Cinsel Terapi - Bağımlılık

Vajinusmus / Cinsel İşlev Bozuklukları

Vajinusmus terapiyle değişimi mümkün bir durumdur. Ülkemizde cinsel terapi son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Cinsel Terapi’de ele alınan temel konular cinsel işlev bozuklukları olarak tanımlanır. En sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu ise vajinusmusturCinsel işlev bozukluklarının arasında; vajinusmus, erken boşalma, cinsel istek azlığı, orgazm bozukluğu gibi farklı tanımlar yer almaktadır. Bu başlıkta cinsel işlev bozuklukları kapsamında yer alan vajinusmus ele alınacaktır. Gelin kişinin hayatındaki etkisi ve tedavi başarısından bahsedelim.

Vajinusmus

Vajinusmus; ülkemizde kadınların cinsel tedavi merkezlerine sık sık başvurduğu ve çözüm beklediği konuların başında gelmektedir. Bu noktada vajinusmus ülkemizde diğer ülkere oranla daha çok görülmektedir. Bunun temelinde ise;

  • cinsel eğitim anlamındaki yetersizlik,
  • kadınların cinselliğe yönelik bilgisizliği,
  • cinselliğe yönelik mitlerin yaygınlığı,
  • kadınların kendi cinsel organlarını tanımamaları,
  • bilgi sahibi olmamaları,
  • toplumda bekaret kavramının çok önemli olması gibi tabular cinsellik ve vajinusmus anlamında problemler ortaya çıkarmaktadır.

Bu noktada ise cinsel terapi önemli bir sorumluluk üstlenmektedir.

Vajinusmus Nedir?

Cinsel birleşme anında vajinal bölgede meydana gelen kasılmalardır. Bu noktada hissedilen şiddetli acı cinsel birleşmenin gerçekleşmesine engel olur. Gerçekleşen cinsel birleşmede ise kadının hissetmiş olduğu yoğun ve derin acı cinselliğe yönelik olumsuz yaşantıların ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Meydana gelen kasılmalar istemli kasılmalar değildir. Cinselliğe yönelik şemalardan ortaya çıkan bilinçdışı kasılmalar bacakların kapanması, korku, kitlenme, cinsel birleşmeden kaçınma, zevk almama, acı yaşama olarak ortaya çıkar. Vajinusmus yaşayan kadınlar evliliklerinde başka problemlerinin olmadığını, genelde cinsel birleşme esnasında problem yaşadıklarını ifade etmektedir. Ülkemizde cinsel tedavi merkezlerine ya da hekimlere yapılan başvuruların büyük çoğunluğunun genç çiftler olduğu görülmektedir. Başvuran kadınlar genelde eşlerinin anlayışlı, bağımlı ve pasif kişilik özellikleri olduğunu ifade etmektedir. Genel anlamda daha tutucu ve muhafazakar olarak yaşamına devam eden ailelerde daha sık ortaya çıkmaktadır.

Vajinusmusa Neler Sebep Olur?

Kişinin vajinusmus probleminin ortaya çıkmasında entelektüel birikim, meslek hayatı gibi etkilerden ziyade cinselliğe yönelik egemen bakış açısı etkili olmaktadır. Bu noktada kültür ve toplumun etkisi çok fazladır. Vajinusmus problemi yaşayan kadınlar genelde çocuk sahibi olma, ayrılığın gündeme gelmesi gibi durumlarda hekim kontrolüne başvurmaktadırlar.

Toplumsal algılardan ve cinselliğe bakış açısından kaynaklı olarak bazı çiftler bu konuyla ilgili cinsel terapi ya da ilaçlı tedavi almaktan çekinmektedirler. Bu durum ise çift olarak evlilik yaşamlarını ve ilişki kalitelerini önemli ölçüde etkilemektedir. Genelde çiftler bu sorunu kendileri çözmeye çalışmakta ancak var olan olumsuz bilişsel şemalar değiştirilmediği için cinsel birleşme çok sancılı gerçekleşmekte ya da kasılmalar nedeniyle hiç gerçekleştirilmemektedir.

Vajinusmus problemi için cinsel tedaviye ya da cinsel terapiye başvurma oranı genel anlamda 3-6 yıl arasında değişmektedir. Bu durum ise cinsel bilişsel şemalara yönelik olumsuz inançların artmasına, durumun daha da zorlaşmasına neden olur. Bu noktada çiftler fark ettikleri durumlar için hemen bir cinsel terapiste ya da cinsel tedavi merkezlerine başvurmalıdırlar.

Son yıllarda hem ülkemizde hem de dünyamızda cinsellik daha sık konuşulmaya başlandı.

Cinselliğin utanılacak bir şey değildir!

Bu konuda eğitimlerin ve bilgilendirme çalışmaları arttı.

İnternete erişimin kolaylaşması kişilerin hem tedaviye ulaşmalarını hem de cinsellik anlamında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olur.

Vajinusmus Evliliği Nasıl Etkiler?

Cinsellik; evlilik yaşantısında olması gereken en önemli yaşantıdır. Vajinusmus problemli yaşayan kadınlar genel anlamda kendilerini suçlamakta, böylece kendilerine yönelik algıları da olumsuz etkilenmektedir. Bazı durumlarda özgüven eksikliği, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, kaygı bozuklukları gibi durumlar da ortaya çıkmaktadır. Cinsellik anlamında yaşanan eksiklik bazı durumlarda erkeğin eşine karşı da öfke duymasına neden olmaktadır. Ancak bu noktada öfkelenmek ya da sinirlenmek vajinusmus durumunu daha da arttırır. Bu cinsel işlev bozukluğu için en önemli etken cinsel terapi almaktır.

Vajinusmus Erkekleri Nasıl Etkiler?

Vajinusmus durumlarında bazen erkekler de kendilerine yönelik suçluluk hissedebilmektedir. Kendisini eşi tarafından istenilmiyor hisseder. Cinselliğin yaşanmamasını ise reddedilme olarak algılar. Kendisine yönelik algısının değişmesine neden olur. Bu noktada bazı durumlarda ereksiyon güçlüğü de yaşar. Hatta bazı durumlarda fiziksel şiddet durumu dahi ortaya çıkar. Konu her ne olursa olsun ilişkide fiziksel ya da duygusal şiddetin ortaya çıkması suçtur.

Hemen Seans Al

Vajinusmus Terapisi

Vajinusmus cinsel terapi yöntemiyle ortalama 3-4 ayda tedavi edilebilir. Bu noktada genel anlamda 8-10 arası süren seanslarda yüksek oranda iyileşme görülmüştür. Vajinusmusun altında yatan duygu-düşünce-davranış ilişkisinin ortaya koyulması, vajinusmusa yönelik algıların değiştirilmesi hem daha kaliteli ilişkinin ortaya çıkmasına hem de çiftlerin yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Cinsel işlev bozuklukları arasında en kolay çözüme ulaşılan bozukluk vajinusmus terapisidir.

Bilişsel davranışçı terapi, nefes ve gevşeme egzersizleri, çiftlerle birlikte yapılan uygulamalar tedavi sürecinde iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Ardından ise terapide çiftlere cinsel ilişkide zevk alma, orgazm olma gibi teknikler öğretilir. Vajinusmus için bir ilaçlı tedavi ya da ameliyat tedavisi mümkün değildir. Bu konuda sitemizde yer alan cinsel terapistlerden online terapi alınması çiftlerin evlilik yaşantılarında da kaliteli bir ilişki yaşamalarına yardımcı olacakır.

Unutmayın ki vajinusmus bireysel bir problem değil, çiftin ortak problemlidir. Bu noktada çiftler birbirlerini desteklemeli ve yardımcı olmalıdır. Böylece çiftler için de sağlıklı bir cinsel hayatın başlangıcı gerçekleşmiş olacaktır.

Psikolojik Danışman Ergin DURAN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir