Cinsel Terapi - Bağımlılık

İnternet Bağımlılığı Terapisi Nedir

Bu yazımızda ise terapi nedir, neler konuşulur yazımızla size biraz daha internet bağımlılığı terapisi sürecinin içeriğinden bahsedeceğiz. Bir önceki yazımızda internet bağımlılığının tedavisinin ne olduğundan bahsetmiştik. . İnternet bağımlılığının aslında tek başına bir durum olmadığı, bu duruma eşlik eden farklı psikolojik durumların da olduğunu belirtmiştik. Eğer ki internet bağımlılığının altında farklı türde bir belirti tespit edilirse görüşme süreci biraz daha belirlenen kısımda da devam eder. Bu noktada hem danışan hem de terapistin iş birliği içerisinde devam etmesi birincil koşuldur. İnternet bağımlılığına yönelik terapi almak isteyen kişiler genelde terapi sürecinde nelerin konuşulacağını merak eder. Acaba seansta problem tanımlandıktan sonra onları nasıl bir süreç bekliyor? İnternet bağımlılığı terapisi sürecine daha detaylı göz atalım. İyi okumalar.

İnternet bağımlılığının bilişsel davranışçı terapi modeline göre terapi sürecine yönelik bilgilendirmemizde konu başlıklarını sizinle paylaşmıştık. Buradan ulaşabilirsiniz.

İnternet Kullanım Saatlerini Zıt Saatlere Kaydırmak

İnternet bağımlılığının tedavisinde önceliğimiz kişinin zaman yönetimine dair bir düzenleme yapmaktır. Çünkü kişi zamanını internette nasıl geçirdiğini fark etmez. Bu noktada zamanı planlamak ve zamanı yönetmek oldukça önemlidir. Bu noktada terapist danışandan internet kullanma süresiyle ilgili detaylı bir bilgi alır. Bu aşamada terapistin sorduğu her soruya doğru cevapların vermek gerekir. Böylece terapi sürecinin çok daha sağlıklı ilerler. Bu tür durumlarda ise öncelikli olarak güven ilişkisi ön plana çıkar. Elde edilmesi gereken bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz;

İnternet Bağımlılığı Terapisi ;

  • Özellikle internette vakit geçirilen günler nelerdir? Haftanın hangi günleri kullanım sıklığı artmaktadır?
  • Günün hangi saatlerinde internete bağlanma süresi daha da artmaktadır? Günün hangi saatlerinde sık sık internet üzerinden işlemler devam ettirilmektedir?
  • Haftayı bir bütün olarak değerlendirdiğiniz kaç saat internette zaman harcıyorsunuz?
  • İnternete bağlanma materyali olarak genelde neyi tercih ediyorsunuz?
  • Kullanılan teknolojik alet genelde nerede kullanılıyor? Örneğin eğer ki bilgisayardan daha sık bağlanma gerçekleşiyorsa bilgisayar ortak kullanım alanında mıdır?

Bu noktada kişinin interneti kullanma şekli ortaya çıkarılmaktadır. Böylece kullanılan süre ve internete bağlanılan yerle ilgili gerekli düzenlemeler yapılır. Kişilerin günlük rutinlerini değiştirebilmek adına yeni sosyal beceriler öğretilir. Örnek vermek gerekirse kişi sabah kalkar kalkmaz instagram üzerinden sosyal medyayı incelemez. Vakit kaybediyorsa önce sabah kalkıp ilk iş olarak hazırlık yapması ya da duş alması önerilir. Eğer ki kişi hafta içi oldukça uzun süreler internete giriyorsa bu süreyi kısaltması gerekir. Süre değiştirme ve planlama süreci konuşulur.

İnternet Bağımlılığı Terapisi – Dış Durdurucular Nelerdir?

Eğer ki kişinin gün içerisinde yapması gereken bir işi varsa, işe başlamadan bir saat öncesinde internete bakması önerilir.

Ardından ise bu oto kontrolü dışsal süreçten içsel sürece çekilir. Bunun için bazen alarm kurar. Ya da çevresindekilerin kendisini uyarmasını ister.

Alarm çaldığında ya da kişi uyarıldığında süresinin dolduğu fark eder.

Bu noktada tabii ki asıl amaç içsel kontrol mekanizmalarını devreye sokmaktır. Ama temelde dışsal kontrol süreçlerini bir süre sonra içsel kontrol süreçlerine dahil ederiz. Başlangıç için dış durdurucular faydalı olur.

İnternet Kullanımıyla İlgili Hedefler

Kişi internette ne kadar süre harcayacağını ya da hangi günlerde gireceğini belirleyemez. Bu yüzden bu süre onun için çok uzun bir zaman dilimini temsil eder. Eğer ki kişi haftada 60 saatini internette harcıyorsa öncelikli olarak bu süre yarı yarıya indiririz. İndirilen süreyi planlarız. Kişini gün içerisinde 17.00- 18.00 arasında internete gireceğine dair önünde bir programın olması faydalı olur.

Çok Kullanılan Programdan Uzaklaşma

Kişi genel anlamda bazı programlarda ya da uygulamalarda uzun süre geçirir. Bunlar belki bir sosyal medya programı belki bir oyun programıdır. Bu noktada kişiden en temel beklenti hangi programa ne kadar zaman ayırdığıdır. Zaman ayırdığı programın kendisi için öneminin ne olduğunu söyler. Böylece bilişsel yapı ortaya çıkar. En temelde kişiden programdan tamamen uzaklaşması gerekir. Konuyla ilgili plan yapmak gerekir. Böylece internet bağımlılığı terapisi yavaş yavaş aktif olmaya başlar.

Kişisel Defter Oluşturma

Kişiden internette geçireceği vakitleri gerçek hayata nasıl aktaracağına dair bir liste yapar. Bunu isterse terapistle de yapar. Kişi eğer ki internete bu kadar fazla vakit ayırmasaydı sosyal hayatta neyi yerine getirirdi? Bu soruya cevap bulması danışana yardım eder. Arkadaşlarıyla buluşmak. Alışveriş yapmak. İşe daha fazla zaman ayırmak. Kitap okumak, film izlemek gibi. Bu noktada terapist kişinin bugüne kadar kendisine iyi gelecek olan neleri ihmal ettiğini konuşur. Kişi kendisini iyi hissedeceği etkinliklere zaman ayırdığında hayat kalitesindeki değişimi fark edecektir. Bu değişimin kendisine nasıl geldiği daha detaylı anlatır. Böylece kişi yaşam kalitesine yönelik yeni hedefler de belirleyecektir.

Destek Grupları

İnternet bağımlılığının belki de en temel ortaya çıkma sebeplerinden biri de kişinin sosyal hayatını düzenleyememesidir. Eğer ki kişi kendini izole ediyorsa, iletişim kurmakta zorlanıyorsa mecburen kendisini “var olarak hissedeceği” internette daha fazla zaman geçirecektir. Özellikle Covid-19 salgın döneminde kişilerin evlere hapsolması özellikle internet üzerinden görüşmeleri de arttırdı. Ancak kişiler eğer ki çevrelerinde yeteri kadar fark edilmiyorsa ya da değerli görülmüyorlarsa sanal ortamda ortaya çıkardıkları durumlarla kendilerini daha değerli ve önemli hissetmektedir. Bu noktada kişilerin var olabileceklerini ve değerli olduklarını çalıştıktan sonra sosyal destek grupları ile ilgili de çalışmalar yaparız.

Hemen Seans Al

Aile Terapisi

Bu noktada belki de en önemli görev aile üyelerine düşmektedir. Aile üyelerine internet bağımlılığı hakkında bilgi vermek, bağımlı kişinin davranışlarına yönelik suçlayıcı cümlelerin azaltılması, aslında durumun oto kontrol dışında geliştiğinin fark edilmesi, kişinin tamamlamak zorunda hissettiği psikolojik ihtiyaçları (sevgi, ilgi, değer, başarı vs) aile üyeleri ve aile mekanizması içerisinde çalışmak, ailenin bağımlı kişiyle birlikte farklı sosyal hedefler belirlemesine yönelik planlamalar yapması gerekmektedir.

Temel anlamda teknolojinin bu kadar çok geliştiği bir zamanda internet bağımlılığı da oldukça fazla dikkatimizi çekmektedir. Eğer ki çevrenizde internette çok fazla süre geçiren birileri varsa ya da siz bu konuda bir rahatsızlık duyuyorsanız sitemizde görev yapan alanında uzman online psikologlardan seans alabilir ve online terapiye başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir