Depresyon - Öfke

Depresyonda Olan Birine Nasıl Yardım Ederim

Depresyonda olan birine nasıl yardım edileceğini hepimiz bazen düşünürüz. Depresif duygular, yaşam şartları içerisinde karşılaşacağımız durumlardan biridir. Tabii ki hepimiz daha olumlu duygularla yaşama devam etmek isteriz. Ancak bazı durumlarda kendimizi üzgün ve çökkün hissederiz. Özellikle bir yakınımız kendisini depresif hissediyorsa telaş yaparız. Çünkü yardım etmek isteriz. Öncelikle depresyonun nasıl bir duygu olduğunu bilmeliyiz. Kişi istese bile harekete geçemez. Bu nedenle harekete geçemeyen birine “kalk, gez, hareket” et demeyin! Kişi bunları yapamadığı için kendisini  mutsuz ve enerjisiz hissediyor. Tabii ki her insanın hissettiği duygular farklı ve biricik. Ancak yine de yakınında olan kişiler bazı davranış ve söylemlerle depresyonda olan birine yardım edebilir. Gelin beraber göz atalım.

Depresyonu Öğrenin!

Depresyon farklı farklı duygularla kendisini gösterir. Ancak genel bir mutsuzluk ve enerjisizlik hali olarak tanımlayabiliriz. Harekete geçmek istemez. Bazen günlerce yataktan çıkmaz. Uykusunu tam olarak alamaz. İştahı azalır. Üzücüdür ki bazen intihar düşünceleri ortaya çıkar. Eğer ki yakınınız size intihar düşüncelerinden bahsediyorsa mutlaka bir psikiyatrist desteği almasın yardımcı olun. Ardından ise online terapi ya da yüz yüze terapi için cesaretlendirin. Bu tür durumlarda zorlayıcı davranışlar kişiyi olumsuz etkiler. Bu nedenle kabullenici ve destekleyici yaklaşın. Mutsuzluğu için kişiyi suçlamayın. Çünkü o sizden daha fazla kendisini suçluyor. Depresyonda olan birine onu anlamaya çalışarak yardım edebilirsiniz.

Şehir Efsanelerine İnanmayın!

Depresyonla ilgili pek çok şehir efsanesi vardır. Sadece zayıf ve güçsüz kişiler bu hale düşer! Ne var canım bunda, biraz gezip tozsan her şey düzelir! Hiç mi derdin yok başka! Bu tür cümleler depresyonda olan birine nasıl yardım ederim sorusuna yanıt olamaz! Bu nedenle depresyon sadece kişinin “kafasın var olan bir kuruntu” değildir. Kişi kendisini çökkün, mutsuz hissetmek istemez. Bunun için bir nedene ihtiyacı yoktur. Siz, eğer ki depresyonda olan birine yardım etmek istiyorsanız bu tür şehir efsanelerinden kaçının!

Yakınızda olan ve kendisini depresif hisseden birine karşı depresyonun genetik ve bireysel faktörlerini bilerek yaklaşın. Bu nedenle tedavisinin mümkün olduğunu bilerek hareket edin. Bazen hepimiz hayatın bazı durumlarında kendimizi çökkün hissedebiliriz. Tekrardan hatırlatmak fayda var, eğer ki kişi size intihar düşüncelerinden bahsediyorsa mutlaka psikiyatrik destek alması için destekleyin.

Kendinize Zaman Ayırmayı Unutmayın

Depresyonda olan kişiye nasıl yardım edebilirim sorusu psikolojik olarak sizi de yıpratır. Çünkü her an tetikte olmanız gerektiğini hissedersiniz. Diğer yandan o mutsuz oldukça, elinizden bir şey gelmediği için kendinizi de suçlarsınız. Unutmayın, siz ruh sağlığı çalışanı değilsiniz. Zarar vermek istemiyorsunuz. Bu nedenle suçlayıcı dili ne kendinize ne de yakınıza karşı kullanmayın. Kendi zihninizi dağıtmak için yardım aramaktan çekinmeyin. Uykunuza, egzersizlere vakit ayırın. Bazen nefes egzersizleri yapın. Bu alanda çalışan bir psikolojik danışman ya da psikologdan bir seans alıp fikir alın.

Depresyonda Olan Birine Psikolojik Destek

Depresyonda olan birine nasıl yardım ederim sorusuna ilk yanıt psikiyatrik (ilaçlı) tedavidir. Diğer yandan psikoterapi desteği kişinin bilişsel yapısını düzenlemesine yardımcı olur. Bu nedenle değer verdiğiniz kişiyi bu yönde destekleyin. Ancak son kararı ona bırakın. Çünkü ısrarcı olmak sizden de uzaklaşmasına neden olur. Bu nedenle ortaya çıkan duygularını daha fazla ifade etmesi için ona öncelikle siz yardımcı olun. Daha sonra bunu bir uzmanla konuşmanın onda neleri değiştirebileceğini sorun. “Benimle konuşmak sana iyi geldi anladığım kadarıyla, bir destek alman sence sana nasıl gelir” sorusu ondan yanıt duymanıza da yardımcı olur.

Terapi, sevdiğiniz ve değer verdiğiniz birinin depresyonla başa çıkmasına yardım eder. Kendi içsel dünyamıza yaptığımız yolculuk bizi rahatlatır.

Ben Senin İçin Buradayım – Depresyonda Olan Birine Nasıl Yardım Ederim

Depresyonda olan birine “ben senin için buradayım” mesajını vermek ona güven verir. Hissetmiş olduğu yalnızlık biraz da olsun azalır. Yalnızlık duygusu bazen baş edilemez hale gelir. Çaresizlikle birlikte gelen tek başınayım hissi kişiyi daha da depresif hale getirir. Bu nedenle “ihtiyacın olduğun da bana ulaşabilirsin” cümlesi yakınızı daha güvende hissettirir. Diğer yandan “düşüncelerini ve duygularını bana istediğin gibi anlatabilirsin” cümlesi de rahatlatıcı bir cümledir. Seni yargılamadan dinleyeceğim mesajını verir. Bu mesaj kişinin kendisini daha fazla anlatmasına da yardım eder.

Tepkileri Kişisel Algılamayın

Depresyon, kişileri normalde yapmayacakları davranışa iter. Bu nedenle bazen tepkileri can yakar. Depresyonda olan kişi öfkeli, gergin, umutsuz davranır. Bu nedenle öfkesini sizden çıkarır. Hatta bazen onu yalnız bırakmanızı da ister. Bu tür durumlarda anlayışlı karşılayıp ona bir yaşam alanı bırakmak da gayet yerinde bir tepkidir. Bu nedenle verilen tepkileri asla bireysel algılamayın. Desteklediğinizi ifade edin. Böylece yalnız olmadığına dair umudu da artacaktır. Depresyonda olan birine nasıl yardı ederim sorunuza ilk yanıt konuyu kişisel algılamamaktır.

Depresyonda Olan Kişiye Yardım Etme Yolları

  • Eğer ki yakınınız kendisini umutsuz, mutsuz ve çökkün hissediyorsa yapacaklarınızı şu şekilde listeleyebiliriz.
  • Eğer ki kendisine zarar verme düşüncesi varsa mutlaka bir hekim desteği alın.
  • Yalnız bırakmayın, uzaktan fark etmeyecek şekilde gözlemlemeye ve destek olmaya çalışın.
  • Duygularını eleştirmediğinizi hissettirin.
  • İçinde bulunduğu durumun “kafada biten bir şey” olmadığını fark ettirin.
  • Bu nedenle ruh sağlığı uzmanından destek almasını destekleyin.
  • Kendinizi depresyon alanında geliştirin, okuma yapın ya da bir uzmanla görüşün.
  • İfade ettiği şeylerin “rol” olmadığını fark edin.
  • Harekete geçin gibi son derece bilim dışı tepkilerden uzak durun.
  • Depresyonun harekete geçememe hali olduğunu unutmayın.
  • Duyguların reddetmeyin, kabul edin.
  • Kendinizin psikolojik ve fiziksel sağlığına dikkat edin.
  • Senin için buradayım cümlesini kurmaktan çekinmeyin.
  • Tepkileri kişisel algılamayın.
  • Depresyonda olan birine nasıl yardım ederim sorunuza yanıt vermişizdir umarım.

Eğer ki bu blog yazısı size faydalı olduysa, ancak aklınızda hala sorular varsa online psikolog ile online terapi desteği alın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir