Terapi

Hipokampüs Nedir

Hipokampüs , yeni anıların oluşumunda, organize edilmesinde ve depolanmasında etkilidir. Ayrıca yaşamımızda hissettiğimiz duyguların anılarla birlikte değerlendirilmesine yardım eder. Bazen bir koku ya da bir tat sizi bazı anılara götürür. Hatta kendimize “çocukluğumdaki gibi koktu” cümlesini kurarken yakalarız. Gitmiş olduğumuz bir köy, yaptığımız bir tatil bizde bazı hatıralar bırakır. Hipokampüs ise bu anıların kayıt merkezidir. Bu tür kritik bağlantıları farkında olmadan kodlarız. Beynin limbik sisteminde rol oynar. Küçük ve kavisli bir oluşumdur. Diğer yandan öğrenme ve duygularla da ilişkisi vardır. Yeni nöronların oluşumu kişinin öğrenmesini kolaylaştırır. Öğrenme merkezi olduğu için travmatik yaşantılar sonucunda küçüldüğü de ifade edilir.

Instagram sayfamızı takip etmeyin unutmayın.

Hipokampüs Ne İşe Yarar

Hipokampüs ne işe yarar sorusu üzerine oldukça fazla araştırma yapıldı. Bununla ilgili olarak pek çok farklı alanda etkileri de ortaya çıktı. Özellikle hafıza kısmında oldukça önemli rol oynar. Şoförlük işiyle uğraşan kişiler bazı yerleri daha kolay hafızasında tutar. Yapılan çalışmada şoförlerin karmaşık bölgelerde dolaşmasının hipokampüsü güçlendirdiği ifade edilir. Çünkü beynin arka bölgesi bu bilgileri tutmaya çalışır. Böylece kapladığı alan da genişler.

Bir diğer önemli nokta ise biz uyurken bile çalışmasıdır. Uykuya daldığımızda beynimiz çalışmaya ve enerji harcamaya devam eder. Gün içerisinde yaşadığımız ve fark etmediğimiz pek çok var. Hafıza merkezi ise bir yerden sonra öğrendiğimiz şeyleri kalıcı hale getirmek için çalışır. Böylece bir gün sonra hayata daha fazla şey bilerek uyanırız.

Hipokampüs bu tür öğrenmeleri sağladıktan sonra bilgileri uzun süreli belleğe aktarır. Ancak aktarmadan önce gerekli ya da gereksiz bilgileri ayırt eder. Böylece kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek arasında köprü rolü oynar.

Hipokampüs ve Hafıza

Hipokampüs ve hafıza arasında doğrudan bir bağ vardır. Olası bir hafıza merkezi hasarı durumunda eski bilgiler kolay kolay yok olmaz. Ancak yeni bilgilerin depolanma süreci sekteye uğrar. Bu yüzden bazı hasarlar öğrenmenin önüne geçer. Evde eşyalarımızı dolaba belli kategoriye göre koyarız. Alışveriş yaparız. Eve geliriz. Sonra bunları yerleştirmeye başlarız. Hipokampüs de böyledir. Var olan bilgileri alır, kategoriye ayırır. Biz daha sonra hangi bilginin hangi çekmecede olduğunu daha kolay fark ederiz. Bir tür kargo dağıtım merkezi de diyebiliriz.

Hipokampüs Alzheimer ve Demans

Hipokampüs , Alzheimer ve Demans ile de birebir ilgilidir. Çünkü bu tür hastalıklar hafıza merkezinin küçülmesine neden olur. Böylece hafıza sorunları da tetikleniir. Özellikle Alzheimer hastalarında var olan bozukluk, bilgilerin yok olmasına neden olur. Hatta kişi bazen bazı refleksleri de yapamaz hale gelir. Ancak bir üst paragrafta da belirttiğimiz gibi kişi geçmişe dair bilgi kaybını oldukça az yaşar. Evlendiği gün düğüne kimin geldiğini hatırlar ancak bir gün önce ne giydiğini söyleyemez. Çünkü hücreler yenilenmediği için yeni bilgi aktarımı sağlanmaz.

Hipokampüs Hasar Görürse Ne Olur

Hipokampüs bazı hastalık ya da yaralanmalar sonucunda hasar görür. Özelikle trafik kazaları ya da darbe sonucunda bazen işlevi ortadan kalkar. Özellikle geçmiş yaşantıların unutulmasına, yer-yön kavramının olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu tür hasar bellek türleri arasında ciddi etkilere neden olur. Hafıza kaybı yaşayan bireylerde ölümlerinden sonra incelemeler yapıldıı. Özellikle hafıza merkezinde ciddi değişimler olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle kişi geçmiş yaşantılarını hatırlamakta oldukça zorlanır. Yapılan çalışmalarda sol lob bölgesinde meydana gelen hasarın sözlü bilgileri etkilediği ifade edilir. Sağ kampüsteki hasar ise görsel bilgilerin hatırlanma sürecini olumsuz etkiler.

Hipokampüs Nelerden Etkilenir

Özellikle kişinin yaş alması bu tür durumların ortaya çıkmasına neden olur. Kişilerin yaşları arttıkça hafıza merkezi hacimsel olarak küçülürr.

Diğer yandan hayatlarında ciddi kayıplar yaşayan insanlarda da hafıza problemleri ortaya çıkar. Özellikle Alzheimer hastalığında hipokampüs ciddi zarar görür.

Bir diğer önemli konu ise madde ve alkol kullanımı olarak karşımıza çıkar. Yoğun kullanımlar kişinin zarar görmesine neden olur. Yaşanılan deneyimler hatırlanmaz. Eski anılar bazen ortadan kalkar. Madde kullanımı kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılan bilgileri engeller. Böylece yoğun alkol ve madde kullanımı sonrası kısa süreli hafıza kaybı yaşanır. Hatta çoğu zaman dün ne yaptığımı hatırlamıyorum cümlesine tanık oluruz. Bu tür geçici hafıza kayıpları kişinin bir gün önce ne yaptığını hatırlamamasına neden olur. Hatta bu tür yoğun alkol ve madde kullanımı kişiye normal hayatında yapmayacağı şeyleri yapması için cesaret verir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir