Çocuk ve Ergen

Tuvalet Eğitiminde Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?

Tuvalet eğitiminde karşılaşılan zorluklar ebeveynleri oldukça zorlamaktadır. Bu noktada tuvalet eğitiminde karşılaşılan zorluklar nelerdir sorusu sık sık aklımıza gelir. Tuvalet eğitimi konusunda aileler bazen şaşırır. Bazen mutlu olur bazen ise neyin yolunda gitmediğine yönelik kendilerini sorgular. Bu noktada tuvalet eğitiminde karşılaşılan zorluklarla nasıl baş edeceklerini de şaşırırlar. Tuvalet eğitiminde karşılaşılan zorlukları kazalar, gizli yerlerin keşfedilmesi, enfeksiyonlar, tuvaletini tutamama gibi farklı farklı açılardan ele almaya çalıştı. Tuvalet eğitiminde karşılaşılan zorluklara beraber bir göz atalım;

Kazalar

Çoğu çocuk, tuvalet eğitimi aldıktan sonra da kaza yaşar. Bu durumda çocuğunuzun bedenini sakince temizleyin ve çocuğunuza ne yapması gerektiğini anlatın. O sizi mutlaka anlayacaktır. Ayrıca bu temizlik sürecinde ona da bazı sorumluluklar verin. Böylece tuvalet eğitiminde ve bedenini temizlemesinde kendisinin de sorumlu olduğunu fark etsin. Ortaya çıkacak bu tür kazalar için mutlaka yanınızda yedek bir kıyafet yer alsın.

Gizli yerleri keşfetme

Bu durumda garanti etme ve rehberlik, azarlamaktan daha iyidir. Çocuk tuvaleti geldiğinde gizli yerlere gidecektir. Bazı yerlerde çocuğunuzun tuvaletini görebilirsiniz. Bu tür durumlarda hayal kırıklığınızı kenara koyup çocuğunuza neden gizli yerlerde tuvaletini yapmaması gerektiğini anlatın. Bu tür durumlarda belki de onunla küçük bir oyun da planlayabilirsiniz.

Enfeksiyonlar

Sık idrar yapma, idrar yaparken acı duyma, küçük miktarlarda idrar damlaması, idrarını tutamama, idrarın görünüm veya kokusunda değişiklikler ve nedeni açıklanamayan ateş gibi işaretlerin hepsi idrar torbası enfeksiyonunun işareti olabilir. Çocuğunuz bu belirtileri göstermekteyse, sağlık uzmanına danışın.

Tuvaletini tutma

Çocuk tuvaletiyle ilgili yoğun bir baskı hissediyorsa bu noktada sık sık tuvaletini tutma davranışı ortaya çıkartabilir. Unutmayın tuvalet eğitimi sırasında ortaya çıkan baskıcı tavır çocuğun mükemmeliyetçi ve inatçı bir tavır geliştirmesine neden olur. O yüzden bu konuda daha demokratik ve zorlamadan çocuğunuzla iletişime geçin. Eğer ki çocuğunuz tuvaletini tutuyorsa ;

1. Tuvalet eğitimine bir süre ara verin.

2. Kabızlığı tedavi edin.

Yatağı ıslatma

Çocuğunuz tuvalet eğitiminden sonraki sürelerde uzun süre yatağını ıslatmadıysa ve aniden yatağını ıslatmaya başladıysa, nedeni psikolojik olabilir ya da bir hastalığa işaret edebilir. Eğer ki çocuğunuzun stres altında olduğunu fark ederseniz bir uzmandan yardım isteyin ya da sağlık kuruluşuna başvurun.

Bulaştırma

Çoğu çocuk bağırsak aktivitelerini ve popolarını büyüleyici bulur. Bunların ne his verdiği ve nasıl olduğunu keşfetmek  —  kakasıyla oynamak — 18 ay altı çocuklar için normaldir. Fakat daha büyük bir çocuk bunu bilerek parmakla boyama aktivitesi için kullanırsa, buna ilgi göstermek gerekir. Bu genellikle tuvalet ile ilgili bir davranış değil, güçlü bir kızgınlık duygusunu ifade etmektir.

Bazı durumlarda tuvalet eğitimini öğrendikten sonra bile çocuğunuz altını ıslatmaya devam ediyor olabilir. Bu tür durumlarda bireysel gelişimi de göz önüne almakta fayda vardır. Her çocuk biriciktir ve öğrenme süreçleri de farklıdır. Bu noktada sık sık idrar kaçırma durumu varsa öncelikle bir doktora başvurun.

Aile içinde var olan değişimler de çocuğun tuvalet sürecini olumsuz etkileyebilir. Ev içerisinde tartışma varsa, taşınma gerçekleşmişse, anneden ya da babadan ayrı uzun bir süre geçiriyorsa çocuk bir tepki olarak fa tuvaletini yapabilir.

Hemen Seans Al

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir