Anksiyete - Kaygı

Neden Arkadaşım Yok

Neden arkadaşım yok sorusunu bazen kendimize sorarız. Oysa çevremizde pek çok insan var. İş yerinde, sosyal medyada ya da ailemizde. Ancak bir yerden sonra tüm insanların arasında kendimizi oldukça yalnız hissederiz.

Bu yalnızlık hissi bir yerden sonra o kadar ağır gelir ki kendimizi suçlamaya başlarız. Sürekli bahaneler buluruz. Benim yüzümden, acaba nerede hata yapıyorum gibi sorular sorarız. Ancak bir yetişkin ya da çocuk fark etmez, bir yerden sonra neden arkadaşım yok sorusunu çözüme kavuşturabiliriz.

Çevremizdeki insanlara dair acaba benim hakkımda ne düşünüyor sorusu sosyal iletişimimizi engeller. Oysa ki bu soruya yanıt bulmak neden arkadaşım yok sorusuna da yanıt bulmamızı sağlar.

Instagram sayfamızı takip etmeyi unutmayın :)

Arkadaş Edinememe Nedenleri

Arkadaş edinememe nedenleri arasında acaba diğerleri ne düşünüyor sorusu etkilidir. Çünkü her adımımızı kontrol etmeye çalışırız. Oysa ki karşı taraf sadece sizi siz olduğunuz için seviyordur. Pek çok sosyal ortamda kişi acaba yanlış bir cümle kurar mıyım endişesi yaşar. Çevrenizi biraz gözlemleyin. Çok fazla arkadaşı olan kişiler neler yapıyor? Kendilerini olduğu gibi ifade ediyor değil mi?

Öyleyse sizin kendiniz gibi davranmanızı ne engelliyor? Mutlaka anlamlı bir sebebiniz vardır. Bir anı, bir hatıra, bir yaşantı, bir deneyim… İlkokul çağınızı düşünün, ortaokulda nasıl biriydiniz? Lisede neler oldu? Aile yaşantınızda size nasıl davrandılar? Bu soruları sizin bir cevap bulmanıza yardımcı olacaktır.

Özsaygı ve Neden Arkadaş Edinemiyorum

Özsaygı arkadaşlık ilişkilerinde oldukça etkilidir. Bir kişiyle iletişim kurarken kendimize güvenmemiz gerekir. Çünkü her tereddüt başka bir tereddüt yaşamamıza neden olur. Bu yüzden kendimizden emin olmamız ya da hata yapmaktan korkmamamız gerekir.

Adım atın, iletişim kurun. Hata yaparsanız ne olur? Size nasıl davranırlar? Bu soruların altında sizin hatalarınıza karşı verilen tepkiler yatar. Belli ki bir yerde bir hata yaptınız. Bir yanlış söz, bir yanlış ifade… Bu durumlarda size nasıl davrandılar ki özgüveniniz kırıldı? Benimle kimse arkadaşlık yapmaz ki cümlesi özsaygı ile ilgilidir. Sizin kendinize güvenmenizi kim engelliyor?

Diğer yandan kaygı da neden arkadaş edinemiyorum sorusuna bir yanıt olarak karşımıza çıkar. Çünkü yenilikler kaygı verir. Kaygı durumlarını kontrol etmek bu açıdan bizim için çok önemlidir. Çevremizdeki insanların düşünceleri gerçeğimiz olur.

Bir kişi bize sen arkadaş edinemiyorsun dediğinde bu tür bir deneyim yaşıyorsak acaba bu kişi haklı mı sorusunu kendimize sorarız. Biz yanıt verelim, hayır haklı değil!

Neden Hiç Arkadaşım Yok

Bazı insanlar kaygılarını kontrol edemez. Tabii ki buradaki amacımız hayatımıza sıfır kaygıyla devam etmek değil. Kaygı bazı yerlerde kendimizi korumamıza yardım eder. Ancak kontrol altında olmazsa en büyük düşmanımız haline gelir.

Bu yüzden yaşadığımız her olumsuz deneyim bize olumsuz öğreti olarak geri döner. Arkadaş edinmeye çalıştığımızda daha gergin ve korkulu hissederiz. Ancak bu duygular bizim gerçeğimizdir. Karşıdaki insan bizi korkutacak ne yaptı ki?

Cevabı duyuyor gibiyim. Tabii ki bir şey yapmadı. Çünkü onu hiç tanımadınız. Unutmayın, kendinizi çekingen gösterirseniz bu size etiket olarak döner. Tabii ki çekingenliğin altında farklı farklı deneyimler yatar. Kendinize güvenle ilgili bir sorun hissediyorsanız mutlaka online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi seansı alın.

Hemen Seans Al

Yüksek Beklentiler ve Arkadaşlık İlişkileri

Yüksek beklentiler arkadaşlık ilişkilerini direkt olarak etkiler. Hepimizin aklında bir şema vardır. Arkadaşlık şeması, genelde seçicilik olarak ifade edilir. Ben arkadaş seçerken çok seçici davranırım. Peki bu kriterleri nasıl oluşturdunuz?

Ben herkese güvenemiyorum, o yüzden arkadaş edinemiyorum. Peki güvenmenizi engelleyen nedir? Birisiyle kendi yaşantınızı paylaşırsanız size nasıl dönüş yapar? Gördüğünüz gibi sizin için anlamlı olan her sebebin altında farklı bir duygu yatar. Eğer ki neden arkadaşım yok sorusuna yanıt bulmak istiyorsanız bu ilişkiyi başlatmanıza engel olan temel yaşantıları ele almanız gerekir.

Benimle arkadaş olacak kişide bu özellikler olmalı cümlesini de oldukça sık duyarız. Sizi bir özelliğin içine hapseden düşünce nedir ki? Bir arkadaş o özelliklere sahip olmayabilir. Ancak sahip olduğu diğer özellikler size daha anlamlı gelir.

Sizi anlaması, yanınızda olması ya da desteklemesi gibi… Bu yüzden anlamlı bağ kurmak arkadaşlığınıza dair beklentilerinizin azalmasını da sağlar. Çünkü mükemmel bir arkadaşlık pek mümkün değil. Beklentiler arttıkça bahaneler de artar.

Ruh Sağlığı ve Arkadaşlık İlişkileri

Arkadaşlık ilişkileri ruh sağlığını da direkt olarak etkiler. Çünkü insan kendisini bir yere ait hissetmek ister. Tabii ki bazı kişiler tamamen yalnız olmak ister. Ancak mesleki tecrübelerimiz bir şekilde kendimizi ait hissetmek istediğimizi ifade ediyor.

Bu tam anlamıyla aidiyet ya da teslim olmak değil. Bu yüzden arkadaşlıklar ve bağlılık da önemlidir. Sosyal destek kaynakları sizin hayatınıza devam etmenize yardım eder. Zayıf ve yüzeysel ilişkiler ise kendimizi daha yalnız hissetmemize neden olur.

Neden arkadaşım yok sorusuna bağlanma stillerine göre de yanıt verebiliriz. Genelde güven konusu karşımıza çıkar. Güven ilişkisi ise çocukluk yaşantılarıyla oluşur. Düştüğümüzde arkamızda duran bir ebeveyn görmek bizi cesaretlendirir.

Diğer yandan bize sırtını dönen ebeveyn ise güven duygumuzu zedeler. Bu yüzden düşmek iyidir. Kendi hayatımızı şekillendirmemize yardım eder. Eğer ki sağlıklı bir çocukluk yaşadıysanız güven konusunda da bir sorun yaşamazsınız.

Neden Arkadaşım Yok – Sebepleri Nelerdir

Bağlanma ihtiyaçlarımız karşılanmadığında kendi çevremize yönelik bazı kriterler oluştururuz. Ancak bu kriterler bizim doğrularımızı ifade eder. Bunlar sağlanmazsa yavaş yavaş yalnızlığa demir atarız.

Ait hissetmek: Yakın arkadaşlıklar aidiyet duygumuzu artırır. Eğer ki kendimizi çocukluktan beri bir yere ait hissetmiyorsak önce bu sorunu ortadan kaldırmamız gerekir.

Yalnızlık: Yalnızlık çok güçlü bir duygudur. Baş ettiğimiz takdirde bize mutlaka olumlu katkıları olur. Ancak bazı yerlerde sosyal desteğe ihtiyaç duyarız. Yas, ayrılık, mutlu günler gibi… İnsan yanında birini görmek ister. Bu mutluluk verir. Yalnız olmalıyız evet ancak bazen kalabalığa da ihtiyaç duyarız.

Ruh sağlığı sorunları: Bazı durumlarda ise içinde bulunduğumuz duygu durumu iletişim kurmamızı engeller. Hayatımızın her alanında mutlu olamayız. Bazen çökkün, mutsuz ya da keyifsiz oluruz. Bu tür durumlarda kırıcı davranabiliriz.

Eğer ki bu kırıcı yanımız sık sık ortaya çıkıyorsa kendimize bakmamız gerekebilir. Eğer ki hayatınızda sizin insanlarla ilişkinizi etkileyen çok olumsuz yaşantılar varsa mutlaka psikolojik destek alın.

Hiç Arkadaşım Yok Nasıl Arkadaş Edinebilirim

Arkadaş edinmek, sosyal bağlantılar kurmak ve yeni insanlarla tanışmak herkes için önemli bir ihtiyaçtır. Ancak, bazen arkadaşlık kurma süreci zorlu olabilir. Neyse ki, aşağıda paylaşacağımız adımlar, arkadaşlık becerilerinizi geliştirmenize ve yeni insanlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir. Bu yollar, sosyal bağlantılarınızı güçlendirmenize ve yeni arkadaşlar edinmenize olanak sağlar.

Arkadaşlık kurmayla ilgili bir sorun yaşadığınız için terapi almak size başta saçma gelebilir. Ancak makalemizde de anlattığımız gibi buradaki temel konu neden arkadaşım yok sorusu değil. Sizin bu tür girişimlerde bulunmanıza engel olan geçmiş yaşantılar.

Terapi süreci sizi bir yolculuğa çıkarır. Anlamlı sebepler bulmanıza yardım eder. Bulduğunuz her cevap sizi başka bir soruya götürür. Psikolog ya da psikolojik danışman size hap bilgiler vererek sosyalleşmenize yardım etmez. Eğer ki bu tür bir umutla terapiye geliyorsanız yanılırsınız. Terapist , size uygun soruları sorar.

Güven problemi, öz saygı, duygu durumu, değersizlik gibi durumlar sizin arkadaşlık ilişkilerinizi etkiler. Unutmayın, ilişki bir ihtiyaçtır. Lisede, ortaokulda , ilkokulda… Bizler ilişki kurmayı ailemizden öğreniriz. Bu yüzden terapi desteği sürecinde mutlaka aile ilişkilerinize de değinmemiz gerekir.

Bu konuda bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız mutlaka online terapi desteği alın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir