Terapi

Terapi İşe Yarıyor Mu

Terapi işe yarıyor mu sorusunu sık sık duyuyoruz. Seansa gelmeden önce neredeyse tüm danışanlar bu süreçle ilgili kaygılarını ifade ediyor. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli konu yüz yüze ile çevrimiçi görüşme arasındaki temel farkı öğrenmek. Elbette yüz yüze psikolojik danışmanlık süreci çevrimiçi sürece göre daha faydalı. Ancak burada etkileşim içinde bulunduğumuz ortamdan ziyade psikolojik danışman ile danışan arasındaki terapötik ilişkiye odaklanmamız gerekir. Eğer ki güven konusunda sorun yaşamıyorsa evet, terapi işe yarıyor. Ancak yine de bu yanıt size yeterli gelmediyse terapi işe yarıyor mu sorusuna daha detaylı yanıt verelim. İyi okumalar dileriz.

Online Terapi İşe Yarıyor Mu ?

Online terapi işe yarıyor mu sorusu genelde yüz yüze terapi süreciyle kıyaslanır. Tabii ki hepimiz psikolojik danışmanlık sürecinin bize iyi gelmesini isteriz. Ancak diğer yandan ödediğimiz bir ücret de söz konusudur. Bu nedenle ödediğim paranın da karşılığını almaya çalışırız. Alamadığımız karşılık bizi daha fazla hayal kırıklığına uğratır. Şunu unutmayalım lütfen, her psikolojik danışmanlık alan kişi hasta değildir. Hasta olmak çok farklı bir konudur. Bu nedenle psikolojik desteğe ihtiyaç duymak utanılacak ya da eleştirilecek bir konu değildir.

Hayatın akışı içerisinde bazen başetmekte zorlandığımız bazı konular olabilir. Bizler , bu konularla nasıl daha kolay mücadele edebiliriz, terapi sürecinde bunu konuşuyoruz. Bu nedenle online terapi işe yarıyor mu sorusuna evet yanıtını verebiliriz. Psikolojik danışmanlık sürecine getirdiğiniz konu sizin süreçten ne kadar verim alacağınızı belirler. Bu nedenle konuşacağınız konuyu oldukça iyi seçmeniz gerekir. Tabii ki burada psikolog ya da psikolojik danışman da size yardımcı olacaktır. Görüşme sürecinde soracağı sorularla sizin asıl konuşmak istediğiniz konu ortaya çıkacaktır.

Yüz Yüze Terapi İşe Yarıyor mu?

Bir diğer merak edilen konu ise yüz yüze terapi işe yarıyor mu sorusudur. Çevrimiçi görüşmelere nazaran yüz yüze psikolojik danışmanlık süreci daha faydalıdır. Ancak burada biraz önce dediğimiz gibi değişimi sağlayan asıl unsur terapist ile danışan arasında kurulan güven ilişkisidir. Şöyle düşünelim; siz görüşmelere başladığınızda uzmana güvenmediniz. Bir şekilde aklınızı kurcalayan bir şey oldu. Terapi sürecinde kendinizi açık açık anlatır mısınız? Tabii ki hayır. Bu nedenle psikolojik danışma sürecinin online ya da yüz yüze olmasından ziyade güven konusuna odaklanmamız gerekir.

Yüz yüze terapinin online terapiye göre avantajları arasında yer alan bazı konular vardır. Bir odanın içinde yapılan görüşmede “ses gitti, görüntü gelmiyor” gibi problemler olmaz. Bu nedenle sizin söylediğiniz her şey net olarak karşıya geçer. Ancak online görüşmelerde bazen teknik sorunlar ortaya çıkar. Diğer yandan yüz yüze görüşmelerde bedeninizin bütün hareketlerini daha kolay görürüz. Bu yüzden yapılacaklar yansıtmalar daha kolay olur.

Çevrimiçi Terapi İşe Yarıyor mu?

Çevrimiçi terapi işe yarıyor mu sorusunu daha detaylı ele alalım. Öncelikle salgın sonrası dönemde insanlar daha çok bu alana yöneldi. Bu nedenle konuşacağımız konular çerçevesinde sürecin işe yarayıp yaramadığını daha net görebiliriz. Örneğin intihar düşünceniz varsa mutlaka yüz yüze görüşme yapmanızı öneririz. Çünkü kişinin kendine zarar verme düşüncesi dikkate alınması gereken bir konudur. Bu demek değildir ki diğer konular dikkate alınmaz. Hayır, bu tür zarar verme düşüncelerinde mutlaka yüz yüze destek alınması gerekir. Tabii ki online terapi bu süreçte de işe yarar ancak yüz yüze görüşmeler daha faydalı olur. Buna ek olarak ilaçlı tedavi sürecinin de işbirliği içinde devam etmesi gerekir.

Psikoterapi İşe Yarıyor mu?

Psikoterapi işe yarıyor mu sorusunu da bu süreçte birlikte ele alabiliriz. Aslında terapi süreci bir temel ihtiyaçtır. İnsanın kendisine yapacağı en önemli yatırım bu belki de… Çünkü kendi psikolojik sağlığımızı korumamız bizim her alanda iyiye gitmemize yardımcı olur. Bu nedenle kendimizi anlatmamız, ifade etmemiz, anlaşılmamız bu konuda oldukça önemlidir. Kendimizi ne kadar fazla ifade edersek ve anlaşılırsak, yapılacak yansıtmalar o kadar işe yarayacaktır.

Psikoterapi süreci ilaçlı tedavi ile birlikte oldukça fazla işe yarar. Eğer ki psikolog ya da psikolojik danışman sizin süreç içerisinde ilaçlı tedavi almanız gerektiğini de düşünüyorsa mutlaka yönlendirme sağlayacaktır. Böylece sürecin daha sağlıklı ve verimli devam etmesine yardımcı olacaktır.

Terapi Nasıl Değişim Sağlar

Terapi süreci işe yarıyor mu sorusunun altında aslında değişimin nasıl sağlandığı merakı yatar. Psikolojik danışmanlık size neyi nasıl yapmanız gerektiğini anlatmaz. Çünkü anlatacak her cümle ya da söylenen her öneri sizin terapi sürecine bağımlı hale gelmenize sebep olur. Bu nedenle kendinizi anlatıp değişimi görmeniz için size bir fırsat sunulur. Psikolojik danışmanlık sürecinde anlattığınız ve size yansıtılan her cümle kendinizi daha net görmenize yardım eder. Bu süreç içerisinde değişim güvende saklıdır.

Siz ne kadar kendinizi ifade ederseniz değişim o kadar kolay gerçekleşecektir.

Bu nedenle terapi işe yarıyor mu sorusunun yanıtı bizde gizli.

Terapi İşe Yaramazsa Ne Yapmalıyım

Görüşmelerden çıktıktan sonra düşünmeye devam edersiniz. Bu nedenle psikolojik danışmanlık sürecinin ilk 3-4 oturumu bizim için oldukça önemlidir. Eğer ki ilk 3-4 oturum sizin için oldukça faydalı geçiyorsa, kendinizi süreç içerisinde daha iyi ifade edebilirsiniz. Ancak 3-4 oturumdan sonra hayatınızdaki değişimleri fark etmiyorsanız bunun nedenini terapide konuşun. Aklınızdan geçen soruları uzmana sorun. Vereceği yanıtlarla birlikte bundan sonraki süreçleri nasıl değerlendirmeniz gerektiğini daha açık bir şekilde görebilirsiniz. Unutmayın, terapi sürecinin size olan katkısını en iyi siz fark edersiniz. Bizi takip edin.

Online Terapi Olur Mu

Online terapi olur mu sorusu aklımızı karıştırır. Çünkü bugüne kadar bu kadar yaygın değildi. Bu nedenle artık çevremizde sık sık karşımıza çıkması bizim de dikkatimizi çekiyor. Eğer bilimsel anlamda bilgi edinmek istiyorsanız, evet online terapi olur. Ancak bunun yanı sıra bazı dezavantajları da bilmemiz gerekir. Takdir edersiniz ki bazen görüntüde donma, internet kalitesinde düşme olur. Bu nedenle çevrimiçi psikolojik danışma süreci olumsuz etkilenir. Belki o esnada kurduğunuz cümle bir yaraya temas ediyordu. Ancak bağlantı sebebiyle söylediğiniz duyulmadı. Bu tür durumlar çevrimiçi görüşmeler için bir risk. Diğer yandan kaygı, öfke, evlilik ve ilişki problemleri gibi pek çok alanda alacağınız internet üzerinden psikolog desteği size fayda sağlar.

Hemen Seans Al

Online terapi ve online psikolog desteği için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir