Terapi

Terapinin Faydaları

Terapinin faydaları danışanın içinde bulunduğu durumla doğru orantılıdır. Psikolojik danışmanlık süreci bir yolculuktur. Bu yolculuktan kimin, nasıl faydalanacağı bireysel gelişimdir. Tabii ki buradaki tek göre danışana ait değildir. Psikolog ya da psikolojik danışman danışana terapinin faydaları nelerdir kısmını somut şekilde ifade etmeli. Yaşam stresi, iş hayatı, sosyal ilişkiler, aile sorunları ya da romantik ilişki… Bir terapist danışanın içinde bulunduğu bu havayı bir şekilde değiştirebilmeli. Ancak değişim tek taraflı olmaz. Terapistin konuştuğu danışanın dinlediği bir süreç ilkokulda ders dinlemeye benzer. Bu nedenle terapist nerede ne konuşacağını bilir. Danışanın ihtiyacına göre hareket etmeli. Böylece terapinin faydaları daha net karşımıza çıkar.

Terapinin Faydaları Nelerdir

Terapinin faydaları her danışan için ayrıdır ve biriciktir. Kimi danışan romantik ilişkisine anlam katmak ister. Diğer aile sorunlarını çözmek ister. Bu tür durumların kökenine inmeden danışanın süreçten verim alması pek mümkün değildir. Ancak bir diğer yandan danışanın ihtiyacı olmayan şeyleri de konuşmamak gerekir. Çünkü bozulmamışsa onarma anlayışı danışana saygı duymayı gerektirir. Danışan seansta ne konuşacağını bilir. Eğer ki terapi sürecine o gün keyif aldığı bir yaşantıyı getirmişse ihtiyacı o yaşantıdır. Bu nedenle “hadi bırakın onu, başka şeyler konuşalım” demeyiz. Bu nedenle terapinin faydaları danışanın kendi yaşantısıyla ortaya çıkar.

Danışanlar psikolojik danışmanlık sürecinden nasıl faydalanacağını bilmezz. Bu nedenle uygun bir terapist bulmak onlar için çok zahmetlidir. Bu nedenle psikolojik danışmanlık sürecinden beklentimizi netleştirmemiz gerekir. Kendi hayatımıza dair oluşturacağımız bakış açısı kendimizi daha fazla keşfetmemize yardım edecektir.

Terapist Bulmak ve Terapinin Faydaları

Terapist bulmak terapinin faydalarını daha iyi yaşamamıza yardımcı olur. Bir uzmanla görüşmeye başlamadan önce tabii ki araştırmakta fayda var. Ön görüşme ya da profilini inceleme bu süreçte bize referans olur. Ancak bir psikolog ya da psikolojik danışmanın profil fotoğrafından bile bir güven seziyorsak bu bizim için bir işarettir. Bu nedenle terapi sürecine başlamadan bize neyin fayda sağlayacağını bilemeyiz.

Bir danışan “görüşmeye gittiğim kişi alanında oldukça yetkindi. Ancak görüşme sürecindeki tepkileri bana çok sert geldi” diyerek seanslarını sonlandırmıştır. Bu demek değildir ki terapi sürecinde sert ve net tepkiler verilemez! Ancak danışanın ihtiyacı daha şefkatli ve iyileştirici bir uzmandı. Çünkü terapi sürecinde belki de kendisine bile söylemeye çekindiği şeyler aklına gelecekti. Bu nedenle size uygun terapisti bulmak için öncelikle güven duygusunu hissetmeniz önemli. Yapılan çalışmalar terapist ile danışan arasında kurulan güven ilişkisinin terapi sürecinden en yüksek verimi sağlamasına yardım ettiğini ifade eder. Kuramsal varsayımlar ve teknikler bu nedenle ikinci planda yer alır.

Terapötik İttifak 

Terapötik ittifak terapinin faydalarını ortaya çıkar. Kurulan güven ilişkisi danışanın kendisini daha net ifade etmesine yardım eder. Diyelim ki karşınızda bir arkadaşınız var. Sizi tam olarak anlamasa bile kendinizi anlatmak istiyorsunuz. Çünkü güveniyorsunuz! Bu nedenle kendinizi şartsız koşulsuz ifade ediyorsunuz. Çünkü yargılamayacak! Arkadaşınız sizi zaten kabul eden biri! Bu nedenle terapinin faydaları oldukça kıymetli!

Bu nedenle terapötik ittifak danışanla psikolojik danışman arasında kurulan görünmez ama çok güçlü bir bağdır. Terapist sizin nerede neyi nasıl anlatmak istediğinizi fark eder. Tam aklınızdan geçen cümleyi size söyler. Böylece evet artık anlaşılıyorum, sonunda dersiniz! Artık sorun bende değilmiş, beni anlayan birileri de varmış! Oysa ki siz zaten kendinizi anlatıyordunuz. Sizi anlamayı istemeyen kişiler vardı. Ancak bu uyumu anlamanız için 3-4 oturum geçmesi gerekebilir. Psikolojik danışmanlık süreci 1-2 oturumda tamamlanacak bir süreç değildir.

Terapinin Faydaları ve Olumsuz Duygular

Terapinin faydaları sadece olumlu duygular değildir. Olumsuz duygular da terapinin bir parçasıdır. Bu nedenle terapötik ittifak oluşana kadar bazen olumsuz duygular ortaya çıkar. Seanslardan sonra kendinizi yorgun, mutsuz hissedersiniz. Çünkü bunlar psikolojik danışmanlık sürecinin olağan şeyleridir. Görüşmelerde mutlu şeylerden bahsetmiyorsunuz değil mi? Bu nedenle konuştuğunuz şeyler sizi mutsuz eder. Hatta size sorulan sorular daha mutsuz eder. Üstüne üstlük verdiğiniz cevaplarla yüzleşmek… İşte orası daha da kaygı ortaya çıkarır. Ancak bunlarla mücadele etmek için bu sürece başladığınızı unutmayın. Cesaret, atacağınız her adımın daha sağlam olmasına yardım eder.

Diyelim ki kolunuzda bir çizik var. İçten içe kanar. Başta kendiliğinden geçer dediniz. Geçmedi! Üstünü kapadınız. Artık hava da alamadı! İçten içe daha fazla kanadı. Bir süre sonra baktınız artık kolunuz çok acıyor! Terapi süreci böyledir. İlk başta kanasın bir şey olmaz dediğiniz yaranın önemini size gösterir.

Terapinin Yorucu ve Faydalı Yanları

Terapinin faydaları pek çok alanda karşınıza çıkar. Yorucu mudur? Evet! Duygularla yüzleşmek hepimizi sarsar! Ancak buradan kazanacağımız pek çok şey var. Bu nedenle zaman içerisinde kendimizi daha iyi anlarız.

  • Kendini keşif sürecidir.
  • Bireysel yolculuktur.
  • Görmediğiniz özelliklerinizi görürsünüz.
  • Geçmişte tamamlanmamış işler tamamlanır.
  • İfade etmekten çekindiğiniz duyguları dile getirirsiniz.
  • Güçlenirsiniz ve güçlü olmak zorunda olmadığınızı fark edersiniz.
  • Psikolojik danışmanlık süreci huzur verir.
  • Kendinizi daha iyi tanıdıkça hareketlerinizi daha iyi görürsünüz.
  • Çektiğiniz acılardan anlam çıkarırsınız.
  • Hangi anlam size neler katar?
  • Siz iyileştikçe çevrenizi de iyileştirirsiniz. Ancak böyle bir göreviniz olmadığını unutmayın.

Online Terapi Faydaları

Online terapi faydaları danışanın zaman açısından kendisine vakit ayırmasını sağlar. Diğer yandan yüz yüze görüşmelere oranla seans ücretleri daha uygundur. Özellikle büyük şehirlerde seans ücretleri son zamanlarda oldukça arttı. Tabii ki uzmanlar da bu konuda haklı. Kiraların artması, hizmet verilen yer eğer kiralandıysa odanın kiralanma ücreti gibi pek çok durum uzmanı olumsuz etkiliyor. Doğal olarak maliyet danışana aktarılıyor. Online terapi sürecinde ise bu tür durumlar yok. Faturalandırma dışında ekstra bir maliyet olmuyor. Danışanlar genelde gizlilikle alakalı tereddüt yaşıyorlar. Ancak görüşmelerde kayıt almak etik ve hukuki açıdan bir suçtur. Bu nedenle güven içerisinde seanslara katılım sağlayabilirsiniz.

Online terapi ve online psikolog desteği için ana sayfamızı ziyaret edin.

Hemen Seans Al

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir