Anksiyete - KaygıDepresyon - Öfke

Depresyon ve Anksiyete

Anksiyete ve depresyon bazı durumlarda benzer özellikler gösterir. Endişeli olmak ya da depresif hissetmek bu nedenle günlük yaşantımızda sık sık karşımıza çıkar. Aslına bakarsanız bu iki duygu da temel duygular arasında yer alır. Bu tür temel duygular kendimizi tedirgin hissettiğimiz tehlike anlarında ortaya çıkar. Bu tehlike anlarını yorumlamak düşünce sistemimizle ilgilidir. Diğer taraftan ise düşünceleri oluşturan bazı temel duygularımız da var. Örneğin kaygılı bir ailede büyümek bizim her olayı kaygıyla eşleştirmemize neden olur. Anksiyete ve depresyon durumlarının geçmiş yaşantılarla da direkt ilgisi vardır. Anksiyete ve depresyon bazen kaçınma işareti de olur. Bu nedenle kişinin yaşam kalitesi oldukça düşer.

Anksiyete ve Depresyon İlişkisi

Anksiyete ve depresyon ilişkisi biyolojik olarak birbiriyle kardeştir. Kendimizi bazen kötü hissederiz. Bu durum kötü tanımına bağlı olarak değişir. Örneğin kötü diye tabir ettiğimiz olumsuz duygu bazen yalnızlık bazen öfke olarak karşımıza çıkar. Kimi insanlar için yalnızlık huzuru temsil eder. Ancak nörotransmitter maddelerde var olan değişim direkt olarak ruh halimizi etiler. Düşük serotonin seviyesi, dopamin ve epinefrin gibi hormonlar biyolojik faktörleri bize anımsatır. Anksiyete ve depresyon madalyonun iki yüzü gibidir. Ancak birbirleriyle akrabadır. Bazen ise birbirlerine tepki olarak da ortaya çıkar.

İki duygu arasındaki farkı anlamak için ve çözüme adım atmak için sitemizde bulunan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi desteği alabilirsiniz.

Anksiyete ve Depresyon Arasındaki Farklar

Anksiyete ve depresyon arasındaki farklar duygu , düşünce ve davranış olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle birbirlerinden ayırt etmemiz mümkün. Ancak bazı temel durumları ayırt etmekte zorlanabiliriz. Gelin beraber bunları ele alalım.

Anksiyetenin Zihinsel Belirtileri

Kaygılı kişiler şu durumları düşünür;

  • Gelecek hakkında uzun süreli kaygı hali
  • Kontrol edemeyeceğimiz yaşantılar hakkında yoğun endişe
  • Adeta birbiriyle yaşayan düşünceler
  • Başıma kötü bir şey gelecek düşüncesi
  • Duygu ve düşünceleri yaşamaktan kaçınma
  • Duygu ve düşünceleri yok sayma
  • Ölüm korkusu ya da kaygısı

Kaygının ortaya çıkma şekline göre bu düşünceler değişir. Bazen kişi yaşamdaki genel kavramlar hakkında endişe hisseder. Bu nedenle anksiyete ve depresyon belirtileri birbiri içine girmiştir. Çünkü depresif durumda da kişi zihnini çok yorgun hisseder. Ancak sosyal anksiyete bozukluğu olan birisi toplum tarafından eleştirilmekten korkar. Bu nedenle her an yanlış bir şey söyleyeceğim diyerek konuşmaktan çekinir. Bu kişiler yeni insanlarla tanışmak dahi istemez.

Depresyonun Zihinsel Belirtileri

Öncelikle ifade etmek gerekir ki kendisini çökkün ve mutsuz hisseden biri bazen düşünmek bile istemez. Ancak bazı durumlarda kişi;

  • Yaşama dair umutsuz hissetme
  • Kendileri ya da diğer insanlar için dünyanın olumsuz olduğunu düşünme
  • Geleceğe dair karamsarlık
  • Umutsuzluk yüzünden harekete geçmek istememe
  • Kim olduğuna dair bir fikir üretememe
  • Kendisini değersiz görme ve düşünme
  • Hayatın yaşamaya değer olmadığını ifade etme
  • Ölümü düşünmek şeklinde ortaya çıkar.

Anksiyete ve Depresyon Arasındaki Fiziksel Farklar

Anksiyete ve depresyon farklı fiziksel belirtilerle ortaya çıkar. Kaygı durumunda kişi kendisini tetikte hisseder. Her an olumsuz bir şey olma ihtimali kişiyi tedirgin eder Bu nedenle;

  • Bir şeye odaklanmakta güçlük yaşar
  • Yarışan düşünceler nedeniyle uykuya dalmakta zorlanır
  • Başının döndüğünü düşünür
  • Kan basıncı artar
  • Hızlı nefes alıp verir
  • Terler
  • Kasları gergindir
  • Nefes darlığı yaşar

Ancak depresif hisseden biri bunların aksine;

  • Konsantre olmakta güçlük çeker ancak bu yorgunluktandır.
  • Hafıza ile ilgili zorluk yaşar
  • Hareket edemez, enerjik hissetmez
  • İştah kaybı yaşar
  • Uzun süre uyur ya da uzun süre uyuyamaz
  • Bedensel ağrılar hisseder

Yaşanılan yaşantıya göre bu duygular değişir. Anksiyete ve depresyon farklı yaşantılarla ortaya çıkar. Örneğin yas, hastalık , işe ya da okula başlama , ekonomik sorunlar kişileri farklı şekilde etkiler.

Bu tür durumlar çok uzun süre devam ediyorsa mutlaka psikolojik destek alın. Gerektiğinde online terapi ya da psikiyatri desteği alın.

Anksiyete ve Depresyon Sürecini Değerlendirmek

Anksiyete ve depresyon sürecine yönelik bir değerlendirme yapmak amacıyla şunlara dikkat etmeliyiz.

Yaşadığınız duygu değişiminin hayatınızı nasıl etkilediğini fark edin. Genellikle depresif hisseden kişiler bu tür durumları düşünecek enerjiyi kendisinde bulamaz. Bu yüzden harekete geçmekte zorluk yaşar. Bu tür durumlarda , her ne kadar zor olsa da, çevreden destek isteyin.

Hemen Seans Al

Aile üyelerinizin yansıtmalarına önem verin. Görmediğiniz bir şeyi onlar görüyor olabilir.

İfade edilen değişime yönelik gözlemlerini sorun.

Depresyon ve anksiyete orta, düşük ya da yüksek düzeyde ortaya çıkar. Konularla ilgili mutlaka bilgi edinin. Eğer ki tereddüt yaşıyorsanız bir uzmana danışın.

Ruh haliniz ve kaygınızdaki değişim sizi tedirgin ediyorsa mutlaka harekete geçin. Bedeninizde, duygularınızda var olan değişimi gözlemleyin.

Gerekirse günlük değişime dair notlar alın.

Anksiyete ve Depresyon Tedavisi

Anksiyet ve depresyon belirtileri bazen fark edilmez. Eğer ki kişi yalnız yaşıyorsa ve kendisini izole ediyorsa harekete geçmekte zorlanır. Ancak çevresi kalabalıksa harekete geçmek için bir sosyal destek bulur. Bu nedenle anksiyete ve depresyon tedavisi kişinin hayat kalitesinin artması için önemli bir kaynaktır. Bu noktada;

Eğer ki belirtileriniz hafifse kendiniz harekete geçin. Daha önce terapi desteği aldıysanız sizi tetikleyen durumun farkındasınızdır. Bu nedenle alacağınız online terapi desteği kısa süreli olur. Ancak belirtiler yoğunsa ilaçlı tedavi desteği almanız gerekir.

Ortaya çıkan belirtiler kişilerle ilişkinizi, kendinize yaklaşımınızı etkiliyorsa mutlaka destek alın. Unutmayın, açıkça fark edilen belirtiler bize önemli mesaj verir.

Öfke ve kaygıya dair psikoterapi yöntemlerini araştırın. Size en yakın kuramla çalışan uzmandan destek alın.

Aile öykünüzde bu tür durumlar yaygınsa , baş eden birinden görüş isteyin. Size kendisine yönelik çözümlerden bahsedecektir. Böylece hissettiğiniz duygularda yalnız olmadığınızı fark edersiniz. Unutmayın , duygular evrenseldir.

Anksiyete ve Depresyon ile Terapi

Anksiyete ve depresyon terapi desteği ile belli bir süre sonra ortadan kalkar. Özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi depresyon sürecinde oldukça faydalıdır. Diğer taraftan Birey Merkezli Terapi yaklaşımı da danışanların kendisini iyi hissetmesine yardım eder. Sizi harekete geçiren ya da harekete geçmenizi engelleyen duygu ve düşüncelerinizi terapi sürecinde belirleyebilirsiniz.

Kaygı durumlarında amaç sizi olumsuz etkileyen yaşam deneyimlerinden anladığınızı ortaya çıkarmaktır. Düşünceler bizi bazen bir tuzağa çeker. Çekilen tuzak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Yine kaygı durumunda amaç kişiyi tetikleyen kaçınma davranışını en aza indirmektir. Bu nedenle daha sakinleştirici bir süreç ele alınır. Ancak depresyon kişinin harekete geçememe durumudur. Kaygının tam aksine kişi derin bir dinginlik yaşar. Bu nedenle depresyondaki temel amaç kişiyi harekete geçirmektir. Bu nedenle bazı durumlarda ilaçlı tedavi önerilir.

Kısaca; terapi yöntemlerinden ziyade sizi etkileyen temel duygu ve düşünceleri anlayabilecek bir uzmandan destek almanız sizi daha pozitif hissettirir. Ancak unutmayın; bu durum bir günde ortaya çıkmadı. Bu nedenle belirtilerin ortadan kalması da biraz zaman alacak. Asla pes etmeyin. Terapi sürecinde ilk 2-3 oturum tanıma ve problemi tanıma sürecidir. Bu süre zarfında aklınıza takılan her soruyu mutlak terapiste sorun.

Anksiyete Depresyon ve İlaçlı Tedavi

Anksiyete ve depresyon sürecinde ilaçlı tedavi de bir yöntemdir. Bu nedenle terapist uygun gördüğünde sizi psikiyatriste yönlendirir. İlaçlı tedavi ve terapi süreci kişinin kendisine yönelik bakış açısını olumlu şekilde etkiler. SSRI olarak bilinen grup depresyon ve anksiyete tedavisinde önemlidir. Yapılan çalışmalar da bu yöndedir.

Eğer ki siz de içinde bulunduğunuz durumla baş etmekte zorlanıyorsanız sitemizde bulunan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi desteği alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir