Kişilik Bozuklukları

Histriyonik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Histriyonik Kişilik Bozukluğu genel anlamda kişinin ilgiyi ve dikkati kendisinde tutmaya yönelik çabasıdır. Bu yazımızda histriyonik kişilik bozukluğu belirtilerini, ortaya çıkışını ve tedavi yöntemini konuşacağız. Histriyonik Kişilik Bozukluğu dikkati kendi üzerine çeker. Odak ve ilgi noktası olmayı sever. Olayları dramatikleştirerek kendisini merkeze alır. Bu dikkat uğruna yeri geldiğinde asılsız öyküler ortaya koyar. Fazlaca duygusal ve bedensel tepkiler gösterir. Aşırı jest ve mimikler ortaya koyar. İkili ilişkilerden çabuk etkilenme gibi belirtiler gösterir.
​​​​​​​Gelin Histriyonik Kişilik Bozukluğunu biraz daha detaylı inceleyelim. İyi okumalar.

Histriyonik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

1- Histriyonik Kişilik Bozukluğu olan bir birey her zaman ilgi odağında olmak ister. Eğer ki ilgi üstünden kaybolursa ya da başka biri ilgi odağı olursa rahatsızlık duyar.

2- HKB tanısı almış bireyler genel anlamda etkileşimlerini cinsellik üzerine kurar. Cinsel davranışları tutarsız, uygunsuz olur. Özellikle ön plana çıkan özellik olarak cinsellik davranışıdır.

3- Genelde duygu durumları aniden değişir. Bazı zamanlarda yüzeysel duygular gösterir. Duygularını anlamlandırmakta zorlanır.

4- Cinsellik anlamında ya da ilgi odağı olma noktasında genellikle dış görünüşlerini kullanır. İlgi ve dikkat çekici kıyafetler giyer.

5- Gereğinden fazla dikkat çekmek istedikleri için bazen anlattıklarında tutarsızlık meydana gelir. Ancak bu tutarsızlıklar da onlar için bir dikkat sembolüdür. O yüzden tutarsız, ayrıntıdan yoksun ve dikkat çekici konuşma tarzını tercih eder.

6- İnsan ilişkilerinde genelde yapmacık davranırlar, hem söylemlerde hem de giyimde gösterişi severler, duygularını ise genelde abartılı şekilde ifade ederler.

7- Histriyonik Kişilik Bozukluğu ilgiyi sever. Odak noktası olmayı sever. Bu yüzden çabuk etkilenir. Kolay etki altında kalırlar.

8- Kendilerini merkeze aldıkları için çevresindeki insanların hayatlarının merkezinde de kendilerinin olmasını isterler. Böylece ilişki olduğu insanlardan daha fazla ilgi beklerler. O yüzden ikili ilişkilerinin daha yakın olmasını isterler.

Histriyonik Kişilik Bozukluğu olan bireyler bir oyuncu edasıyla her an farklı şeyler yapabilirler. Böylece tüm ilgi kendilerinde olacaktır. Böylece çevreye olumlu ve ilgili bir kişi mesajı vereceklerdir. Dış görünümüne verdikleri önem sayesinde ilgileri ilk anda üstlerinde toplamayı başarırlar.

Histriyonik Kişilik Bozukluğu Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Bu kişiler aşırı duygusallıkları, ilgi görme beklentileri, kıskançlık düzeyleri ( hem romantik kıskançlık hem de cinsel kıskançlık), ayartıcılık , hayalindeki aşka ulaşmak için duyulan özlem, duygularını ifade etmekte yüzeysellik, derin duyguları ifade etmekte ve anlamlandırmakta güçlük, cinsel davranışlara düşkünlük gibi temel belirtileri mevcuttur.

Bu kişiler çevresindeki insanları etkileyerek onları kendi çemberine almaya çalışırlar. Böylece temelde yer alan benmerkezci düşüncelerini de doyurmuş ve onaylamış olacaklardır. Bol miktarda ilgi ve övülme beklentileri vardır. Partneri bunları ilk başta anlamaz. Ancak sosyal ilişki ya da romantik ilişki bir süre devam ettiği takdirde karşı taraftaki kişi bu beklentilerden ya da isteklerden yorulur. Böylece ilişkiyi sonlandırmak ister. Olumlu izlenim bırakmak kendileri için çok önemlidir. Bu yüzden öncelikle kendisi sevgi sözcüklerini olabildiğince kullanır. Ardından ise aynı sözleri kendisi için bekler. Ancak kendilerini bir arzu nesnesi olarak görülmesi için oldukça fazla çaba harcar. Çekici, ayartıcı görünümleri ve davranışları ile cinsel birliktelik yaşama olasılığını ve doyumu arttırmaya çalışırlar. Ancak bu davranışların altında ise cinsel korkular ve cinsel kısıtlanışlar yer alabilmektedir.

Diğer Özellikler Nelerdir?

Bu noktada bazen cinselliği abartılı şekilde de kullanır. Riskli cinsel ilişkiler de yaşar. Bu noktada çevresine seçici imajı verse de ilgi ve sevgiyi kaybetmemek adına karşı tarafla hızlı bir şekilde iletişim kurar. İlişki yaşar. Temelde var olan değerli ve sevilme hazzını böyle doyurur.

Hemen Seans Al

Histriyonik Kişilik Bozukluğu olan kişiler insan ilişkilerinde telkinlerle çok kolay şekilde ikna olur. Bağımlı hale gelir. Gördüğü ilgi ve telkinle şefkat ve sevgi açlığını doyurur. Ancak bu gerçekçi değildir. Böylece dengeli ilişkilerden ziyade sevgi ve şefkat göreceği ilişkileri tercih eder. Sevgi ve ilginin azalması ya da kaybolması onlar için kaygılanma sebebidir. Bu noktada kaygılandıklarında kaygı ve öfke sürecini sağlıklı şekilde yönetemezler. Bu tür durumlarda söylemleri daha da abartarak “kendisini ön plana çıkarmak için” yüksek perdeden konuşur. Yüksek tondan konuşabilir ya da konuşulan konuyu kendi istediği konuya çekmek için çaba harcar. Bu durum ise sosyal ilişkilerde dışlanmasına ve ötekileştirilmesine neden olur.

Kendilerini duygusal açıdan güçlü ve hırslı göstermeye çalışsalar dahi duygusal anlamda çok zayıf ve yetersiz oldukları gerçeğiyle yüzleşmek istemezler. Bazı durumlarda uzun süreli ağlama nöbetleri geçirebilirler. Bu noktada üretken olamazlar ve kısıtlı davranırlar. Özellikle narsisistik ve borderline kişilik bozuklukları ile benzerlikler gösterebilirler. Ancak narsisistik örüntüleri çok daha fazladır.

Histriyonik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Histriyonik Kişilik Bozukluğu ile ilgili genel bir tedavi planından ziyade klinik odaklı bir tedavi uygulanmaktadır. İlaçlı tedaviden ziyade psikodinamik / psikanalitik terapi yöntemleri, özellikle son zamanlarda bilişsel davranışçı terapi yöntemi bu noktada tedavide etkili olmaktadır.

Konuyla ilgili sitemizde bulunan online psikolog ya da psikolojik danışmanlardan online terapi alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir