Aile ve Evlilik

Yakın İlişkilerde Sorun Üzerine

Yakın ilişkilerde sorun üzerine yapılan pek çok araştırma mevcuttur. Bu araştırmaları bazen evlilik uyumu, bazen problem çözme becerisi olarak ele alırız. Bugünkü yazımızda sizlere yakın ilişkilerde sorun kavramını anlatmaya çalışacağız. İnsan, doğumundan ölümüne kadar olan süreçte her zaman bir ilişki arayışı içindedir. Her ne kadar kaçınan kişiler bazen insanlardan kaçsa bile içten içe güvenmek ister. Bu nedenle her insan bu istekle hayatına devam eder. Bazen ilişkilerde sorun ortaya çıkar. Eğer ki sorunun ortadan kalkmasını istiyorsak iki tarafın da değişime açık olması gerekir. Bu noktada ise “koşulsuz kabul” devreye girer. Elbette hepimiz hata yaparız. Ancak çözüm hepimizin aklına gelmez.

Yakın İlişkiler Sorun Çözme

Yakın ilişkilerde sorun çözme davranışı aslında bir süreçtir. Bu beceriyi bebeklikten ele alalım. Bir bebek bir şeyler yolunda gitmediğinde ağlar. Annesi yardım eder. Böylece bebek bir süre sonra ağladığında problemin çözüleceğini bilir. Eğer ki bu ağlama davranışı kalıcı hale gelirse yetişkinlik döneminde de ağlama davranışı bir çözme becerisi olarak karşımıza çıkar.

Yakın ilişki, romantik ilişkiyi ifade eder. İçinde bulunduğumuz romantik ilişki yaşamdan keyif almamıza yardım eder. Ancak bazı noktalarda kişinin her zaman üzgün ve çökkün hissetmesine neden olur. Bu nedenle evlilik öncesi dönemde kişinin partnerini yakından tanıması gerekir. Destek ve güven arayışı her ilişkinin temelini oluşturur.

Evlilik Öncesi Yakın İlişkilerde Sorun Çözme

Evlilik öncesi yakın ilişkilerde sorun çözme becerisi pek çok açıdan önemlidir. Diyelim ki nişanlılık dönemindesiniz. Maalesef ki ülkemizde “aileler evlenir” kavramı oldukça kabul görüyor. Oysa aileler değil iki kişi evlenir. Bu noktada farkındalığa ulaştığımızda aslında çözüm de beraberinde gelecektir. Tekrar konumuza dönecek olursa eğer, problem ortaya çıktığında iki taraf kısa süreli bir şok yaşar. Eğer ki baş etme becerileri yüksekse problemin üstesinden gelirler. Ancak ilişkiden beklentileri net olarak ifade etmezsek problem katlanarak artar.

Öncelikle ilişkilerde bazen kendimizi mutsuz ve keyifsiz hissetmemiz normaldir. Çiftlerden biri diğerine göre daha fedakar ve vericiyse sorun ortadan kalkar. Sorunun ortada kalkması problemin çözüldüğü anlamına gelmez. Sadece görmezden geliriz. Bu durum ilerleyen zamanda tekrardan karşımıza çıkar.

Yakın İlişkilerde Problemler

Yakın ilişkilerde problemlerden kaçmayız. Elbet bir konuda problem karşımıza çıkar. Ancak bunu çözmek için neler yapabiliriz?

  • Partnerimizden beklentilerimizi net olarak ifade etmeliyiz.
  • Neyin değişmesi gerekiyor?
  • Hangi davranışın sergilenmesi gerekiyor?
  • Hepsinden önemlisi hoşumuza gitmeyen durumu nasıl ifade ederiz?

Maslow yakın ilişkilerde sorun kavramının birinci sebebi olarak bencilliği görür. Bencillik kişinin her türlü konuda kendisini ön plana koymasıdır. Bencil kişi karşı tarafın duyguları ve düşüncelerine önem vermez. Bu tür durumlar ilişkide üzüntünün artmasına, çaresizlik hissinin körüklenmesine neden olur. Bu tür davranışlar ilişki uyumunu, evlilik dinamiğini, çocuklar varsa çocukların problem çözme becerisini olumsuz etkiler.

Diğer taraftan yakın ilişkilerde sorun empatik davranışla çözülür. Şu an üzgün hissettiğinin farkındayım. Bunu değiştirmek için elimden geleni yapacağım. Çünkü sen benim için çok kıymetlisin. Bu tür içten cümleler ilişkiye dair özverili olduğumuz mesajını verir.

Evet şu an seni bu hareketimle kırdım. Ancak değiştirmek ve telafi etmek için elimden geleni yapacağım! Bu cümlelerin sadece cümlede kalması da süreci olumsuz etkiler. Bu nedenle davranışlarımızla düşüncelerimi desteklemeliyiz. Böylece ilişkide ortaya çıkan olumsuz duyguları daha kolay telafi ederiz.

Neler Etkiler ?

Yakın ilişkilerde problem çözme becerisi farklı değişkenlerle ele alınmıştır. Özverili olma, bencil olma, özgeci olma gibi pek çok farklı değişken vardır. Partnerine karşı bencil davranış sergileyen kişi ilişkide çıkan problemlerin çözümüne katkı sunmaz. Bu nedenle evlilik doyumu azalır. Diğer taraftan özgeci davranan kişiler sadece problemin o an yaşanmasını erteler. Kendisinden verir. Ne zaman ki bu özelliği değişir (ki özgecilik kendiliğinden kolay kolay değişmez) yakın ilişkilerde sorun tekrar tekrar yaşanır.

Kişinin evlilik ya da ilişkisinde yaşadığı sorunlar günlük yaşantısını da etkiler. Direkt olarak ruh hali de olumsuz etkilenir. Bazen iş hayatında da sorun yaşar. Çünkü ortaya çıkan öfke bir şekilde farklı bir yere aktarılmalıdır. Özverili davranma ve ilişkide değerli hissetme hem yaşam doyumunu hem de evlilik uyumunu olumlu yönde etkiler.

İlişkilerde Sorun Yaşayınca Ne Yapmam Gerekir

Gelelim yanıt aradığımız asıl konuya. İlişkilerde sorun yaşayınca ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle bundan önceki sorunları nasıl çözdüğünüzü gözden geçirin. İşe yaramayan çözüm önerilerini kenara bırakın (küsmek, yatağı ayırmak gibi).

Bu tür olumsuz çözümler evlilik ve ilişkinize zarar verir. Diğer taraftan hepimizin bazen sakinleşmek için zaman ihtiyacı olur. Bir süre sakin kalmak için kısa süreli yalnızlığı tercih edebiliriz. Ancak bu sorunu konuşmaktan kaçmak için konuşulmamalı. İlişkilerde problemi bir doğum olarak görebiliriz. Çocuk doğdu, evet. Bir şeyler yapmamız gerekir değil mi? Bu nedenle problem ortaya çıktığında da bir şeyler yapmamız gerekir.

Hemen Seans Al

Duygularımızı anladığımızı ve kontrol altına aldığımızı fark ettikten sonra kırıldığımız ve değişmesi gereken yerleri partnerimizi ifade etmeliyiz. Eşinizle yaşadığınız sorunları bu nedenle üçüncü kişilerle paylaşmayın.

Bedeli ödeyen sizseniz niye çözümü başkasında arıyorsunuz? Çözüm sizde.

İlişkilerde En Çok Yaşanan Sorunlar

İlişkilerde en çok yaşanan sorunları derleyecek olursak eğer;

Kök ailelerin ilişkiye müdahale etmesi en çok dikkat çeken konular arasında yer alır. Bu noktada evlilik içerisindeki sınırları belirlememiz gerekir. Nasıl ki evin kapısı dışarıya göre bir sınırsa, evlilikte de kök aileye göre sınır çizilmesi gerekir.

Yakın ilişkilerde sorun olarak nitelendireceğimiz bir başka şey ise “zaman ayırmama”. Eğer ki evliyseniz, bir ilişkiniz varsa mutlaka zaman ayırmalısınız. Ayırdığınız zaman sizin ilişkiye verdiğiniz önemi de gösterir. Bu nedenle bu konuda partnerinizle ortak bir zaman planlaması yapmanız gerekir.

İletişim bozukluğu ise dikkatimizi çeken başka bir konu. Birbirimizi duymak ve dinlemek arasında fark var. Ortaya çıkan problemlerde partnerinizi dinleyin.

Yakın ilişkilerde cinsellik ise dikkat çeken başka bir konu. Cinsel hayat evliliğe enerji katar. Çiftler arasındaki uyumu artırır. Eğer ki cinselliğe dair bir uyumsuzluk varsa online cinsel terapi desteği alın.

Son olarak ise birbirinize yaşam alanı tanıyın.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir