TerapiTerapi Yaklaşımları

Online EMDR Terapisi

Online EMDR Terapisi danışanın yaşamış olduğu travmatik yaşantıların çözümlenmesinde oldukça etkili bir ekoldür. Başlangıçta şunu ifade etmek gerekir ki online EMDR terapisi yüz yüze olduğunda çok daha etkilidir. Ancak ekonomik olarak yüz yüze terapinin pahalı olması ve danışanların zamanının yeterli olmaması nedeniyle danışanlar online EMDR terapisi tercih edilir. Bir terapistin sizinle nasıl çalışacağına uzman karar verir. Her yaşam probleminde EMDR tercih etmeyiz.. Bu nedenle sizin isteğinizden ziyade terapistin konuyu değerlendirmesi çok daha önemlidir. Sizinle bugünkü blog yazımızda süreç ile ilgili bilgi vereceğiz. Eğer siz de sitemiz üzerinden terapi desteği almak istiyorsanız ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Büşra Reyhan ile görüşmeye başlamak için ana sayfamızı ziyaret ediniz.

Online EMDR Terapisi Nedir

Online EMDR terapisi göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemeyi ifade eder. Shapiro bir çalışmasında göz hareketlerinin danışanı zorlayan duyguları ve düşünceleri azalttığını fark etmiştir. Kişi yaşamış olduğu travmatik yaşantıyı o anki duygusal kapasitesiyle kaydeder. Kaydedilen duygu farklı yaşantılarla tekrarda ortaya çıkar. Kayıt altına alınan bu tür yaşantılar kişide fiziksel, duygusal ve bilişsel boyutta tekrar tekrar ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu rahatsız edici yaşantı, kişinin yaşam kalitesini de oldukça düşürür. Örneğin bir deprem yaşantısı en ufak bir sarsıntıda tekrardan ortaya çıkar. Diğer yandan tanık olunan bir patlama, ufak bir sesle tekrardan harekete geçer. Bu tür durumlar psikolojik destek ile ortadan kalkar.

Doğal afet, insan eliyle ortaya çıkan travmatik yaşantılar, olumsuz çocukluk çağı yaşantıları gibi durumlarda uygulanır. Yapılan çalışmalar BDT ve EMDR’nin olumsuz yaşantılar sonucu ortaya çıkan etkilerin azalmasında en etkili olan ekoller olduğunu gösterir. Bu nedenle psikodinamik , danışan merkezli yaklaşım gibi ekollerden çok daha etkildir.

Online EMDR Terapisi Faydalı mıdır?

Online EMDR Terapisi kişinin yaşama daha fazla uyum sağlamasına katkı sağlar. Bu nedenle kişinin baş etme becerilerini arttırdığı için faydalıdır. Diğer taraftan sadece belirtileri ortadan kaldırmakla kalmayıp kişinin duygularını da daha anlamlı hale getirmesine yardım eder. Böylece kendisiyle ilgili de olumlu bir algı geliştirir. Unutmayın ki kişinin benliğine yönelik duyguları tek başına değiştirmesi oldukça güçtür. EMDR var olan belirtilerin hızlı bir şekilde ortadan kalkmasını sağlar. Bu nedenle diğer terapi ekollerine göre daha fazla tercih edilir. Travmatik yaşantıların sık sık hatırlanması yaşam kalitesini ve psikolojik iyi oluş düzeyini oldukça olumsuz etkiler. Açıkçası kişi bu yaşantıları hatırlamaktan kaçınır. Ancak her kaçmaya çalıştığında daha fazla hatırladığını fark eder. Yaşanan çaresizlik kişinin daha mutsuz olmasını, daha sıkışmış hissetmesine neden olur.

Online EMDR Terapisi Nasıl Yapılır

EMDR , kişinin yaşadığı travmatik yaşantıların olumsuz bir şekilde kalıcı hale gelmesini ifade eder. Bunu anlatmadan önce beynin yapısını ele almakta da fayda var. Beyin, gün içerisinde yaşadığı her şeyi kayıt altına alır. Ancak bir süre sonra bizim için faydalı olmayan bilgileri uyku süreciyle siler. Örneğin şu an sayfada gördüğünüz tüm renkleri beynimiz istemsiz olarak kaydeder. Ancak bazen yaşadığımız olumsuz yaşantıları kayıt altına almaz. Diğer taraftan olayı hatırlamasak bile duyguyu hatırlarız. Bu nedenle olayı hatırlamasak bile duyguyu hatırlarız. Online EMDR terapisinde çift yönlü uyaranla size bir uyaran verir. Burada bazen bir ses, bazen bir dokunuş uyarıcı görevi görür. Böylece beynin her iki lobu da harekete geçer. Yapılan online EMDR terapisi sürecinde psikolog ya da psikolojik danışman bu uyaranları size uygun şekilde iletir. Bu nedenle seansa katılmadan önce bilgisayardan katılmanız, internet bağlantınızın kaliteli olduğundan emin olun.

EMDR Olumsuz Yaşantıları Siler mi

Bu soru genelde karıştırılan bir sorudur. EDMR olumsuz yaşantıları ortadan kaldırmaz. Bu yaşantılara yüklenen olumsuz anlamların yeniden yapılandırılmasına yardım eder. “Keşke hafızam silinse de rahat etsem!” cümlesini bazen kurarız. Ancak böyle bir şey şu an için terapiyle mümkün değildir. Mümkün olmaması da gerekir. :)

Ortada fizyolojik bir sorun yoksa kişi yaşantılarını hatırlar. Ancak bazı travmatik yaşantılar sonucu beynin bilgi deposu olan hipokampüs küçülürek, hafızamız bizi bazen zorlar. Bu nedenle sizin hafızanızın silinmesinden ziyade olaylara yüklediğiniz olumsuz duyguların değişmesine yardımcı olur.

Nasıl Faydalı Olur

Online EMDR terapisi bilimsel anlamda danışanlara faydalı olur. Bu sonuçlardan yola çıkarak aslında faydalı olduğunu ifade edebiliriz. Ancak süreç içerisinde sizin ne kadar fayda göreceğiniz geçmiş yaşantılara ve terapistle aranızda kurulacak olan güven bağına da bağlıdır.

Mutsuzluk hali, ani öfke patlamaları, kırıcı şekilde davranma, olumsuz düşünceler gibi süreçlerde EMDR faydalı olur. Diğer yandan daha önceden de ifade ettiğimiz gibi travmatik yaşantılara dair olumsuz bilişin ortadan kalkması çok daha mümkün. Farkında olmadığınız duyguların daha anlamlı hale gelmesine online EMDR terapisi oldukça etkilidir.

Online EMDR Terapisi Aşamaları

Psikolojik danışmanlık sürecinde öncelikle siz kendinizi daha çok ifade edersiniz. Bu nedenle ilk seansta siz kendinizi daha çok anlatırsınız. Daha çok psikolog ya da psikolojik danışman sizi terapiye getiren temel sebebi anlar. Ardından ise online EMDR terapisi size faydalı olacak mı bunu değerlendirir. Bu noktada EMDR Terapisinin belli aşamaları vardır. Uzman öncelikle size süreci anlatır. Daha sonra beklentiler ele alınır. Ardından ise çalışılacak anıyı belirleriz. Anıyı ortaya koymak, anıyla ilgili tanımları ele almak gerekir.

Sizden olumsuz bir yaşantıya dair bir resim seçmenizi, daha sonra olumsuz inancı ortaya koyan cümlenin ortaya konması istenir.

Online EMDR Terapisi Etkileri Kalıcı mıdır ?

Yapılan çalışmalar online EMDR terapisinin etkilerinin kalıcı olduğunu ifade eder. Daha önceden trafik kazası geçirmiş ve yaşam kalitesi düşen kişilerle yapılan bir çalışmada danışanların iyileşme sürecinin hızlı bir şekilde gerçekleştiği ifade edilmiştirr. Diğer yandan araca binemeyen kişilerin araca bindiği, daha uzun yolculuklara daha güvende çıktığı ifade edilmiştir. Diğer yandan 1 sene sonra yapılan son test çalışmasında ise danışanların iyilik halinin devam ettiği, kaygılarının çok az şekilde ortaya çıktığı ifade edilmiştir.

Hemen Seans Al

EMDR Terapisi faydalı olduğu taktirde kişinin yaşam kalitesi de oldukça önemli şekilde değişir. Sizi rahatsız eden temel konuların ortadan kalkması, hayatınızı olumsuz etkileyen diğer olayların da ele alınmasına yardım eder. Travmatik yaşantı sonucunda ortaya çıkan değersizlik duygusunun ele alınması kişinin yakın ilişkilerdeki değersizlik duygusunun da değişmesine yardım eder.

Online EMDR Terapisi Fiyatları

Online EMDR terapisi fiyatları yüz yüze terapide oldukça yüksektir. Seans ücretleri özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde 600 TL’den başlar. Ancak online EMDR terapisi fiyat açısından da daha uygundur.

Sitemizde seans ücretleri 200 TL’den başlamaktadır. Ancak terapi süresini iki seans olarak düşünebiliriz. Eğer ki uzman sizinle EMDR çalışmak istediğini ifade ederse seansın 90 dakika devam etmesi gerektiğini unutmayınız. Bu nedenle EMDR terapisini çift seans üzerinden değerlendirmek daha uygun.

Sizde sitemiz üzerinden psikolojik destek almak istiyorsanız sitemiz üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Online terapi ve online psikolog desteği için ana sayfamızı ziyaret etmenizi unutmayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir