Aile ve EvlilikOnline Terapi Psikolog

Evlilikte Problemler Nasıl Çözülür ?

İlişkilerde problem yaşamayan çift neredeyse yoktur bu nedenle evlilikte problemler nasıl çözülür önemli bir konudur. Evli çiftler ya da romantik ilişki içinde olan çiftler arasında mutlaka bazı noktada çatışmalar çıkar. Bu tür sorunlar evlilikte çıkarsa ve çatışma devam ederse ilk olarak evlilikte problemler nasıl çözülür sorusunu sorarız. Aslında her ilişki kendi içerisinde bir dengeye sahiptir. Bu yüzden evlilikte problemler nasıl çözülür sorusuna yanıt aramaktan ziyade benim ilişkimde var olan problemi ilişkim içerisinde nasıl çözebilirim sorusunu kendimize sormalıyız.

Evlilikte var olan problemler hem ilişki içerisinde psikolojik sorunlara hem de bireylerde fiziksel problemlere yol açar. Bu yüzden problemin ortaya çıkması ve çözüm süreci önemlidir. Evlilikte problemler nasıl çözülür gelin birlikte göz atalım.

İçindekiler
1. Evlilikte Niye Sorunlar Yaşanır
2. Problemsiz Bir Evlilik Mümkün Mü ?
3. Mutlu Bir Evlilik Mümkün Mü ?
4. Evlilikte Yaşanan Problemler Nelerdir
5. Evli Çiftler En Çok Hangi Konuda Tartışır
6. Evlilikte Problemler Nasıl Çözülür
7. Sürekli Tartışan Eşler
8. Eşler Arası Soğukluk Nasıl Giderilir
9. Mutsuz Evlilik mi Boşanmak mı
9. Evlilikte Kendini Değersiz Hissetmek

Evlilikte Niye Sorunlar Yaşanır?

Öncelikle insanın olduğu her yerde çatışma vardır. Çıkan çatışmalar her zaman problem olarak nitelendirilemez. Çatışma ya da problemden önce evlilikte yaşanan sorunların nasıl çözüme kavuşturduğumuz önemlidir. Evlilikte problemlerin çözümünü evlilik uyumumutluluk, doyum ve beklentilerin yerine gelmesiyle direkt olarak ilişkilendirebiliriz. Konuyla ilgili evlilikte eş seçimi yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Peki evlilikten problemler nasıl çözülür? Gelin daha detaylı ele alalım.

Problemsiz Bir Evlilik Mümkün mü?

İlişkilerde problemlerin çözümü olarak terapistler bazı kavramlar üzerinde önemle durmaktadır. Bunlardan biri ilişki kalitesidir. İlişki kalitesi çiftlerin ilişkilerindeki değerlendirmelerine bağlıdır. Diğer bir yandan ise ilişki başarısı da bu noktada önemlidir. İlişki başarı yüksek çiftler evlilik içerisinde kendilerini tatmin hisseder. Tatmin hissine anlaşılma eşlik eder. Evet, ilişki içerisinde problemler ortaya çıkar .Ancak çiftler durumu anlattıklarında karşı tarafın yaşanan durumu ne şekilde anladığı önemlidir. Bu nokta evlilikte problemler nasıl çözülür sorusuna karşın atılan ilk adımdır.

Yine çok abartıyorsun cümlesi tartışma anında hem suçlu hissetmemize hem de öfkelenmemize neden olur. Her seferinde aynı problemleri yaşamamız, bu problemlerden dolayı sorumlu tutulmamız bizi öfkelendirir. Uyumsuz biri olduğumuzu hissederiz. Bu durum suçluluk duygusunu arttırır. İlişkide birbirinizi anlamaktan ziyade suçlamayı tercih ediyorsanız dikkatli olun! İlişki doyumunuz düşer. Bu sizi mutsuz eder. Diğer bir taraftan ise ilişki uyumu da önemli bir konudur. Çiftlerin ilişkilerden beklentilerinin yerine gelmesi, yoğun bir aşk ve sevgi duygusuyla başlayan ilişkilerin bir yerden sonra daha fazla uyum sağlamalarına yardımcı olur.

Mutlu Bir Evlilik Mümkün Mü? Evlilikte Problemler Nasıl Çözülür ?

Eğer ki ilişki içerisinde kendinizi mutlu hissediyorsanız, anlaşıldığınızı düşünüyorsanız buna sevinebilirsiniz. Çünkü ilişkinizde ortaya çıkan problemleri çözümleri konuşularak sonuca bağlayabilirsiniz. İlişkinizin başlamasını sağlayan olumlu duygular ilişkinizin devam etmesini ve problemlerinizi çözmenizde de etkilidir. İlişki öncesinde sevgili olarak birbirinizden beklediğiniz ilgiyi, ilerleyen zamanlarda göremezseniz bu durum ilişkinizde çatışmaları artırır. Ancak çiftlerin ilgi beklediği konular ve ilgi bekleme sıklığı da çatışma durumlarında birebir etkilidir. Örneğin yoğun çalışan bir çift gün içerisinde, mesai saatlerinde partnerinin sürekli olarak kendisini aramasını ister. Ancak bunun altında yatan neden önemlidir. Sizi sürekli “eşimden haber almalıyım” düşüncesine iten sebep sizce nedir? Eşinizden sürekli haber almazsanız aklınıza ne gelir? Haber alamadığınızda neler düşünürsünüz?

Evlilikte problemler nasıl çözülür den ziyade ilişkide birbirimizi ne kadar anlıyoruz sorusu daha kıymetlidir. Mutlu bir evlilik sorunsuz bir evlilik demek değildir. Daha kolay anlaşmak ve ortak noktada buluşmaktır.

Evlilikte Yaşanan Problemler Nelerdir? Nasıl Çözülür ?

Evlilikte yaşanan problemleri karar çatışmaları, ne yapılacağı, nerede yaşanılacağı gibi durumlarla ele alabiliriz. Diğer yandan çocukların bakımı, çevreyle ilişkiler, fikir ayrılıkları, temizlik, düzen gibi konular da her çift için önemlidir. Yapılan çalışmalarda eleştiri, iletişimsizlik, otoriter davranışlar, uzaklık, sosyal çekingenlik, pasif davranışlar, bağımlı davranışlar gibi farklı farklı durumlarda da ortaya çıkmaktadır.

Evli Çiftler En Çok Hangi Konuda Tartışır?

Çiftler ilişkide pek çok konuda tartışma yaşar. Bazen bu tartışmalar barışarak son bulur. Bazen ise gerçekten çözüm üzerine konuşma yaparız. Gelin bakalım evlilikte problemler nasıl çözülür ve bu problemler nelerdir?

Maddi Konular

Yapılan çalışmalarda evli çiftlerin genellikle para harcama, para biriktirme gibi maddi konularda tartıştıkları ifade edilmektedir. Bir aile içerisindeki ekonomik denge önemlidir. Kazanılan paranın ailenin ihtiyaçlarından ziyade bir kişinin ihtiyaçlarına daha fazla harcanıyorsa ya da çiftlerden birinin ailesine daha fazla harcanıyorsa burada problem ortaya çıkar.

Çocukla İletişim ve Çocuk Yetiştirme Tarzları

Daha sonra ise çocukla iletişim konuları ön plana çıkmaktadır. İlişkide çocuğun yetiştirilme tarzı aileler için önemlidir. Eğer ki aile içerisinde çocuğun yetiştirilmesiyle ilgili farklı durumlar varsa çiftler bu konuda çatışma yaşar. Burada önemli olan bu çatışmanın çocuğun faydasına çözüme kavuşturulmasıdır. Eğer ki çiftler bu durumu bir güç mücadelesine çevirirse hem çocuk için hem de aile için problemler ortaya çıkar. Diyelim ki çocuğunuzun saat 10’da uyuması gerekiyor. Bu konuda anne ya da baba bazen esnektir. Bu tür durumlarda bu esnekliği çocuk bir kurtuluş olarak görür. Bu yüzden çocuğun yanında çiftlerin tartışması çocuğun bu süreçten faydalanmasına neden olur. Kendi ihtiyaçlarına göre ebeveynlerden izin almaya çalışır. Yani eğer ki ebeveynlerden biri çocuğun ders çalışmasında esnek davranıyorsa çocuk ders çalışmamak için o ebeveyni seçer. Diğer yandan istediği her şeyi bir ebeveyn yaparken diğeri yapmıyorsa çocuk bunun da farkındadır. Ona göre anne ya da babasıyla iletişime geçer.

İlgi Eksikliği

Çiftler genellikle partnerlerin ilişkinin başlangıcında daha ilgili ve sevgi dolu olduklarını, ilerleyen kısımlarda ilişkide daha az ilgi göstermeye başladıklarını, sevgisini daha az gösterdiklerini ifade etmektedir. Tabii ki bu tür durumların ortaya çıkmasına sebep olan farklı farklı durumlar olur. Bu konuda bağlanma stilleri yazısını okuyabilirsiniz. Eskiden daha fazla ilgi gösteriyordu cümlesi partnerler için ne anlam ifade ediyor ? Eskiden farklı olan neydi? Şimdi farklı olan nedir? Buna sebep olan durumlar nedir? Tüm bunları ele almak bu açıdan faydalı olacaktır.

Hemen Seans Al

Evlilikte problemler nasıl çözülür kısmı daha detaylı ele alınır. Ancak ilişkide ilgi eksikliği varsa bağlanma stillerine bakmak gerek.

Güç Mücadelesi

Çiftler arasında yaşanan problemlerde problemin çözümünden ziyade bir güç mücadelesi söz konusuysa orada bir çözüm beklemek pek mantıklı değildir. Güç mücadelesine dönen ilişkilerde çift uyumu da düşük çıkmaktadır. Evlilik, ilişki ve güç kelimeleri yan yana gelince aklınıza ne geliyor? Pek uyumlu değil sanki. Evlilik içerisinde güç elde etmek ya da güç mücadelesine girişmek işleri daha da sarpa sarmaktadır. Bu tür güç mücadeleleri ise ilişkideki uyumu ve doyumu da düşürmektedir. İlişkide düşen uyum ve doyum ise daha çok çatışmaya neden olmaktadır. Önemli olan problem durumunun ortaya çıkması değil nasıl çözüme kavuştuğudur.

Aile Üyelerinin Evliliğe Müdahalesi

Öncelikle aile içerisinde var olan herhangi bir problemde diğer aile üyelerinin yani anne, baba, dayı, amca, hala, teyze gibi akrabaların kararı önemli değildir. İlişki içerisinde karar verecek olan kişiler çiftlerdir. Ayrılık kararını almak ya da evliliğe dair bir karar almak sadece çiftlerin kontrolünde olmalıdır. Diğer türlü her karar sürecinde akrabaların fikrinin önemsenmesi gerekir. Bu yüzden aile sistemine dışardan müdahale edilmesinin önüne geçilmelidir. Genellikle bir kişinin akrabaları ilişkiye daha fazla müdahale etmek ister. Bu noktada sınırlar kesin olarak çizilmelidir.

Evlilikte Problemler Nasıl Çözülür?

  • Çiftler öncelikle çözüm için uygun ortamı belirlemelidir. Diyelim arkadaşlarınızla buluştuğunda bir sorun yaşadınız. O sorunun çözüm yeri gerçekten o an mı? Başkalarının yanında problemin konuşulması problemin uzamasına neden olur.
  • Duygu ve düşüncelerin altında bir anlam aranmamalıdır. Bence bunu ima ettin, bunu söylemek istiyorsun cümleleri niyet okumaktır. O yüzden var olan düşünceye ve duyguya odaklanmalıyız.
  • Sorunlar şimdiki zamanda ele alınmalıdır. Şimdide ele alınması ilişkinin şimdi ve burada yaşanmasıdır. Bu yüzden “sen eskiden de bunu demiştin” cümlesi tartışmayı alevlendirir ve çözümü geciktirir.
  • Tartışmada uzun konuşmak ve nasihat etmek faydalı değildir.
  • Yargılamalardan kaçınılmalıdır. Yargılayıcı cümleler ilişkiyi zedeler.
  • En temelde duygu ifade edilmelidir.
  • Sözel ifadelere ve beden ifadelerine dikkat edilmelidir.
  • Aktif dinleme önemlidir. Anlatılan konudan sonra “ben böyle anladım , doğru mu?” cümlesini kurmak kimseye bir şey kaybettirmez. Aktif olarak dinlediğinizi gösterir.
  • Sadece tartışılan konuya odaklanmalıyız. Eski konuları ya da tartışmaları açmak şimdinin konusu değildir.
  • Haklı çıkmaktan ziyade çözüm üretmek hedef olmalıdır.
  • Öfkenizi kontrol edemeyeceğinizi düşünüyorsanız kendinize zaman verin, daha sonra konuyu gündeme getirin.
  • Önemli olan çatışmanın hiç olmaması değil çatışmaların sağlıklı şekilde çözüme kavuşmasıdır.

Sürekli Tartışan Eşler

Sürekli tartışan eşler ilişkide çatışma yaşıyordur. İlişki içerisinde var olan çatışmalar bir yere kadar olması gerekir. Ancak bu çatışmaların ne şekilde çözüldüğü önemlidir. Kriz durumlarında artan tartışmalar çiftler arasında uyumsuzluğa neden olur. Devamlı olarak ilişkide çıkan çatışma evlilik uyumunun da azaldığını gösterir. Tabii ki bu çatışmanın ortaya çıktığı durumlar da bizim için önemli. Ancak her şeyden tartışma yaşayan kişiler birbirlerine karşı saygılarını yitiriyorsa burada problemler ortaya çıkar. Örneğin dışarı çıkma zamanında bile tartışan çiftlerin evliliklerinde bir denge kaybı vardır. Buradaki önemli konu tartışmanın nasıl son bulduğudur. Çiftlerin birbirlerinden beklentisi nedir? Çiftler bu tartışmalarda ne elde etmeye çalışıyor? Evlilik yaşantısı güç mücadelesine dönen çiftlerde sürekli tartışma artar. Bu tür durumlarda online terapi desteği alınmalıdır. Böylece evlilikte problemler çözülür.

Eşler Arası Soğukluk Nasıl Giderilir – Evlilikte Problemler Nasıl Çözülür

Eşler arası soğukluk çift terapisi ile açığa çıkar. Bu süreçte çiftlerin evlilikten beklentilerini ele alırız. Terapiye ilk başladığımız anda yapılandırma sürecinden sonra çiftleri dinleriz. Bu süreçte çiftler evliliğe bakış açılarını anlatır. Evliliklerini nasıl gördüklerini çiftlerden dinlememiz bizim için bir yol haritasıdır. Aynı olayı çiftlerin nasıl gördüğünü daha net fark ederiz. Çiftleri terapiye getiren sebepleri dinledikten sonra psikolog ya da psikolojik danışma evliliğe ilişkin sorular sorar. Bu soruların içerisinde çiftlerin evlilikten beklentileri vardır. Terapi sürecinin çiftlere nasıl geleceğine yönelik düşünce de bizim için çok önemlidir. Eğer ki çiftler terapi sürecinden sonra da uyumsuzluğun devam edeceğini düşünüyorsa terapiye dirençle gelmişlerdir.

Terapiden sonra sizce evliliğiniz nasıl devam eder sorusuna “iyiye gider” diyen çiftler için umut vardır. Diğer yandan soğukluk durumu ayrılığı gündeme getiriyorsa ilk önce ayrılık ortadan kaldırılmalıdır. Şöyle düşünelim, kışın ortasında cam açıksa ev ısınır mı? Tabii ki hayır. Bu yüzden ayrılık gündemdeyse çiftlerin ilişkisi kötüye gider. Soğukluk azalmaz. Diğer önemli nokta ise çiftlerin evlilikten beklentileri. Partnerinizden beklentiniz nedir? Bu beklenti için siz ne yapabilirsiniz, eşiniz ne yapabilir? Bu sorular ise terapi için hedef oluşturan sorulardır.

Mutsuz Evlilik mi Boşanmak mı

Mutsuz evlilik mi boşanmak mı sorusuna cevap verecek kişiler eşlerdir. Bu evliliğe nasıl devam etmek istediklerine karar vermeleri gerekir. Ancak bizim için önemli nokta çiftlerin terapiye gelmesidir. Terapiye gelmek süreci telafi etmeye yönelik bir adımdır. Aslında “biz ayrılmak istemiyoruz” demektirr. Ancak bazı durumlarda çiftlerden biri terapiye gönülsüz gelir. Terapist olarak ilk oturumda bu durumu fark ederiz. Direnç uygulayan bir çiftle terapi sürecini ilerletmek zor olur. Çünkü çiftlerden biri kendisini net olarak ifade etmezse asıl problemi tespit etmek zor olur. Problem belli olmazsa evlilikten problemler nasıl çözülür sorusuna yanıt bulamayız.

Mutsuz bir evliliğe devam etmek tabii ki psikolojik olarak zarar verir. Bu yüzden eğer ki çiftler değişime inanmıyorsa ve birbirlerini mutsuz ederek zarar veriyorsa boşanmak da bir çözüm olabilir. Bu konuda terapist bir fikir beyan etmez. Ancak evliliğe yönelik farkındalık kazanmalarına yardım eder. Kararı verecek onlar çiftlerdir. Mutsuz ve toksik bir evlilikte yetişen bir çocuk da evliliğe dair olumsuz duygu besler. Bu yüzden “çocuğum için evliliğime devam ediyorum” düşüncesi de yanlış bir düşüncedir.

Evlilikte Kendini Değersiz Hissetmek

Evlilikte kendini değersiz hissetmek farklı iki başlıkta ele alınır. Bunlardan biri eşiniz gerçekten size değer vermiyordur. Örneğin beklentinizi dikkate almıyordur. Söylediğiniz sözlerin partnerinizde bir karşılığı yoktur. Kendinizi evlilikte görülmüyor hissediyorsunuzdur. Evet, bu örnekler kendinizi değersiz hissetmeniz için gerekli sebeptir. Bu tür konularda evlilik terapisi almak ya da evliliği gözden geçirmek gerekir. Ancak diğer yandan eşiniz elinden geleni yapıyorsa ve sizin değersizlik hissiniz geçmiyorsa ne yapmalıyız?

Çiftler genelde terapi ortamında “ben elimden geleni yapıyorum ama yetmiyor” der. Burada elinden gelen durumları detaylı şekilde ele alırız. Nedir ki bu elimden gelen? Bu noktada çiftleri karşılıklı dinlemek gerekir. Eğer ki kadın ya da erkek;

  1. Eşiyle kalite vakit geçiriyor
  2. Partnerini dinliyor
  3. Duygusunu anlıyor
  4. Beklentilerini yerine getiriyor
  5. Cinsel uyum konusunda problem yaşamıyor
  6. İlişkide sorumluluk alıyor
  7. Anlaşmazlıklara karşın çözüm önerisi getiriyor
  8. Eşini yalnız bırakmıyor
  9. Tartışmalarda ses tonunu kontrol ediyor
  10. Çocuk varsa eğer çocuk bakımında sorumluluk paylaşıyorsa

Bu tür durumlarda değersiz hissetmeye yönelik bir algıdan söz etmemiz pek mümkün değildir. Tabii ki buradaki örnekleri değiştirebiliriz. Örneğin kıskançlık duygusu yaşıyor ve güven problemi de yaşıyor olabilir. Bu tür durumlarda zaten duyguyu anlamaya engel olur. Eğer ki üstteki maddeler evliliğinizde varsa ve siz kendinizi değersiz hissetmeye devam ediyorsanız;

  • Değersizlik nedir?
  • Siz kendinizi ne kadar değerli görüyorsunuz?
  • Bu değersizlik hissi ne zamandır size eşlik ediyor?
  • Evlilikten önce kendinizi ne kadar değerli görüyordunuz?
  • Size kim değer vermedi?
  • Eşiniz ne yaparsa kendinizi daha değerli hissedersiniz?
  • Hangi hareket ya da hareketler sizin değersizlik duygunuzu artırıyor?
  • Değerli olursanız hayatınızda ya da evlilikte neler değişir?
  • Evlilikte çok az da olsa kendinizi değerli hissettiğiniz neler oldu?

gibi sorulara yanıt bulmamız gerekir.

Evlilikte problemler nasıl çözülür yazısını okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Konuyla ilgili sitemizde görev yapan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi alabilir, evlilikle ilgili konuları konuşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir