Online Terapi PsikologTerapi

Online Terapi

Online terapi günümüz koşullarında merak edilen terapi yöntemlerinden biri olmuştur.Geçmiş yıllara kıyasla internet ve teknoloji kullanımının yaygınlaşması hayatımızdaki alışkanlıklarımızın değişmesine etken oldu. Birçok hizmetin internet sayesinde kolaylıkla erişilebilir olması yaşadığımız bölgedeki imkanlarla sınırlı kalmamanın yanı sıra zamandan da tasarruf etmemizi sağladı. Covid-19 un hayatımıza  büyük etkileri sonunda da, internet üzerinden yapılan her hizmetin önemi daha da arttı. Peki hayatımızda günümüz teknoloji ve diğer etkenleri göz önünde bulundurarak online terapinin ne kadar önemli olabileciğine bir bakalım.

Online Terapi-1

Online Terapi Nedir?

Online Terapi profesyonel olarak psikolojik  destek ve hizmet almak isteyen kişilere, görüntülü, sesli ya da  anlık mesaj  yoluyla sağlanan bir terapi yöntemidir. Danışan ve terapistin yaptığı bu terapi seansları güvenli platformlar üzerinden yapılmaktadır. Danışan-terapist gizliliği yüz yüze  terapideki gibi  sağlanmaktadır. Online terapinin ilk örneği 1986 yılında Cornell Üniversitesi’nde kurulmuş olan “Dear Uncle Ezra” ismindeki forum gösterilebilir. Bu forumda insanlar sorularını ve problemlerini yazıyor ve anonim olarak uzmanlardan yanıt alabiliyorlardı. Ancak teknolojinin de gelişmesiyle birlikte soru cevaptan fazlası olan görüntülü görüşme yöntemiyle yüz yüze terapilerde olduğu gibi uzun süren seanslar da planlanmaya başladı. Covid-19 ‘un da etkisiyle birlikte online terapinin eskiye kıyasla cok daha fazla tercih edildiği görülmeye başladı.

Avantajları Nelerdir?

  • Yüz yüze terapide olduğu gibi terapistin ofisine gitmenize gerek yoktur.  Bu sayede zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Böylelikle yapmanız gereken  güvende  hissettiğiniz ve ileşim rahat kurabileceğiniz internet erişimi olan bir alan bulmak.
  • Herhangi bir fiziksel sağlık prolemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu yüzden evinizden çıkamıyor  ve yüz yüze terapiye gidemiyor olabilirsiniz. Oluşabilecek bu durumları göz önüne aldığımızda online terapinin sizler için daha rahat ve faydalı olacağını görebilirsiniz.
  • Şehir merkezinden uzak, kırsal bölgelerde terapiste ulaşma konusunda sorunlar yaşayabiliriz. Terapiste danışmak için  şehir merkezine yolculuk yapmak zorunda kalabiliriz. Bu  tarz zorlulukları yaşamamak ve  zamandan da tasarruf sağlamak adına  Evimde Terapiyi tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte maddi açıdan da tasarruf sağlamış olursunuz.
  • Pandemi döneminde Covid-19 virüsünün yarattığı kaygıların dışında çoğu insanın çalışma şartları ve yeni sosyal çevre düzeni de değişime uğradı. Yeni düzene alışma süreci, sosyal çevre ve virüs riskleri derken pisikolojik olarak zorlayıcı durumlar yaşanıyor. Bu nedenle online terapi günümüzde ulaşılabilirliği açısından önemli bir yöntemdir.
  • Yurt dışında tatilde  olduğumuzu ya da orada yaşadığımızı düşünelim.  Ne kadar yaşadığımız ülkenin diline hakim olsakta kendimizi anlatma konusunda sıkıntılar yaşayabiliriz.  Yine de kendimizi çok iyi anlattığımızı varsayalım. Biz ne kadar kendimizi çok iyi anlatsakta sosyo-kültürel farklılıklarımız bulunmakta. Bu da seanslar da en büyük anlam sorunu olabilmektedir. Bunları göz önüne aldığımızda türkçe terapi alabilmek  Evimde Terapiyi tercih edebilirsiniz.
  • Yüz yüze terapiye kıyasla daha ekonomiktir.İstediğiniz  yer ve zamanda istediğiniz şekilde seans yapabilmeniz sizler açısından büyük bir rahatlık olacaktır.
    online terapi-2

Online Terapi Süreci Nasıl İşler?

Öncelikle terapistinizle ortak bir gün ve saat belirleyerek seans için randevu oluşturmalısınız. Seans sırasında herhangi bir bağlantı sorunu yaşanmaması önemlidir. Bu yüzden seans saatincen önce iletişim aracı üzerinden giriş sağlayıp kontrol etmek gerekecektir. Bu sayede yapılan terapi, herhangi bir bölünmeye uğramadığından daha verimli hale gelecektir. Yüz yüze terapide olduğu gibi burada da ilk seans sonrasında sürecin nasıl işleyeceği belirlenir. Bu şekilde de online terapi  süreci başlar.

Online Terapi Ücretleri

Terapi ücretleri hakkında bir fikir beyan etmek mümkün değil. Bu yüzden bu konuda net bir fiyat ifade edemeyiz. Terapi ücretleri danışanın bulunduğu bölgeye göre değişir. Etik ilkeler gereği bulunan bölgede terapi fiyatları benzer olmalıdır. Ancak terapi seanslarının belirlenmesine psikolog ya da psikolojik danışmanın almış olduğu eğitim, tecrübesi, unvanı gibi durumlar da etkili olur. Bu yüzden online terapi ücretleri bazen değişiklik gösterir. Örneğin 20 senelik tecrübesi olan bir doktor psikolojik danışman ile 4 senelik tecrübesi olan psikolojik danışmanın seans ücreti farklıdır. Online terapi sisteminin yaygınlaşması sonucunda kimi zaman 100 lira kimiz aman ise 350-400 liraya uzman bulabilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken asıl nokta uzmanın tecrübesi ve eğitimidir. Şöyle düşünün, size fayda sağlamayan bir uzmana sadece fiyatı uygun diye gitmek size ne katar? Sadece paranızı harcamış olursunuz. Aynı şekilde seans ücreti çok pahalı diye size iyi gelmeyen bir terapiste gitmek size ne kadar? Yine sadece para harcamış olursunuz.

Unutmayın terapi size uygun soru sorma becerisidir. Sorulan her soru sizi başka bir yanıta götürecektir. Bu yüzden online terapinin de en az yüz yüze terapi kadar etkili olabileceğini unutmayın.

Sitemizde yer alan online psikolog ve psikolojik danışmanlarla online terapi almak için ana sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Evimde Terapi Youtube sayfamıza abone olmayın unutmayın.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir