Terapi

OKB Terapisi Nedir

OKB Terapisi , genel anlamda ortaya çıkan düşünce ve davranışları değiştirmeyi amaçlar. Bu noktada kişide var olan yoğun düşünceler davranışa döner. Bu noktada tekrarlayan davranış sayesinde düşünce ortadan kalkar. Kişi , düşüncesini davranışa döktüğünde rahatlama hisseder. Ancak bu düşünceler bir süre sonra tekrardan ortaya çıkar. Bu yüzden bu düşünce ve davranış sürecini sona erdirmek gerekir. OKB Terapisi bu noktada sonuca ulaşmanın en kolay yoludur. Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış çoğu kişi yaşadığı durumu her anlamda kontrol altına almak ister. Ancak mutlak kontrol mutlak kaygıyı doğurur. Bu yüzden kişi kaygısını ve düşüncesini kontrol edemez. Bu yüzden OKB Terapisi sürecinde neler yapılır, nasıl bir yöntem izlenir beraber ele alalım.

İçindekiler
1. OKB Tekrarlayan Düşünceler
2. Düşünce Davranış Döngüsü
3. OKB Terapisi
4. Başa Çıkma Becerileri
5. OKB Terapisinde Kaygı ve Stresi Yönetmek
6. Obsesif Kompulsif Bozukluk Nefes Egzersizi
7. Kademeli Kas Egzersizi 
8. Terapi Desteği Alın 
9. OKB Terapi Teknikleri
10. OKB Terapisi İlaçlı Tedavi 
11. Online Terapi ve OKB

OKB Tekrarlayan Düşünceler

İnsanların büyük bir çoğunluğunda bazı zamanlarda rahatsız düşünceler ortaya çıkar. Örneğin kesin bu işi güzel bir şekilde bitiremeyeceğim düşüncesi. Ancak bunlar kısa sürelidir. Bir süre sonra ortadan kalkar. Bu noktada bu tür düşünceler sık sık ortaya çıkmıyorsa normal olarak kabul edilir. Diğer yandan bu düşünceler sık sık ortaya çıkıyorsa OKB Terapisi gerekli olur. Kişide var olan tekrarlayıcı düşünceler ve davranışlar yaşamın kalitesini düşürür. Kaldırımın çizgilerine basarsam başıma kötü bir şey gelir düşüncesi belki de o yolu bitirmenize engel olur. Bu gibi durumlarda kişinin hem zihni hem de bedeni tepki verir. Döngü o kadar sıklaşır ki kişi günlük işlevlerini dahi yerine getiremez.

Bu noktada kişi zihnine gelecek düşünceleri kontrol edemez. Gelen düşünceyi ise anında durduramaz. Bu yüzden tepkileri o kadar artar ki artık baş edemez hale gelir. Bu yüzden bugünkü yazımızda OKB Terapisi hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.

OKB Testi için tıklayın!

Düşünce Davranış Döngüsü

Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı alan biri düşünce ve davranış döngüsünü engelleyemez. Örneğin, evde yanlışlıkla yangın çıkarabilirim düşüncesi bir süre sonra o kadar tekrarlanır ki kişi zihnini durduramaz. Bu noktada dini obsesyonlardan da bahsedebiliriz. Abdest alırken küfür edip abdestinin bozulmasından korkan biri sürekli abdest alırken küfür eder. Bu noktada kendisini kontrol edemez. Bu düşünce ve davranış süreci sürekli tekrar eder. Bu noktada kişinin düşüncesi gerçeği olur.

Örneklerle bu süreci biraz daha açıklayalım. Evine hırsız gireceğini düşünen biri sürekli kapısının kilitli olup olmadığını kontrol eder. Hatta işteyken öğle molalarında eve gelip yine kapıya bakar. Bu döngü çok yorucudur. Bazı durumlarda “en azından kontrol ettim için rahatladı” der. Ancak bu bir rahatlama değil, zaman kaybıdır. Çoğu durumda Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı olan kişiler hareketlerini saçma bulur. Ama engel olamaz. Bu yüzden OKB Terapisi kişinin yaşamını da kaliteli hale getirir.

Takıntılarımı Nasıl Yenerim yazımıza da mutlaka göz atın!

OKB Terapisi

Kısa bir giriş yaptıktan sonra görüşme sürecini ele alalım. Öncelikle OKB Terapisi Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüyle devam eder. Ancak farklı kuramsal yaklaşımlar da bu konu etkili olur. Bazen EMDR Terapisi, bazen ise danışan merkezli yaklaşımlar da etkili sonuçlar ortaya çıkarır. Unutmayın, görüşme sürecinde en önemli ilke danışan ile psikolog – psikolojik danışman arasındaki güven ilişkisidir. Bu konuyla ilgili Terapide Nelere Dikkat Edilmeli yazımızı mutlaka okuyun.

Eğer ki Obsesif Kompulsif Bozukluk evde, okulda, iş yerinde sürekli sizi zorluyorsa mutlaka destek alın. Bunun için bir psikiyatrist kontrolü uygun olan ilk adımdır. Ardında ise terapi sürecine mutlaka devam edin. Gelin OKB Terapisi sürecinde dikkat etmemiz gereken yerlere bakalım.

OKB Terapisi
OKB Terapisi

OKB Terapisinde Başa Çıkma Becerileri

Görüşme sürecinde ilk 2-3 oturum sizi tanıma sürecidir. Bu oturumlardan sonra sizinle beraber belirlenen hedeflere daha fazla odaklanırız. Terapi sürecinde olumlu baş etme becerileri ele alınır. Bu noktada bu beceriler günlük yaşantınızı dengeye sokar. Öncelikle terapide kendinizin uzmanı olursunuz. Böylece sürekli bir terapiste ihtiyaç duymazsınız. Sizi rahatsız eden düşünceler uzun zamandır vardır. Ancak bu düşünceler her zaman sizi bu kadar yoğun rahatsız etmiyordur. Bu noktada bu istisnai durumlara odaklanmak gerekir. Bu tür durumlarda ne oluyor da davranış tekrar etmiyor? Evet, burada baş etme becerileriniz devreye giriyor. Kendinize o an ne söylediğinize odaklanın. Mutlaka bu konu terapide de gündeme gelecektir.

OKB Terapisinde Kaygı ve Stresi Yönetmek

Stres durumu genel olarak Obsesif Kompulsif Davranışları tetikler. Bu yüzden kaygınızı ele almak süreci daha kolay yönetmenize yardım eder. Hepimiz gün içerisinde stres yaşarız. Aslında bakarsanız ortalama bir stres bizim için olumludur. Böylece harekete geçeriz. Diğer yandan aşırı düzeyde stres ve kaygı kontrolü kaybetmemize neden olur. OKB Terapisi sürecinde sizi kaygılandıran durumları ele alacaksınız. Kaygı sizin için ne anlama geliyor? Ne zamandir size eşlik ediyor? Tüm bu sorulara detaylı şekilde yanıt bulmak kendi kendinizin uzmanı olmanıza yardım eder. Bu şekilde kaygınızı tetikleyen durumlarda kaygınızı daha kolay kontrol altına alırsınız.

Stres ve kaygı durumunu şöyle anlatalım. Elimizde bir kova var, bu kovaya yavaş yavaş su koyuyoruz. Eğer ki sizin kovanız hızlı dolarsa üstünüz çabuk ıslanır. Hatta engel olamazsanız sürekli ıslak gezersiniz. Terapi sürecinde bu kovaya nasıl su koyulacağını net olarak fark edersiniz. Bu noktada kendinizi de daha sağlıklı hissedersiniz.

Hemen Seans Al

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nefes Egzersizi

Derin nefes almak bazı durumlarda kan basıncınızı dengeler. Böylece kaygınızı daha kolay yönetirsiniz. OKB Terapisi sürecinde psikolog ya da psikolojik danışmanla yeri gelince nefes egzersizlerini de mutlaka çalışırsınız. Bu noktada karından derin nefes almak için rahat bir pozisyona gelin. Bir elinizi göğsünüze, diğer elinizi karnınıza koyun. Gözlerinizi kapatmak sizi rahat hissettirirse kapatın. Ancak sabit bir noktaya da odaklanmak bazen iyi gelir. Burundan nefes almaya başlayın. Nefes aldıkça midenizin genişlediğini hissedin. Karnınızdaki el dışarı doğru hareket etsin. Göğsünüzdeki el ise sabit kalmalı. Böylece uygun egzersiz yaptınız diyebiliriz.

Daha sonra nefesinizi yavaşça bırakın. Bu süreçte de sadece karnınızdaki el hareket etsin. Bu tekniği 10-15 defa tekrar edin.

OKB Tedavisi

Aşamalı Kas Egzersizi OKB Terapisi

OKB Terapisi sürecinde bazen kas egzersizi de gerçekleşir. Bu noktada kas gevşemesini nefes egzersiziyle beraber yapın. Rahat bir pozisyonda uzanın ya da oturun. Ardından nefes egzersizini yapın. Nefes egzersizi yaparken yüzünüzdeki kasları sıkın. Bu durumu 10-15 saniye devam ettirin. Ardından nefes verirken yüzünüzü de gevşetin. Bunu 2-3 kez tekrarlayın. Ardından ise vücudunuzun diğer noktaları için bunu tekrar edin. Omuz, kollar , karın, kalçalar, bacaklar , baldılar diye takip edebilirsiniz. Bu kas egzersizini yaparken nefes egzersizlerini de devam ettirin. Böylece gevşeme modelini de devreye sokmuş olursunuz.

Terapi Desteği Alın!

OKB Terapisi , düşünce ve davranışları yöneten en etkili çözüm yoludur. Bu noktada daha önceden de bahsettiğimiz gibi Bilişsel Davranışçı Terapi kullanılır. Diğer yandan Maruz Kalma Terapisi de Obsesif Kompulsif Bozukluk sürecinde etkilidir.

Bilişsel çarpıtma sürecini terapide ele almamız gerekir. Bu noktada düşüncenizi tetikleyen durumları tespit edip, önleme kısmına geçersiniz. Sizi rahatsız eden durumları bazen terapide rol yaparak deneyimlemeniz gerekir. İlk başta sizi tedirgin eden bu durumu yaşamanız korkutucu gelir. Ancak terapi sürecinde oluşan güven ortamı kendinizi rahat hissetmenize yardım edecektir. Unutmayın, terapist bu tür teknikleri uygulamadan önce mutlaka size açıklama yapacaktır. Siz kendinizi rahat hissettiğinizde teknikleri uygulamaya başlarsınız.

OKB Terapi Teknikleri

OKB Terapi teknikleri kısmında tekrarlayan düşünceler ele alınır. Burada danışanın iç görü kazanması hedeflenir. Bu kısımda maruz kalma, gevşeme egzersizleri, bilişsel hatalar ele alınır. Böylece düşüncenin yeniden organizasyonu sağlanır. Diğer yandan gevşeme egzersizleri ve psikoeğitim sürecini birlikte ele alırız. Psikoeğitim kısmında danışanın BDT ile ilgili düşüncesini ele alırız. Ardından ise bilimsel anlamda sürecin nasıl devam edeceğini, oturumların ne kadar süreceğini anlatırız. Oturumlar genel olarak 10-12 oturum arasında devam eder.

Diğer yandan danışana kendini izleme ve ev ödevleri verilir. Terapi sürecinde anlatılan ABC modeli böylece yaşama aktarılır. Bilişsel yeniden yapılandırma ve Sokratik Sorgulama ise diğer bir OKB Terapi teknikleri arasında yer alır. Sosyal Beceri Eğitimi de önemli bir teknik olarak terapi sürecinde ele alınır. Böylece danışanın kendisini gergin hissettiği anlara yönelik farklı bakış açıları ortaya çıkar. Model alma da bir başka tekniktir. Danışan terapi sürecinde terapisti model alır. Örneğin temizlik obsesyonu olan biri terapistin kalemi her yere düşürdüğünde eline tekrardan almasını izler. Defalarca tekrarlayan bu süreçte danışan yere düşen kalemden hastalık kapmayacağını anlar. Bu tür model alma süreci terapi esnasında kendiliğinden ortaya çıkar.

OKB Terapisi İlaçlı Tedavi

Bazı durumlarda Obsesif Kompulsif Bozukluğun ortadan kalkması için ilaç desteği gerekir. Bu konuda gerek görülürse ruh sağlığı uzmanı sizi mutlaka bir psikiyatriste yönlendirecektir. İlaçlı tedavi sürecinde beyinde bulunan serotonin miktarının dengeli hale getirilmesi hedeflenir. Kullanılan ilaçlar serotonin düzeyinizi uygun konuma getirir. Böylece düşünce ve davranışlarla daha kolay baş edersiniz.

Eğer ki ilaçlı tedavi ve psikoterapi süreci faydalı olmazsa hekiminizle konuşup ilaç değişikliği talep etmeniz gerekir. Ayrıca aynı durumu terapi sürecinde ruh sağlığı uzmanıyla da mutlaka konuşun. Böylece eksik olan noktaları tespit edip, daha uygun bir yöntem arayabilirsiniz.

Online Terapi ve OKB Terapisi

Online Terapi ve OKB süreci nasıl devam eder acaba? Danışanlarda bu duruma yönelik bir tereddüt oluşuyor. Yapılan çalışmalarda online terapinin OKB üzerinde olumlu etkisi olduğunu ifade ediyor. Uygulanan teknikler ve bilişsel yeniden yapılandırma süreci online terapi ile de mümkün. Hatta bu konuda yapılan çalışmalarda yüz yüze terapi ile online terapinin benzer etkiler ortaya koyduğu ifade edilir. Bu yüzden OKB ile ilgili online terapi desteği alırken içiniz rahat olabilir. Bu tür durumlar öncesinde canlı destekten iletişime geçerek ücretsiz ön görüşme sağlayabilirsiniz.

OKB Terapisi ile ilgili  Ergin DURAN ‘dan online terapi alabilirsiniz. Deniz Hanım’ın kendisini tanıttığı videoyu izlemek için buraya tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir