Anksiyete - KaygıTerapi

Takıntılarımı Nasıl Yenerim

Takıntılarımı nasıl yenerim sorusuyla çok sık karşılaşıyoruz. Bu yüzden hem takıntılarla baş etme sürecini hem de tedavi sürecini size anlatacağım. Öncelikle en sonda söylemem gerekeni başta söylemem çok daha faydalı olacaktır. Takıntılar bir anda ortaya çıkmaz. Bu tür tekrarlayan düşünceleri ya da davranışları bir yerden öğreniriz. Bazen ise genetik yolla bunları miras alırız. Bu yüzden sihirli bir değnekle “bunu yapın ve takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna yanıt bulun” demeyeceğim. Ancak bu tür davranışlarla nasıl baş etmenize yönelik bir plan haritası oluşturmanıza yardım etmeye çalışacağım. Eğer buraya kadar anlattıklarım size mantıklı geliyorsa yazıyı okumaya devam edebiliriz. Takıntılarımı nasıl yenerim yazımıza aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. Uzmanlarımız yanıt vermeye çalışacaktır.

İçindekiler
1. Takıntılarla Nasıl Yaşarım
2. Takıntıları Not Alın
3. Takıntıların Olmadığı Zamana Dikkat Edin ?
4. Nefes Egzersizleri Kullanın ? 
5. Kimden Öğrendiğinizi Hatırlayın ?
6. Terapi Desteği Alın
7. İlaçlı Tedavi Desteği Alın 

Takıntılarla Nasıl Yaşarım ?

Tedavisi olmasına rağmen OKB sürecinde danışanlar son çare olarak terapiye gelir. Bu yüzden düşünceler ve davranışlar oldukça ilerlemiş olur. Bu noktada takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna vereceğimiz ilk cevap terapiye erken başlamaktır. Bu tür davranışları fark ettiğiniz anda terapiye başlamak size oldukça zaman kazandırır. Terapi sürecinde OKB belirtilerinin ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını daha net anlarsınız.

Takıntılarınızı Not Alın

Eğer ki OKB hakkında gerçekleri öğrenirseniz sizi tetikleyen durumları daha kolay anlarsınız. OKB kaygı ve stres durumlarıyla beraber ortaya çıkar. Yani bir tetikleyici vardır. Bu noktada takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna ikinci cevabımızı kaygınızı yönetin olacak. Sizi kaygılandıran durumları not alın. Bu kaygı anlarında hangi düşünce ya da davranışın tekrarladığını fark edin. Böylece kaygı durumunu fark ettiğiniz anda hangi düşüncenin otomatik olarak tetiklendiğini anlarsınız. Bu durumu genelde şuna benzetirim. Cephede savaşırken düşmanın nereden geleceğini bilmek bizim için iyidir. Çünkü ona göre strateji geliştiririz. Bu yüzden takıntılarınızı tetikleyen durumları mutlaka not alın. Şöyle eğitim dönemini hatırlayalım. Öğretmen soruları verdiğinde ya da birkaç soru paylaştığında rahatlardık. Çünkü neyle karşılaşacağımızı bilirdik. Bu yüzden farkına varmak ya da bilmek güven verir. Güven ise kaygıyı daha kolay yenmemize yardım eder. Böylece takıntıyı ortaya çıkan kaygıyla nasıl baş edeceğimizi öğreniriz.

OKB Tedavisi
OKB Tedavisi

Takıntıların Olmadığı Zamanlara Dikkat Edin

Hayatımızda mutlaka istisnalar vardır. Karşılaşmış olduğunuz her durumda takıntınız ortaya çıkmıyordur. Bu yüzden tekrarlayan davranışların yani OKB davranışının ortaya çıkmadığı anları da not alın. Bu zamanlarda farklı neler oldu ? Kendinize ne söylediniz ki takıntılar tekrarlamadı? Evet, eğer ki bir sihirli değneğiniz yoksa bunu siz başardınız. Böylece takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna üçüncü yanıtı da vermiş olduk. İstisnai durumları not almak! Bu anları diğer zamanlardan farklı kılan nedir? Bunun yanıtını bulmaya çalışın. Terapi anında da zaten biz bu soruya yanıt bulmaya çalışıyoruz. Mutlak kontrol OKB davranışını tetikler. Mutlak kontrol yerine yerinde kontrolü ön plana çıkarın. Ne de olsa her şeyi kontrol edemeyiz.

OKB ile ilgili videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Nefes Egzersizleri ile Takıntılarımı Nasıl Yenerim

Stres ve kaygı durumlarının OKB davranışını tetiklediğini ifade etmiştik. Bu yüzden kaygıyı kontrol etmenin bir diğer yöntemi ise nefes egzersizidir. Unutmayın ki OKB ortaya çıktığı anda nefes egzersizi uygulamanız kolay olmaz. Çünkü o an kontrol kaygıya geçmiştir. Bu yüzden kaygınızın kendiliğinden geçmesini bekleyin. Kaygı şiddetini azalttığı anda nefes egzersizi yapmaya başlayın. Ancak daha öncesinde bu tekniği evde kendi başınıza tekrar edin. Böylece zihniniz bu egzersizi otomatik olarak yapmayı öğrensin. Takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna diğer cevap ise nefes egzersizleri. Bunlarla ilgili tekniklere göz atmaya ve tekrarlamaya çalışın.

Kimden Öğrendiğinizi Hatırlayın!

Daha önce bahsettiğimiz gibi OKB ‘nin genetik ve çevresel yönü mevcut. Bu yüzden çevrenizden ve ailenizden size benzer davranış sergileyenleri hatırlayın. Anneniz, babanız, akrabanız… Bu tür davranışları ya da düşünceleri kimden ödünç aldınız? Ödünç aldığınız bir şeyi pek tabii geri verebilirsiniz. Buradaki geri vermek tabii ki mecazi anlamda. Sonuçta ödünç aldığımız bir şeyi sahiplenmeyiz. Bu yüzden tekrarlayan davranışları da sahiplenmekten vazgeçeriz. Eğer ki anneniz ellerini defalarca yıkıyorsa bir şekilde bunu size ödünç vermiş olabilir. Nasıl ki kaygınızı da birilerinden ödünç aldıysanız…Takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna yanıt aramaya devam edelim.

Terapi Desteği Alın

OKB terapi desteğiyle tedaviye ulaşabileceğiniz bir durum. Bu yüzden eğer ki kendi kendinize yardım edemiyorsanız mutlaka terapi desteği alın. Böylece sizi rahatsız eden temel duygu ve düşüncelerinizi fark edin. Unutmayın , terapi kişinin kendisine yaptığı bir yatırımdır. Terapi sürecinde asıl önemli olan konu terapistle aranızda kurduğunuz güven ilişkisidir. Ne kadar güvenli bir bağ kurarsanız sonuca o kadar hızlı ulaşırsınız. Ancak bu demek değildir ki 4-5 oturumda problem tamamen ortadan kalkar! Bu yüzden sabırlı olmak gerekir. OKB için tavsiye edilen en temel terapi yöntemi Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemidir. Ancak farklı ekollerin de OKB tedavisinde etkin rol aldığı ifade edilir. Belki de takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna vereceğimiz en önemli cevap terapi desteği!

İlaçlı Tedavi ile Takıntılarımı Nasıl Yenerim

OKB davranışının genetik yönü olduğunu söylemiştik. Bu yüzden ilaçlı tedavi süreci de gereklidir. Bu konuda hekim kontrolünün ardından ilaçlı tedaviye başlayın. Tedavi sürecinde ilaçlı tedavi ve terapi yöntemi bu tür davranışların mutlak çözümüdür. Verilen ilaçlar sizin anksiyete ve OKB davranışlarınızı kontrol altına almanıza yardım eder. Takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna cevap verdiğimizi düşünüyoruz.

Unutmayın en net çözüm yöntemi terapi desteği almaktır! Terapi Nedir Yanlış Bilinenler Nelerdir yazımıza da mutlaka göz atın!

Takıntılarımı Nasıl Yenerim Ne Yapabilirim

Takıntılarımı nasıl yenerim sorusuna yanıt bulmak istiyorsanız obsesif inançları belirlemek gerekir. OKB’de dikkatimizi çeken inançlardan biri “mükemmeliyetçilik” ile ilgili inançlardır. Mükemmele ulaşma arzusu depresyon ve sorumluk karşısında tehdit hissetmeyi tetikler. Diğer yandan belirsizlik durumu da takıntılı davranışların artmasına neden olur.

Bir diğer konu ise diğerlerinin düşünceleri. Düşüncelerin önemi sizin kendinizi daha kaygılı hissetmenize neden olur. İnatçı ve yenileyici inançlar düşünceleri kontrol etmeniz için sizi harekete geçirir. Ancak düşünceleri kontrol etmek bu tür durumlarda oldukça güçtür. Bu nedenle abartılmış sorumluluklardan kaçınmak gerekir.

Hemen Seans Al

Adım Adım Takıntıları Yenmek

OKB, stres ve kaygı verici durumlarda ortaya, kişinin hayatını etkileyen ciddi bir bozukluktur. Bu nedenle ortaya çıkan bu tür obsesyonları kaygıyı ele almadan ortadan kaldırmak oldukça zor. Farklı farklı platformlarda sizlere “hap bilgi” veriliyor olabilir. Ancak üzülerek söylüyorum ki ilerleyen obsesif-kompulsif bozukluklar önerilerle ortadan kalkmaz. Böyle bir şey mümkün olsaydı her uzman bir öneri sunar ve sorunu ortadan kaldırırdı. Bu nedenle adım adım takıntıları yenmek için düzenli bir şekilde terapi almanız gerekir. Yapılan çalışmalarda ” takıntılarımı nasıl yenerim ” sorusuna yanıt arayan kişilerin terapi sürecinde bu tür davranışlarında anlamlı derecede azalma meydana geldiği ifade edilir. Bireysel değişimin yanı sıra psikolojik destek ile bu süreçten başarılı bir şekilde ayrılabilirsiniz. Unutmayın, bu tür zorlayıcı yaşantılar bir anda ortaya çıkmadığı gibi bir anda da ortadan kalkmaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir