Psikolojik Testler

Ters Psikoloji Nedir

Ters psikoloji istenen sonuçtan farklı bir davranışı savunmayı içerir. Bazen çocuklarına yemek yedirmeye çalışan annelerde ya da babalarda bu sözleri görürüz. Bu yemeği asla bitiremezsin! Çocuk bir anda kendisini bir yarışın içinde bulur ve yemeği bitirmeye çalışır. Böylece yapabileceğini de göstermiş olur. Bir zafer kazanır. Buradaki temel konu istediğimiz şeyin tam tersini söyleyerek karşı tarafı bu yolun içine dahil etmektir. Bu yüzden sık sık sosyal hayatımızda da ters psikoloji cümlesini işitiriz. Aslında bir nevi manipülasyon tekniğidir. Karşı tarafta buna maruz kalan kişi aslında pek farkında değildir. Ne olup bittiğini fark etmez. Ters psikoloji tabii ki sadece basit bir yemek örneğiyle sınırlı değil. Gelin yazımıza devam edelim.

İnstagram sayfamızı takip ederek bize destek olmak ister misiniz?
1. Ters Psikoloji Nedir
2. Ters Psikoloji Belirtileri
3. Ters Psikoloji Örnekleri
4. Ters Psikoloji Nasıl Yapılır
5. Ters Psikolojinin Zararları

İçindekiler

Ters Psikoloji Nedir

Ters psikoloji genellikle kontrol etmenin güç olduğu durumlarda karşımıza çıkar. İş yerinde daha fazla hakimiyet kurmak isteyen patron, okulda öğrencileri kontrol etmek isteyen öğretmen, çocuğunu kontrol etmek isteyen ebeveyn… Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Pembi Fili Düşünme kitabı buna bir örnek olabilir. Hatta bu yazıyı okurken bile aklınıza pembe bir fil gelmiş olabilir. Bazı reklamlarda sakın buraya tıklamayın yazısını görürüz. İster istemez zihnimiz o yazıya tıklamak ister. Bu tür reklamlara tanık olan kişi aslında neler olduğunu tahmin etmekte zorlanmaz. Ancak diğer taraftan bir baskı da hisseder. Farkına varmasanız bile hayatınızın bir döneminde mutlaka bu teknikleri denemiş olmalısınız.

Online psikolog ile online terapi için tıklayın.

Ters Psikoloji Belirtileri

Ters psikoloji belirtileri karşı tarafı ikna etmek için olumsuz bir tepki vermeyi içerir. Bu arabayı süremezsin! Bu yemeği bitiremezsin! Bu kişiyle asla konuşamazsın! Bu olumsuz tepkiler kişini bağımsızlığına bir saldırı olarak görülür. Nasıl olur da benim bunu yapamayacağımı düşünür gibi bir fikir oluşur. Daha sonra bağımsızlıklarını savunmak için harekete geçmek ister.

Bazı durumlarda size çok mantıksız gelen olumsuz yorumlar ( O kişiyle birbirinize hiç yakışmazsınız, bence aklından bile geçirme).

Sizden doğrudan bir istekte bulunulmamasına rağmen bu isteği yerine getirme isteği ( sen bırakma beni ya ben otobüsle giderim oraya)

Önerilen fikrin tam tersi karşı tarafa daha çok şey kazandırır ( gidip bunu benim için konuşmazsın sen. Konuşmanız karşı tarafa daha çok şey kazandırır.

Savunulan fikir kişiye uygun bir fikir değildir ( bugüne kadar kadın haklarını savunan biri bir anda bu hakların tersinde yorum yapar)

Bu tür durumlarda kişi asıl istediğini söylemez. Sizden farklı bir talepte bulunur. Başta şaşırırsınız. Ancak bir süre sonra siz de durumun farkına varırsınız.

Ters Psikoloji Örnekleri

Genellikle pazarlama ve satış stratejilerinde karşımıza çıkar. İnsanlar mal ve hizmet satarken genellikle ters psikoloji kullanır. Bu mağazadan sakın alışveriş yapmayın, bu ceketi sakın almayın gibi… Diğer yandan ebeveynler çocuklarını kontrol etmek için de bu teknikleri kullanır. Bu oyuncakları asla toplayamazsın cümlesi aslında oyuncaklarını topla demektir. Ancak çocuk o an bu cümleyi tabii ki fark etmez. Böylece bir an önce oyuncaklarını toplamaya girişir. Romantik ilişkilerde de bu durum karşımıza çıkar. Çiftler birbirlerine söylemek istediği şeyi söyleyemez. Bu yüzden tam tersinden yola çıkar. Bugün evde yemek yiyelim, boşver dışarı çıkmayalım cümlesi bazen dışarıda yemek yemek istiyorum cümlesidir.

Ters Psikoloji Nasıl Yapılır

Bununla ilgili teknikleri doğal yollarla mutlak öğrenmişsinizdir. Ancak listeleyecek olursak eğer;

Hemen Seans Al
  • İstenen davranıştan vazgeçin ( Bunu yapmamalısın)
  • Beklenen davranışı yasaklayın (Bunu yapma)
  • Bu davranışı yapamayacağını söyleyin ( İddiaya girerim bunu yapamazsın)
  • İstenen davranışı küçümseyin ( Bunu asla seçmezdim, bu hiç uygun değil)
  • İstenen davranışı olumsuz bir şekilde başka şeyle kıyaslayın. (Bu daha iyiydi, bunu yapma o yüzden)
  • Başka kişilerle kıyaslayın (Bu kişi bunu senden daha iyi yapardı)

Bu tür eylemler her durumda fayda sağlamaz. Çevremizde farklı yapıda olan pek çok insan var. Bu yüzden asıl beklenen kişiden talep ettiğimiz davranışı açık olarak ifade etmektir. Zaten aranızda güven bağı varsa ters psikolojiye ihtiyaç duymadan talebinizi iletebilirsiniz. Ancak bu güven bağı yoksa onu bu davranışa zorlarsınız. Ki bu tür şeyler aslında pek uygun değildir.

Ters Psikolojinin Etkileri

Ters psikolojinin etkileri bazen olumlu bazen ise olumsuz olur. Olumlu tarafı kişi istediği davranışı karşıya yaptırır. Ancak bu gerçekten içten gelerek yapılan bir şey değildir. Örneğin çocuğuna sebze yedirmek isteyen bir ebeveyn bunu kullanır. Ancak çocuk bunu içten yapmaz. Bu yüzden içsel motivasyon ortaya çıkmaz. Bu tür örneklerle de anlaşılacağı gibi ters psikoloji anlık çözüm sağlar. Her seferinde bu tekniği uygulamak bir yerden sonra davranışta sönmeye neden olur.

Diğer yandan karşımızdaki kişi manipüle edildiğini fark eder. Böylece size olan güveni azalır. Bu tür riskler de karşımıza çıkar. Şöyle düşünelim, sürekli size farklı şeyler söyleyerek ikna eden biri var karşınızda. Deyim yerindeyse sürekli sizi gaza getiriyor. Farklı şeyler söyleyerek bunu yapmanıza neden oluyor. Bir yerden sonra siz bu davranışı yapmak istemezsiniz. Karşı tarafla iletişimi de sonlandırırsınız.

Diğer yandan kendine güveni olmayan kişilere bu tür teknikleri uygulamak kişinin güvenini daha da zedeler!

Ters Psikolojinin Zararları

Ters psikoloji bir tür manipüle etmedir. Bu yüzden söyleyeceğimiz sözlerin bir sınırı olmalı. Kalıcı şekilde hayatımıza bu şekilde devam edersek kendimize de zarar veririz. Böylece size olan güven azalır, tavsiyelerinizin değeri kalmaz.

  • İlişkilerinize zarar verebilirsiniz.
  • Güvensiz biri olarak görülürsünüz.
  • Sosyal çevreniz sizden vazgeçer, sizi tercih etmez.
  • İkna etmeye çalıştığınız kişi sizi umursamaz.
  • Söyleneni yapar.
  • Yapılan davranışın sonunu düşünmez.
  • Bu davranıştan bazen zarar görür.

Örneğin, birinden hoşlanan arkadaşınıza hayatta söyleyemezsin diyerek destek olduğunuzu düşünürsünüz. Bir an için cesaretini söyler ve hoşlandığını itiraf eder. Kabul görürse ne güzel! Ya reddedilirse? Bu cevap için kendisini sizce ne kadar hazır hissediyordu? Hazır hissetmiyorsa bununla nasıl baş edebilecek sizce? Tüm bunlar bir risk. Bu yüzden bu tür davranışlarda her zaman dikkatli olmalıyız.

Ters Psikoloji Kim İkna Olur

Ters psikoloji genellikle çevresinden söylenenleri yapan kişilerde kullanılır. Elalem ne der düşüncesi yoğun olan kişi çabucak bu davranışı yerine getirir. Diğer yandan asi kişilerde de etkilidir. Bana ne yapacağımı söyleyemezsin cümlesi aslında tam tersini yaparak ortaya çıkar. Çok tepkisel davranan bir kuzeniniz ya da yeğeniniz var diyelim. Bisikleti yerine koyamazsın dediğinizde gider ve yerine koyar. Ardından ise gördün mü koyabiliyormuşum der.

Diğer yandan kontrol etmeyi ve kontrol duygusu yüksek kişilerde de etkilidir. En önemli kısım ise dürtüsel davranan kişilerde ortaya çıkar. Çünkü kişi bu kontrolü sağlayamaz. Söylenen söz o yüzden oldukça harekete geçiricidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir