Online Psikolog Nedir
Online psikolog ya da online psikolojik destek özellikle salgın döneminde çok sık tercih edilmeye başladı. Bu başlıkta online psikolog nedir, özellikleri nelerdir sorularına yanıt vereceğiz. Öncellikle teknolojinin gelişmesi tablet, telefon ve bilgisayar aracılığıyla anında terapiye başlama imkanını ortaya çıkardı. Bu yüzden online psikolog kelimesi de oldukça popüler hale geldi. Salgın nedeniyle yüz yüze görüşmelerin oldukça kısıtlı hale gelmesi insanları internet üzerinden görüşmeye itti. Psikolojik destek de aslında en temel ihtiyaçlardan biridir. Bu yüzden online terapi ve online psikolojik danışmanlık son zamanlarda oldukça fazla tercih edilir hale geldi. Bu yazımızda özellikle online psikolog nedir sorusunu daha detaylı ele alacağız.
İçindekiler
1. Online Psikolog Kimdir
2. Ne Sorar ?
3. Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim ?
4. Faydalı Oluyor mu ?
5. Görüşmeler Kaç Seans Sürer ?
6. Tavsiye Verir mi ?
7. Online Terapi Ücretsiz
8. Online Psikolog Tavsiye
9. Online Psikolog Ücretleri
Online Psikolog Kimdir ?
Psikoloji lisans mezunları meslek hayatlarına psikolog olarak devam eder. Bu noktada çevrimiçi olarak destek veren kişilere online psikolog demeye başladık. Tabii ki bu tabir aslında yanlış bir tabirdir. Verilen destek online olsa dahi uzman kişi online değildir. Ancak yine de bu sözü sık sık etrafımızda duyarız. Bu noktada bu ayrımı yapmamız gerek. Alınan hizmet online terapi hizmetidir. Desteği veren kişi ise psikologtur. Bu yüzden online psikolog cümlesi aslında uygun bir ifade değildir.
Online Psikolog Ne Sorar ?
Terapi anında psikolog ya da psikolojik danışman sizi seansta getiren asıl konuyu belirlemeye çalışır. Bu yüzden ilk seansta konuşan aslında siz olursunuz. Terapide ilk oturumda online psikolog sizin kendinizi tanıtmanızı ister. Bugüne kadar neler yaptınız, nerede yaşıyorsunuz, ne işle meşgulsünüz gibi kendinizi tanıtan cümlelerle bu soruya yanıt verirsiniz. Ardından psikolog ya da psikolojik danışman kendisini tanıtır. Terapi anında nelerin olacağına dair bilgilendirilmiş onam formu sunar. Bu noktada gizlilik nedir, terapide neler olacak gibi temel sorulara cevap bulursunuz. Ardından ise kritik soru gelir:
Sizi buraya getiren sebep nedir?
Bu soru online terapi anında görüşmeleri başlatan kritik sorudur. Böylece psikolog ya da psikolojik danışman terapide nelerin konuşulacağına dair bir tablo oluşturmaya başlar. Bu aşamada tabloyu oluşturan asıl kişi sizsiniz. Anlattığınız öykü yavaş yavaş tablonun içini doldurmaya başlar. Psikolog ya da psikolojik danışman ise anlattığınız öyküde dikkat çeken yerlerin altını çizer.
Online Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Bu soru aslında çok genel bir sorudur. Destek almak istediğiniz konu bu sorunun çerçevesini oluşturur. Bunları maddeler halinde sıralamak gerekirse;
- Uzmanlık alanları
- Tecrübe
- Mezuniyet durumu
- Yüksek lisans ve doktora durumu
- Takip ettiği kuramsal yaklaşım
- Süpervizyon süreci
- Ön görüşme gibi noktalara dikkat etmemiz gerekir.
Tabii ki bütün bunlar önemlidir. Ancak terapi anında asıl önemli olan konu psikolog ya da psikolojik danışman ile kurulacak güven ilişkisidir. Bu duruma biz terapötik ilişki deriz. Terapötik ilişki danışan ile psikolog ya da psikolojik danışman arasında kurulan bağdır. Bu bağ ne kadar kuvvetli olursa danışan o kadar rahatlar. Eğer ki karşısındaki kişiye koşulsuz şekilde güvenirse çözüme daha kolay ulaşır. Çünkü güven en temel konudur. Güvenin oluşması için birkaç oturum geçmesi gerekir. Eğer ki online terapi anında güvene dair bir soru işareti hissederseniz mutlaka bunu uzmanla paylaşın.
Online Psikolog Faydalı Oluyor mu?
Sık sık duyduğumuz bir diğer soru budur. Psikolog tabii ki etkilidir. Psikolog ya da psikolojik danışman olarak bizler de yüz yüze terapiyi tercih ederiz. Ancak bu durum online terapinin faydalı olmadığı anlamına gelmesin. Yüz yüze terapi aynı ortamda bulunulması açısından önemlidir. Ancak çevrimiçi olarak gerçekleşen seanslarda da psikolog ya da psikolojik danışman uygun soruları mutlaka sorar. Beden hareketleri ve jest mimikler için görüntülü seans almanız önemlidir. Çözüme yönelik adım atma konusunda online psikolog yüz yüze psikolog kadar etkilidir.
Online Psikolog Görüşmesi Kaç Seans Sürer ?
Bu soruya net bir cevap veremeyiz. Hedefimiz 8 ile 10 oturum arasında görüşmeleri sonlandırmaktır. Ancak bazı durumlarda bu oturum sayısı değişir. Danışanın getirmiş olduğu öykü oturumların kaç seans süreceğini belirler. Bazen terapi süreci 13-14 oturum da devam eder. Bu noktada kesin bir cevap vermek o yüzden mümkün değil. Ancak psikolog ya da psikolojik danışmanın asıl hedefi danışanın kendisine belirlediği hedefe ulaşmasına destek olmaktır. Bu yüzden seansların faydalı geçmesi önemlidir. Daha önceden de belirttiğimiz gibi hedef 8 ile 10 oturumdur.
Online Psikolog Tavsiye Verir mi ?
En sonra vereceğimiz cevabı ilk başta verelim. Psikolog ya da psikolojik danışman tavsiye yermez. Öneride bulunmaz. Bazen çok istisnai durumlarda bunu yapar. Ancak bu her oturumun sonunda olmaz. Örneğin bazen bir kitap tavsiye eder. Ya da bazı davranışlarınızı gözlemlemenizi ister Yoksa “ben olsam bunu yapardım” cümlesini duymanız çok güçtür. Eğer ki bir terapide psikolog ya da psikolojik danışman size ne yapmanız gerektiğini söylüyorsa oradan kaçın! Tavsiye verilmemesi gerektiği 1.sınıfta öğretilen bir kuraldır!
Online Terapi Ücretsiz
Online terapi ücretsiz almak da mümkündür. Bunun için bulunduğunuz ilçenin Sosyal Hizmet Merkeziyle mutlaka görüşün. Diğer yandan ilçe ve il belediyeleri de ücretsiz terapi imkanı sunar. Bunlar için merkezlere gidip başvuru yapmanız gerekir. Diğer yandan yüksek lisans ve doktora ders kapsamında da ücretsiz online terapi imkanı mevcuttur. Bunun için üniversitelerin PDR sayfalarını ya da facebook yüksek lisans ve doktora sayfalarını takip edin. Bazı durumlarda psikolog ya da psikolojik danışmanlar uygun ücretle de seans hizmeti verir. Bunun için uzmana ulaşmanız gerekir. Sitemizde görüntülü, sesli ve mesajlaşma olmak üzere üç farklı hizmet modeli vardır. Bunun için ana sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Online Psikolog Tavsiye
Online psikolog tavsiye sözünü sık sık aratırız. Bundaki temel kaygımız terapi alacağımız uzmana dair yorumları okumaktır. Sitemizde yer alan psikolog ya da psikolojik danışmanların özgeçmişleri profillerinde mevcut. Örneğin kaygı için çalışmak istiyorsanız uzmanın profilini ziyaret edebilirsiniz. Ana sayfadan uzman profillerine tıkladıktan sonra videoları mutlaka izleyin. Videolar uzmanlar hakkında size bilgi verir. Böylece terapi alacağınız uzmanın çalışma alanları hakkında bilgi edinirsiniz. Diğer yandan terapi sürecine ilişkin de bir öngörünüz olur. Merak ettiğiniz soruları canlı destekten sorabilirsiniz. Anında cevap vermeye özen gösteriyoruz.
Online Psikolog Ücretleri
Online psikolog ücretleri terapi desteği alacağınız uzmanın çalışma alanına göre değişir. Örneğin EMDR terapisi ücreti daha farklıdır. Diğer yandan psikolog ya da psikolojik danışmanın tecrübesine göre de seans ücreti değişir. Ancak çoğu online terapi sitesinde fiyat sabittir. Evimdeterapi.com adresindeki seans ücretleri için ana sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Diğer taraftan ise psikolog ya da psikolojik danışmanın
- Mezuniyet durumu
- Almış olduğu eğitimler
- Tecrübesi
- Çalışma koşulları (çift – bireysel ya da oyun terapisi)
- Yapmış olduğu yayınlar
- Süpervizyon süreci
- Yüz yüze terapi ya da online terapi
- gibi koşullar terapi ücretlerinin değişmesine neden olur.
Örneğin Oyun Terapisi eğitimi oldukça maliyetlidir. Bu yüzden terapi sürecinde alınan eğitimin maliyeti de seans ücretlerine yansıtılır. Genel olarak online terapide 120 ile 200 lira arasında bir ücret talep edilir. Ancak yüz yüze terapilerde bu ücret 200 ile 500 lira arasında değişir. Bazı durumlarda 500 liranın da üstüne çıkar..
Sormak istediğiniz diğer soruları yorumlar kısmından bize iletin!