Online Terapi Psikolog

İlişkilerde Güven Nasıl Sağlanır

İlişkilerde güven nasıl sağlanır sorusuna her gün yeni bir yanıt bulmaya çalışıyoruz. Yakınlık ihtiyacı, kişinin kendisine bulduğu huzuru bir nevi “garantiye alma” çabasıdır. Bu nedenle ilişkilerde güven nasıl sağlanır sorusuna yanıt aramak her zaman için güncel kalacaktır. Daha önceki yazılarımızda da ele aldığımız gibi bağlanma stilleri aslında en temel unsurdur. Bir bebeğin annesinden almış olduğu güven ihtiyacı ergenlik ve yetişkinlik çağına da aktarılır. Böylece kişi ilişkilerde güven nasıl sağlanır sorusundan ziyade “ben partnerime güveniyorum zaten” düşüncesine sıkı sıkıya sarılırız. Yakınlık ihtiyacı, kişinin kendisini partnerine ait hissetmesine dayanır. Bu nedenle aşk bağlanma kavramıyla bir arada ele alınır.

Online terapi desteği için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Romantik İlişkilerde Güven

Romantik ilişkilerde güven bağlanma kuramıyla açıklanır. Bağlanma kuramı, kişinin bağ kurduğu nesneyle arasındaki yakınlığa dayanır. Bowlby, her insanın çevresindeki kişilerle güçlü bağlar kurmak istediğini ifade eder. Eğer ki bebeklik döneminde kişi bu bağı “güven içerisinde” oluşturmazsa yetişkinlik çağında ilişkilerde güven nasıl sağlanır sorusuna yanıt aramaya başlar. Bu nedenle ayrılığa verilen duygusal tepkilerin altında öğrenilmiş ve nasıl öğrenildiği bilinmeyen terk edilme duygusu yatar. Romantik ilişkilerde güven aktarılarak öğrenilir. Bu nedenle bağlanma beşikten mezara devam eder. Özetle bebeklik döneminin ilk 12 ayında anne ile kurulan güçlü bağlar, romantik ilişkilerde güvenin temelini oluşturur.

Psikolojik testler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlişkide Güven Problemi

İlişkide güven problemini ele alırken kişinin öznel yaşantısını ve ilişki yaşantısını ele almamız gerekir. Anneyle kurulan bağ elbette önemlidir. Yetişkinlik çağına direkt etki eder. Ancak kişi kendisini geliştirerek güvenli bağ kurar. Bu bağlanma boyutlarının değişeceği anlamına gelmese bile, bir şekilde yeniden anlamlandırılabilir. İlişkide güven problemi kıskançlık, sadakatsizlik, duygusal paylaşımın az olmasıyla da tetiklenir. Örneğin partnerinin nerede olduğunu bir türlü öğrenemeyen bir kişi ilişkide güvensizlik hisseder. Diğer taraftan partnerlerin birbirlerine karşı dürüst olmaması, yalan söylemesi ilişkide güven problemi yaratır.

Aslına bakarsak güven bir tercihtir. Bu nedenle ilişkilerde güven nasıl sağlanır sorusuna yanıt aramaktan ziyade, ben nasıl güveniyorum sorusuna yanıt vermemiz gerek. Yakın ilişkilerde istediğimiz kadar anlayışlı ve şefkatli olalım eğer partner değişmek için adım atmazsa güven ilişkisi de kurulamaz. Özellikle sadakatsizlik (aldatma ya da aldatılma) dinamikleri derinden etkiler.

İlişkilerde Güvensizlik – İlişkilerde Güven Nasıl Sağlanır

Yakın ilişkilerde güvensizlik bağlanma yaralanmaları ile daha kalıcı hale gelir. Yakın ilişkileri derinden etkileyen olumsuz yaşantılar kişinin ilişkiyi sürekli sorgulamasına neden olur. Sorgulanan partner bir yerden sonra ilişkiye devam etmek istemez. Sorgulayan partner eğer kaygılı bağlanma boyutuna sahipse daha fazla sorgulamaya başlar. Çünkü ilişkide ortaya çıkan güveni hem yeniden inşaa etmek ve kendini inandırmak ister hem de ilişkide sürekli tehdit altında olduğunu hisseder.

Kaygılı bağlanan bir partnerin ilişkide güveninin sarsılması tahmin ettiğimizden çok daha derin duyguları harekete geçirir. İçsel çalışan modeller kişinin yakın ilişkilerinde nasıl davranacağının kaydedildiği bir merkezdir. Bu nedenle ilişkide kendini tehdit altında hissettiği anda güvensizliğe dair duyguları tekrar tekrar harekete geçer. Var olan problemleri görmezde gelerek rol yapar. Bazen ise ilişkilerde güven nasıl sağlanır sorusuna yanıt bulmanız için sizden bir hareket bekler. Bu nedenle sadece sözle değil davranışlarla da ilişkiye önem verdiğinizi göstermeniz gerekir.

İlişkilerde Güvensizlik Neden Olur

Bir diğer önemli sorun ise ilişkilerde güvensizlik neden olur. Bu noktada kişinin öznel yaşantılarını ele alırız. Örnek vermek gerekirse;

İlişkilerde sadakatsizlik (aldatma) en büyük ve temel etken olarak karşımıza çıkar. Ancak her sebep bu kadar büyük ve derin olmaz. Bazen kök aile yanında eşinizi savunmamanız da güvensizliğe neden olur. Diyelim bir aile yemeğindesiniz. “Eşin çok sorumsuz” diye bir cümle duydunuz. Partneriniz sizden onu savunmanızı ister. Eğer ki bu olmazsa ilişkilerde güven nasıl sağlanır sorusuna da yanıt bulmak zor olur.

Başka bir açıdan düşünelim, bir aile fotoğrafı çekiliyorsunuz. Eşinizi poza çağırmadınız. Bu kimi insanlar için sorun olmazken, kimi insanlar için ağır yaralara neden olur. Bu nedenle ilişkilerde güven ve güvensizlik bireysel konulardır.

Aile ve çift terapisi için ana sayfamızı ziyaret edin.

İlişkilerde Güven Sorunu Nasıl Aşılır

İlişkilerde güven sorunu öncelikle somut adımlarla aşarız. Eğer ki yakınlığı derinden sarsan önemli bir konu varsa çift olarak psikolojik destek almak sürecin daha sağlıklı devam etmesine yardım eder. Bazen ilişkilerde beklentilerimizi ifade etmekte zorlanırız. Çünkü “eşim beni anlamıyor, dediklerimi dinlemiyor, bana değer vermiyor” şeklinde düşünürüz. Bu tür durumlarda evlilik uyumunu arttırmak ve çift olarak problem çözme becerilerini gözden geçirmemiz gerekir.

Hemen Seans Al

Diğer bir noktada ise güven bireysel bir konudur. Bir tercihtir. Bu nedenle ortada ilişkiyi zedeleyen bir konu yokken ortaya çıkan güvensizlik durumunda bireysel terapi almak gerekir. Bağlanma yolculuğuna çıkmak ilişkiye dair hissettiğiniz duyguları daha anlamlı hale getirecektir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir