktir. Ancak en temelde bir ödül elde etmek ister. Örneğin sevdiğiniz ve aşık olduğunuz ilk kişiyi düşünün, onun elini tuttunuz ve kendinize bunun güzel bir duygu olduğunu söylediniz. Daha sonra bu hazzı devam ettirmek istersiniz. Çünkü bu duygunun ne olduğunu öğrendiniz ve haz aldınız. Bu esnada ortaya çıkan o “midemde kelebekler uçuyor” dediğiniz durumun kaynağı endorfindir. Böylece partnerin ilgisini çekmek için farklı davranışlara gireriz. Böylece aşık olunur… Çünkü aşk başlamıştır.

İlişki içinde güzel şeyler yapmak ve ilgi görmek için bir motivasyon duyuyorsunuz. Bu motivasyonu harekete geçiren şey ise en temelde dopamindir. Dopamini bir motivasyon kaynağı olarak da ifade edebiliriz. Ancak bu durum içerisinde risk de söz konusudur. Yaptığınızı eleştirir. Hatta beğenmedim der. Anlamsız bulur. Yaptığınız davranışa kızar. Ya da gösterdiğiniz ilgiden dolayı sizden ayrılmak ister. Bu tür riskler de söz konusudur ancak dopamin sizin risk almanıza da yardımcı olur.

Aşık Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Bunu bir şiirle anlatalım.

O’nu hatırladıkta başı göğe ermişçesine ya da asansör boşluğuna düşmüşçesine ürperiyorsa yüreğiniz…
ömrü saatlere sıkışmış bir kelebek telaşıyla,
o hüzünden bu neşeye konup kalkıyorsanız gün boyu nedensiz…
ve her konduğunuzda diğerini iple çekiyorsanız bu hislerin…
O’nunlayken pervaneleşen yelkovanlar, O’nsuz mıhlanıp kalıyorsa yerine, bir akrep kadar hain…

Sınıfta, büroda, yolda, yatakta içiniz içinize sığmıyor,
O’ndan söz edilince yüzünüz, sizden habersiz, mis kokulu bir ekmek dilimi gibi kızarıyor,
mahcup somurtuyor veya muzip sırıtıyorsa,

Hemen Seans Al

Can Dündar aşık olunur kısmını anlatmaya devam ediyor.

ve O, her durduğunuz yerde duruyor,
her baktığınız yerden size bakıyor,
siz keyiflendikçe gülüp, hüzünlendikçe ağlıyorsa…

dünyanın en güzel yeri O’nun yaşadığı yer,
en güzel kokusu bedenindeki ter…

hayat O’nunla güzel ve onsuz müptezelse…
elmalar pembe, kiremitler pembe, gökyüzü, yeryüzü, O’nun yüzü pembeyse,
kışlar ilkbaharsa, yazlar ilkbahar, güzler ilkbahar…

her şiirde anlatılan O’ysa… filmin kahramanı …
her roman O’ndan söz ediyor, her çiçek O’nu açıyorsa…

Aşk Acısı Nasıl Biter? Nasıl Aşık Olunur

Aşkın kaybedilmesi ilgi ve sevginin de elden kayıp gitmesi demektir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi en temelde ise hazzın kaybedilmesidir. Bu tür durumlarda hazzın sizden gitmesi bir kaygı durumunu tetiklemektedir. Aşk acısının yaşanması da bu yüzden önemlidir. Yasla benzer tepkiler verildiği için ayrılık sürecinden sonra da online psikolog ya da psikolojik danışmanlardan online terapi almanın etkisi oldukça fazladır. Partnerinize dair hayallerinizi, hayal kırıklıklarınızı, üzüntülerinizi ve sevinçlerinizi paylaşmak sizin ayrılık sürecinizi yani aşk acınızı hafifletecektir. Nasıl aşık olunur sorunuza umarım yanıt vermişizdir. İyi okumalar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir