Yeme Bozuklukları

Yeme Bozuklukları

Yeme Bozuklukları

Yeme bozuklukları kişinin sadece yanlış beslenmesinden kaynaklanan  bir sorun değildir. Bireyin duygusal ve mental anlamda yaşadığı sıkıntılar sonucunda az ya da aşırı olarak kendini yemeğe vermesiyle oluşan bir rahatsızlıktır.

 

Yeme Bozuklukları Nedir?

Kişinin sağlık sorunları oluşturabilecek şekilde çok veya yetersiz yemek yeme davranışıdır. Kadın ve erkeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır ancak yeme bozuklukları daha çok kadınlarda görülür.

 

Kişilerin fiziki görünümlerine fazla  önem vermesi, özellikle adolesan kadınlarda  yeme bozukluklarının artışına yol açmıştır. Ancak Amerika’da yapılan çalışmalar,  yeme bozukluklarının son 20 yılda son derece yüksek  artış gösterdiği konusunda birleşmiştir.

 

Yeme bozukluğu sağlıksız yeme alışkanlıklarına sebep olan bir psikolojik hastalıktır. Kilolara, vücut şekline ya da belirli bir yemeğe olan takıntıdan doğabilir.

 

Yeme Bozukluğuna Neden Olan  Faktörler Nelerdir?

Yemek bozuklukları   bazı önemli risk faktörleri sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır.

  Bireysel risk faktörleri

–    Flörte başlama (Kendini beğendirme isteği),
–    Erken olgunlaşma,
–    Şişman olmak,
–    Mükemmelliyetçilik,
–    Kilolu olma endişesi,
–    Düşük benlik saygısı, Yeme bozuklukları

 Sosyokültürel risk faktörleri

–    Toplumsal güzellik dayatmaları,
–    Akranlar arasındaki kilolu olma endişesi,
–    Medya etkisi
–    Başarı için fiziksel görünümün önemli olduğu düşüncesi,
–    Grup içinde zayıf olma idealistliği,
–    Alay konusu olma,
.

     Ailesel risk faktörleri

 

–    Psikolojik hastalık varlığı,
–    Ailede şişman bireylerin bulunması,
–    Aşırı dominant ebeveynler.
–    Aşırı korumacı ebeveynler,
–    Fiziksel veya cinsel istismar,
–    Çatışma,

.

Yeme Bozukluğu Çeşitleri

Yeme bozuklukları rahatsızlığının çeşitlerini tedavi ve uygun beslenme için bilmek gerekir.

Bu rahatsızlığın çeşitleri şu şekildedir;

 

Pika

Kişinin sürekli olarak besin değeri olmayan maddeleri( kağıt, tebeşir, silgi vb.) yemesidir. Bu hastalık her yaş grubunda görülse de genellikle çocuklarda daha sık rastlanır. Yemek bozuklukları

 

Geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu

Kişinin, yediği yemeği geri çıkarması durumudur. Çıkarılan yiyecekler yeniden çiğnenebilir, yeniden yutulabilir ya da dışarı tükürülebilir. Bu nedenle  sık sık geri çıkarma, mide-bağırsak hastalığına ya da başka bir sağlık sorununa sebep olur. Yemek bozuklukları

 

Bulimiya Nervoza

Bulimia Nervoza hastaları, tıkanırcasına yemek yedikten sonra yedikleri yemeklerden kilo almamak için farklı yöntemler kullanır. Yeme bozuklukları Bu tür yöntemlerin başında kusma, idrar açıcı kullanma, lavma yapma gibi durumlar mevcuttur. Diğer yandan kilo almanın önüne geçmek için aşırı egzersiz yapmayı ya da oruç tutmayı da tercih ederler. Bu nedenle bulimia nervoza, yemek bozuklukları arasında en tehlikeli olan çeşitlerdendir.

 

Anoreksiya Nervoza

Tehlikeli seviyede zayıf olan fakat kendilerini şişman hissetmeye devam eden hastalara anoreksiya nervoza hastaları diyebiliriz. Bu nedenle şişman olmaktan ve kilo almaktan oldukça korkarlar. Genellikle  mükemmeliyetçi fakat özgüveni düşük kimselerdir.  Yeme bozuklukları Hastalığın ilk safhalarında yemek bozuklukları olduğunu kabul etmezler ancak kilo kontrolü onlar için bir takıntı haline gelmiştir. Hastaların bir kısmı ağır egzersizler uygularlar. Bir çok vakada hastalarda anoreksiye nervoza ile birlikte panik, anksiyete, maddenin kötüye kullanımı, obsesif kompülsif bozukluklar da görülür.

 

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Bu hastalığın ilk bölümü bulimia nervoza ile fazlasıyla benzeşmektedirler. Kişiler oldukça fazla kalori tüketirler ve bu sırada da kendilerini kontrolden çıkmış hissederler. Yeme bozuklukları  Tıkınırcasına yeme bozukluğunda hastalar, bulimia nervozadan farklı olarak bu davranışı telafi etmek için kendilerini kusma, aşırı egzersiz yapma, aç kalma  gibi davranışlara yönelmezler. Fazla yemenin yol açtığı utanç, kendinden iğrenme duygusu, suçluluk gibi düşüncelere sahip olarak aynı döngüye girip dururlar. Bunun sonucunda tıkınırcasına yeme bozukluğuna sahip hastalar  normalin çok üstü kiloya sahip olurlar. Bu nedenle obezite hastalığına da  sahiptirler. Tıkanırcasına yeme bozukluğu yaşayan kişiler kalp ve damar hastalıkları riski de taşırlar.

 

Bu hastalığı yaşayan kişilerin,  profesyonel destek almaları gerekmektedir. Profesyonel danışmanlar, hastalıkları çözüme ulaştırmak adına yardımcı olacak kişilerdir. Ayrıntılı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Danışmanlarımız , sizlere destek vermek adına, sitemiz aracılığıyla iletişim kurmanızı bekliyor olacaktır. Hastalık yaşayan yakınlarınız var ise  bilgi almak için sitemizde yer alan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi alabilirsiniz.