Cinsel Terapi - Bağımlılık

Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal medya bağımlılığı özellikle son zamanlarda daha çok dikkat çekmeye başladı. Yeni teknolojik gelişimler yaşamımızı kolaylaştırıyor. Ancak diğer yandan bağımlı hale gelmemize de neden oluyor. Bu nedenle zamanı iyi yönetmek ve sosyal medya bağımlılığı süreci hakkında bilgi edinmemiz gerekir. Her geçen gün gelişen ve değişim sosyal medya hepimizin hayatının merkezinde yer almaya başladı. Özellikle gençler interneti sosyal medyaya girmek için kullanmaya başladı. Özellikle küçük yaş grubunda denetim olmadığı taktirde riskli davranışlar ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle sosyal medya bağımlılığı gelecekte bir ruh sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Denetimsiz ve kontrolsüz internet kullanımı çocukları olduğu kadar gençleri de etkilemektedir.

Instagram sayfamızı takip edip bize destek olun :)

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir

Sosyal medya bağımlılığı popüler olan Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin gibi sitelerin uzun süre kullanılmasıdır. Bunun için bize telefonlarımız bilgi veriyor. Bugün şu kadar saat telefonda zaman geçirdiniz uyarısı bizim ne kadar sosyal medyada vakit geçirdiğimizi göz önüne seriyor. Kullanım miktarının ve süresinin yoğun olması doğal olarak bağımlılık kavramını karşımıza çıkarıyor. Çünkü kişiler gerçek hayatta elde edemediği pek çok şeyi sosyal medya üzerinden elde ediyor. Bu bazen romantik ilişki, bazen cinsellik, bazen ise arkadaşlık.

Bazı insanlar evden çıkarken akıllı telefonunu evde unuttuğunda tedirgin oluyor. Sanki dünya üzerindeki tüm ilişkisi son bulacak gibi hissediyor! Evet, günümüzde iletişime geçmenin en kolay yolu telefon ancak bu bir son değil. Ya da bir gün boyunca telefonsuz kalmak büyük bir zarara neden olmaz. Bir araya gelen arkadaş grupları birbirleriyle konuşmak yerine sosyal medyada zaman geçiriyor. Hikayeler paylaşıyor. Ancak bu hikayelerin arka yüzü biraz acıklı gibi.

Sosyal Medya Bağımlılığı Belirtileri

Trafikte dahi fark edebiliyoruz. Araç kullanan kişi bir taraftan telefonuna da bakıyor. Hem trafiği hem kendi sağlığını hem de karşıdaki sürücülerin sağlığını riske atıyor. Hayır, o telefon kenarda durabilir. Başka insanların gönderilerine bakmak, yorum yapmak, like atmak trafikte bir risktir! Eğer ki sosyal medya kullanımı sizin;

  • Günlük iş ve eylemlerinizi engelliyorsa,
  • İkili ilişkilerde başarısız olmanıza neden oluyorsa
  • Hesapları kontrol etmediğinizde gergin ya da huzursuz oluyorsanız
  • Akademik anlamda çalışmalarınızı geri itiyorsa
  • Eğitimde, aile ilişkisinde ya da sosyal ilişkide içine kapanık hale geldiyseniz
  • Sanal durumları ya da sanal arkadaşlıkları gerçek zannediyorsanız
  • Odaklanmakta zorlanıyorsanız
  • Algı eksikliği ya da konsantrasyon kaybı yaşıyorsanız
  • Panik atak, stres, öfke ya da kaygı gibi sonradan ortaya çıkan duygu durumları yaşıyorsanız sosyal medya bağımlılığı konusunu araştırmanız faydalı olacaktır.

Sosyal Medya Bağımlılığı Tanımı

İnternet kullanımının en sık alanlarından biri uygulamalardır. Sosyal medya; kişilerin dil, din ya da ırk farkı gözetmeksizin paylaşı yapmalarını sağlar. Böylece bir eşitlik duygusu da yaratır. Herkes, her istediğini , istediği şekilde ifade eder. Diğer yandan sosyoekonomik düzeyin farklı olduğunu hissettiren bazı hesaplar ise mutsuzluğa sürükler. Çünkü kişi sahip olamadığı şeyleri gördükçe daha fazla kıskançlık hisseder.

Dünya üzerinde internet kullanımı arttıkça sosyal medyalarda geçirilen zaman da artmaktadır. Bu durum ülkemizde de böyledir. Medya Bağımlılığı Kuramı ilk defa 1967’de Malvin De Fleur , Sand-ra Ball Rokeach tarafından ortaya konmuştur. Sosyolojik bir bakış açısıyla ele alnına kuram kişini çevresi ve kendisiyle ilişkisini inceler. Kullanım amaçlarına göre toplumları kaosa, düzene, itaat etmeye, hareketlenmeye iter.

Yeni yüzyılda insanlar bazen istese dahi internetten uzak duramaz. Bu tür durumlarda kişi istemeden internete maruz kalır. Özellikle salgın dönemi sonrasında bu durumlar daha fazla karşımıza çıkmaya başladı.

Sosyal Medya Avantajları Nelerdir

  • Sınırsız bilgiye ulaşma,
  • Eğitim belgelerine erişme
  • Eski arkadaşlara ulaşma ve tekrardan sosyalleşme
  • Eğlence ya da boş zaman geçirme
  • Oyun oynama
  • İçerik ve bilgi amaçlı üretim yapma
  • Kimliği gizleme
  • Online terapi desteğine anında ulaşma
  • Açıkça siyasi fikir belirtme
  • İçerik çözümleme ya da teknolojik bilgiye ulaşma
  • Kişisel bilgiler edinme (cinsellik, eğitim, sağlık)
  • Kariyer gruplarını keşfetme

Bu tür başlıklar sosyal medya bağımlılığı durumu ortaya çıkmadan yaşanır. Çünkü kişi var olan imkanı nasıl kullanacağını bilir. Eğer ki kontrolü sağlayamazsa zaman elinden su gibi akıp gider. Tabii ki bu durum bir yerden sonra sosyal açıdan da geri çekilmeye neden olur. Gelin bir de olumsuz durumlarına göz atalım.

İnternet Bağımlılığı Nedir

Sosyal Medya Dezavantajları

  • Yasal olmayan davranışlarda artış
  • Dosya indirme, dosya yükleme ya da hackleme
  • Memuriyet görevinin kötüye kullanılması
  • İntihar eğilimi, depresyon, psikolojik iyi oluş gibi durumları etkileme
  • Beden algı bozukluğu ya da yeme bozukluğu davranışlarını artırma
  • Yasa dışı kumar, bahis gibi etkinlikleri artırma
  • Siber akran zorbalığı ya da mağduriyeti ortaya çıkarma
  • Zorba davranışları artırma
  • Kıyaslama ya da kıskançlık oluşturma
  • Sağlık üzerine olumsuz ve kontrol edilemeyen bilgilerde artış
  • Kalitesiz ürünleri ikna ederek satmaya çalışma
  • Kişilik haklarına saldırı (LGBT , nefret söylemi ya da ırkçı davranış)
  • Cinsel şiddet
  • Yasal olmayan bilgilerin varlığında artış

Bu tür durumlar ise sosyal medya bağımlılığı ve internet kullanımının olumsuz yanları arasında yer alır. Bir yerden sonra kişilik haklarına kasti müdahale ortaya çıkar.

Sosyal Medya Bağımlılığı Tedavisi

Sosyal medya bağımlılığı tedavisi için öncelikle online terapi desteği faydalı olacaktır. Bu süreç içerisinde kişiler; kendilerini sık sık uygulama kullanmaya iten nedenleri keşfeder.

Eğer ki sosyal çevrenizde yalnızlık çekiyorsanız bu tür uygulamalar sizin yalnızlığınızı giderir. Ancak bu sahte yalnızlık da bir yerden sonra mutsuzluğa neden olur. Ayrıca sık sık uygulama kullanmak, hikaye izlemek kişinin psikolojik iyi oluş düzeyini de düşürür. Takip edilen kişilerin paylaştığı gönderiler bir süre sonra bizi olumsuz etkilemeye başlar. Çünkü kendi hayatımızdan memnun olmadığımızı fark ederiz.

Hemen Seans Al

Online terapi esnasında hayatınızda farklı giden süreçleri konuşuruz. Sosyal medyanın size ne tür katkısı olduğunu anlatarak sürece başlayabilirsiniz. Sık sık uygulamaları kontrol etmek size ne hissettiriyor? Ya da sık sık gönderi paylaşmak, yorum yapmak… Mutlaka anlamlı bir sebebiniz vardır. Zaten terapi süreci bu sebepleri ortaya çıkarmaya çalışır.

Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Kurtulurum

  1. Sık sık sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtulurum sorusunu duyuyoruz. Bu süreç bir anda ortaya çıkmadı. Bu nedenle bir anda ortadan kalkmasını beklemeyin. Ancak zaman içerisinde uygun şartlarda bu süreçle baş etmeniz mümkün.
  2. Yatağa yattığınızda elektronik aletlerden uzaklaşın. Telefon, bilgisayar, tablet ya da televizyon…
  3. Gün içerisinde kendinize bir zaman sınırı koyun. Örneğin öğlen 12.30 ile 13.30 arasında sosyal medyada zaman geçirin. Başlarda buna uyum sağlamak zor olacaktır. Ancak ilerleyen günlerde bu kuralı daha rahat uygulamaya başlayacaksınız.
  4. Sadece gerekli gördüğünüz paylaşımları yapmaya özen gösterin. Sık sık paylaşım yapmak sosyal medya bağımlılığı göstergesidir. Sürekli hikaye paylaşmak ya da gönderi paylaşmak sizin de zaman kaybetmenize neden olur. Bu nedenle paylaşacağınız gönderileri önem sırasına göre düzenleyin.
  5. Belli bir süre teknolojik aletleri elinize almayın. Özellikle uygulamalardan gelen bildirimleri kapatın. Belki bu başlarda sizde merak duygusu uyandıracaktır ama zamanla alışırsınız.
  6. Uykuya hazırlık sürecinden en az bir saat öncesinde elektronik cihazlarla bağınızı kopartın. Çünkü bu tür cihazlar uyku kalitenizi de olumsuz etkiler.
  7. Sosyal ortamlarda telefonunuzu çantanıza koyun. Sosyalleşmeye özen gösterin.
  8. Yürüyüş yapın. Kitap okuyun. Çizim yapın.
  9. Sabah uyanır uyanmaz sosyal medyaya bakmayın. Belirlediğiniz saate dikkat edin.
  10. Meditasyon ve nefes egzersizlerine ağırlık verin.
  11. İletişime geçmek istediğiniz kişiye mesaj atmayın. Müsait durumda konuşmak için telefon edin. Böylece zamanda da tasarruf etmiş olursunuz.
  12. Kullandığınız uygulamaların sayısını azaltın. Çok uygulama kullanmak size fayda sağlamaz.
  13. Kahvaltı, öğle yemeği, çay molaları ya da akşam yemeğinde telefonunuzla ilgilenmeyin.
  14. Canınızın her sıkıldığında sığınacak yeriniz sosyal medya olmasın. Sizi sıkılmaya iten nedenleri düşünün.

Online terapi ve online psikolog desteği için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir