Aile ve Evlilik

Evlilikte Eş Seçimi Nasıl Yapılır ?

Evlilik; ilk yıllardan beri insanların kendi nesillerini devam ettirmeleri için kurdukları toplumsal bir kurumdur. Evlilikte eş seçimi nasıl yapılır sorusu o günden bu güne merak edilir. Böyle durumlarda insanların düzenli yaşaması ve toplumsal kurallara uygun yaşaması daha kolay hale gelmiştir. Evlilikte eş seçiminin nasıl yapılıra dair pek çok soru işareti bulunmaktadır. Acaba eşimle birbirimize uygun muyuz, evlendiğimizde uyum içerisinde yaşar mıyız, evliliğimde nasıl mutlu olurum soruları sık sık akıllara gelmektedir. Bu noktada evlilikte eş seçiminin bazı temel kuralları vardır diyebiliriz. Bu noktada bazen kültür, bazen gelenekler, bazen ise entelektüel seviye evlilikte eş seçimini etkiler. Gelin evlilikle ilgili süreci biraz daha detaylandıralım. Bakalım evliliğe dair neleri farklı olarak biliyoruz. Evlilikte eş seçimi nasıl yapılır, sizler için anlatmaya çalıştık.

Doğru Eş Nasıl Seçilir? Evlilikte Eş Seçimi Nedir ?

Son yıllarda görücü usulü evlilikler azaldı. Ancak yine de bu şekilde evlenen kişi sayısı oldukça fazla. Tanışarak evlenmenin daha ön planda olması bireysel tercihlerin eskiye nazaran daha önemli hale geldiğini gösterir. Kişilerin evlenmeden önce nasıl eş seçtiklerine yönelik çeşitli kuramsal yaklaşımlar mevcuttur. Kuramsal yaklaşımlara göre eşler arasındaki seçim bilinçli ve amaçlı şekilde gerçekleşir. Eşlerin birbirlerine benzemesi, ırk, sosyoekonomik faktörler bu konuda önemlidir.

Diğer yandan fiziksel çekicilik, etnik köken, mezhepler, toplumsa düşünceler ve tutumlar, eğitim düzeyi, entelektüel seviye, aile yapısı ve aile hayat görüşü, zeka düzeyi gibi faktörler evlilikte eş seçimini etkileyen önemli durumlardır. Bu noktada çiftler arasındaki uyum ne kadar fazlaysa eş seçimi de o kadar uygun olur. Düşünün ki farklı hayat görüşüne sahip iki kişisiniz. Eğer ki hayat görüşleriniz ilişkinizi olumsuz şekilde etkilemiyorsa, ilişkinin dengesi bozulmuyorsa problem yoktur. Ancak hayat görüşlerinizden dolayı sürekli evlilik içinde problem yaşarsanız. Bu durum evlilik uyumu da olumsuz etkiler. Bağlanma stilleri ve eş seçimi yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Gelin evlilikte eş seçimi nasıl yapılır bir göz atalım.

Erkekler Eş Seçiminde Nelere Dikkat Eder? En Doğru Eş Seçimi

Yapılan çalışmalarda erkekler eş seçiminde geleneksel kurallara bağlı olarak iyi yemek yapma, evlenme isteği, çocuk sahibi olma, dini inanç benzerliği gibi durumlara dikkat eder. Kadınlar ise;

sosyal olmak, eğitimli olmak, iyi bir maddi gelire sahip olunması,

güvenme,

sosyal statü, zeka düzeyi gibi noktalara dikkat eder.

Sosyal olma, benzer eğitim geçmişi, maddi gelir gibi özellikler ise hem erkek hem de kadınlar için tercih edilen ortak özellik olarak dikkat çekmektedir.

Son 25 yıldır yapılan çalışmalarda kadınların ve erkeklerin benzer özellikler aradığı ortaya çıktı. Kadınların bu özellikler arasında en çok aradığı iki özellik şunlardır: Fiziksel çekicilik ve sosyo-ekonomik durumun iyi olması.

Evlilikte eş seçimi nasıl yapılır kuramsal bakış açısıyla ele alalım.

Evrim Kuramına Göre Eş Seçimi

Evrim kuramı, eş seçiminde üretkenliğin ön planda olduğunu ifade etmektedir. Eşin sağlık durumu, fiziksel özellikleri eş seçiminde ön plana çıkar. Kadınlar erkeklerde üretkenliği ve verimliliği ön plana alır. Erkekler ise kadınlarda sağlık ve fiziksel özelliklere daha fazla dikkat eder. Bu yüzden erkekler doğal olarak yaş ve sağlık konularına da dikkat eder. Bu yüzden erkekler dış görünüşle sağlık arasında bir ilişki kurarlar. Dış görünüşlere daha fazla dikkat ederler. Pürüzsüz ve kusursuz bir cilt, parlak saç, beyaz dişler, dolgun duraklar ve diri bir görünüş ararlar.

Sosyal Rol Kuramına Göre Eş Seçimi

Sosyal rollere göre kadınların ve erkeklerin üstlendiği toplumsal roller farklıdır. Eş seçiminde toplumsal cinsiyete dayalı beklentiler de bu yüzden değişkenlik gösterir. Kadın ve erkekten beklentiler, çocukluktan itibaren gelen eğitim süreçleri, cinsiyetler arasındaki eşitsizlikler, ataerkil düşünce yapısı, sosyal hayat gibi durumlar önem arz etmektedir. Her iki cinsiyet de toplumsal cinsiyet rollerine dayalı bir eşitlik durumunu tercih ederler. Toplumsal algılar nedeniyle erkekler aile reisi özelliklerini ön plana çıkarmaya çalışırlar. Diğer taraftan ise erkekler kadınların fiziksel açıdan çekici olmaları ister. Bu toplumsal algılar yüzünden kadınlarda fiziksel çekicilik ön plandayken erkeklerde ise yüksek kazanç, fiziksel güç ve özgüven aranmaktadır.

Daha sonraki yazılarımızda evlilikte eş seçimi nasıl yapılır sorusunu diğer kuramlar için de ele alacağız.

Hemen Seans Al

Türkiye’de Eş Seçiminde Önemli Kriterler Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda erkeklerin genelde kadınlarda düzenli, tutumlu özelliklere daha çok vurgu yaptığı bunların yanı sıra duygusal olarak dengeli, temiz çocuk eğitimin ve bakımını bilen, benzer yaş ve inanç özelliklerine sahip kadınlarla beraber olmak istedikleri ortaya koyulmuştur. Diğer taraftan ise kadınlar erkeklerde bu tür genel özelliklerin eşit olmasını istemektedir. Kadınlar, erkeklere kıyasla eş seçiminde daha seçici ve dikkatlidirler. Bunun altında ise toplumsal anlamda boşanma kavramına olan bakış açısıdır. O yüzden kadınlar genel anlamda bir ömür boyu mutlu bir evlilik sürmeyi istedikleri için eş seçiminde daha dikkatli ve seçici davranmaktadırlar.

Eş Seçiminde En Önemli Özellikler Nelerdir? Eş Seçimi Neden Önemlidir?

Gelin birlikte ele alalım.

Eş seçiminde ise arzu edilen özelliklere bakıldığında;

güvenme,

dürüst olma,

kişilikli olma,

ilişkiye sadık olunması,

sevgisini gösteren,

anlayışlı, saygılı, güçlü, destekleyici, duygusal yönden sağlıklı, cinsel uyumu yüksek, paylaşımcı, kültürlü, özverili, hoşsohbet, kuvvetli iletişim becerisi gibi temel özellikler dikkat çekmektedir.

Ancak her ne kadar bu soruya cevap vermiş olsak bile şuna dikkat etmemiz gerek. Evlilikte ortaya çıkan problemler mutlaka olacaktır. Diğer yandan biz bu durumlara ne kadar uygun yaklaşırız daha önemlidir. İlişkide barışmaktan ziyade problem çözmemiz gerek. Problemleri ne kadar kolay çözersek o kadar mutlu oluruz.

Umarız evlilikte eş seçimi nasıl yapılır sorusuna yanıt verebilmişizdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir