Toksik İlişkiler Nedir Toksik İlişki Ne Demek
Toksik ilişki nedir ya da toxic ilişki ne demek son zamanlarda genellikle karşımıza çıkan bir kavramdır. İlişkiler bazen bizi olumlu yönde etkilerken bazen ise zarar vermektedir. Bize zarar veren ilişkilere toksik ilişki denmektedir. Toksik ilişki yaşamımızda bizi mutsuz kılan, kendimizi sorgulamamıza neden olan, yeri geldiğinde kendimizi suçlamamıza neden olan ilişkilerdir.
Temel düzeyde kendinizi iyi hissetmek yerine kötü hissetmenize neden olur. Bu tür ilişkilerden kopmak oldukça zor olur. Bu yüzden sosyal hayatınızdan iş hayatınıza kadar her alanda sizi olumsuz etkiler.Gelin toksik ilişkilerin nasıl ortaya çıktığını, toksik ilişkinin ne olduğunu hep beraber okuyalım.
İkili ilişkilerden temel beklentimiz kendimizi daha iyi hissetmekken, bazen kendimizi bunun tam tersini yaşarken bulabiliriz. Peki içinde bulunduğumuz ilişkinin toksik (zararlı) olduğunu nasıl anlarız?
İçindekiler
1. Toksik Sevgili Ne Demek
2. Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır
3. Toksik İlişki Özellikleri Nedir
4. Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir
5. Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır
6. Toksik İlişkiden Kurtulmak
7. Zarar Veren İlişkiden Kurtulmak
8. Toksik İlişki ve Psikoloji
İçinde bulunduğunuz ilişkinin size zarar verdiğini düşünüyorsanız Psikolojik Danışman Ergin DURAN ile anında online terapi seansına başlayabilirsiniz.
İnstagram sayfamızı takip ederek bize destek olmak ister misiniz?
Toksik ilişki, genellikle katılımcılarının duygusal sağlığını ve genel refahını olumsuz etkileyen, sağlıksız ve zararlı bir ilişki türüdür. Bu tür ilişkiler, bir veya her iki partner için zararlı davranışlar, duygusal istismar, manipülasyon, aşırı bağımlılık ve saygı eksikliği gibi özelliklerle karakterize edilir. Toksik ilişkilerde, genellikle dengesiz güç dinamikleri ve saygının eksikliği söz konusudur. İşte toksik bir ilişkinin bazı belirtileri:
- Duygusal İstismar: Küçük düşürme, aşağılama, sürekli eleştiri ve suçlama gibi davranışlar duygusal istismar örnekleridir.
- Manipülasyon: Bir partnerin diğerini suçluluk, utanç veya korku yoluyla kontrol etmeye çalışması.
- Saygı Eksikliği: Partnerlerin birbirlerinin duygularına, düşüncelerine ve ihtiyaçlarına karşı saygısızlık göstermesi.
- Aşırı Kıskançlık ve Kontrol: Aşırı kıskançlık ve bir partnerin diğerinin hayatı üzerinde aşırı kontrol kurma çabası.
- Karşılıklı Bağımlılık: Sağlıklı bağımsızlık ve kişisel alanın olmaması, her iki partnerin de aşırı derecede birbirine bağımlı olması.
- İletişim Sorunları: Açık ve dürüst iletişimin eksikliği, sürekli tartışmalar ve anlaşmazlıklar.
- Fiziksel veya Cinsel İstismar: Fiziksel zarar veya istenmeyen cinsel davranışlar.
Toksik Sevgili Ne Demek
Zehirli partner ilişki içerisinde sizi sürekli zehirler. Bu zehirleme bazen duygusal bazen ise fiziksel olarak ortaya çıkar. İlişki içerisinde her an bir tehditle karşılaşırsınız. Diğer taraftan toksik sevgili sizin kendinize olan güveninizi de etkiler. Karşınızda sürekli olarak size hakaret eden, aşağılayan, duygunuzu anlamayan birinin olması nasıl bir duygu? Bu tür olumsuz kişiler ruhunuzu zehirler. İlişki içerisinde ortaya çıkan durumlar sizin gerçeğiniz haline gelir. Kendinizi daha fazla suçlamaya başlarsınız. Bu tür durumlar sizin daha yoğun depresif belirtiler göstermenize neden olur. Toksik bir sevgiliyle beraber olduğunuzu şöyle anlayabilirsiniz. Gece başınızı yastığa koyduğunuzda neden bu ilişkiyi sonlandıramıyorum diye soruyor musunuz? İlişkiye dair kendinizi aşağılanmış ve değersiz hissediyor musunuz? Evet, eğer bunlar söz konusuysa sevgilinizin toksik bir yapısı vardır. Anlamaktan ziyade zehirlemeyi ve değersizleştirmeyi seçiyordur.
Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır ?
- Her zaman fedakarlık yapan taraf siz olursunuz. Partnerimizden hiçbir olumlu adım göremiyorsak,
- Sağlıklı iletişim kuramıyor; öfke krizleri, yoğun duygusal patlamalara sürekli maruz kalıyorsak,
- Partnerimizin bize karşı saygısız, aşağılayıcı, eleştirel ve istismarcı tavırlarına şahit oluyorsak,
- Duygu ve düşüncelerimiz sürekli partnerimiz tarafından manipüle ediliyorsa,
- Kıskançlık ve güvensizlik gibi konular yüzünden arkadaşlarımız ve ailemizle bile vakit geçiremez, izole bir duruma geldiysek,
- Partnerimiz bizi hayatımızla ilgili karar ve eylemlerimizde desteklemiyor; bu konularda var olan özgüvenimizi de olumsuz etkiliyorsa,
- Yakınlık, sevgi gibi ihtiyaçlarımızın karşılanmadığını; öfke, mutsuzluk, endişe, yorgunluk gibi hislerin partnerimiz tarafından sürekli tetiklendiğini düşünüyorsak,
- Sözlü ya da fiziksel şiddet, taciz vb. istismarlar söz konusuysa yaşadığımız ilişki toksik bir ilişkidir. Bu zararlı ilişkiyi onu yaşayan taraflar olarak bazen kısa sürede fark edemesek de, bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyor olabiliriz. Bazen en yakın dostlarımız veya ailemiz bu durumu dillendirebilir. Toksik bir ilişki kısa ve uzun vadede büyük zarar ve kayıplara yol açar. Bu yüzden çok dikkatli olmak gerek.
Her ilişkide yolunda gitmeyen bazı şeyler olabilir. İlişkilerde ortaya çıkan çatışma aslında beklendik bir şeydir. Ancak bazı durumlarda çatışma tek taraflı kabule döner. Eğer bu tür durumlar sık sık karşınıza çıkıyorsa dikkatli olmakta fayda var. Bu nedenle ilişkinize ” toksik ilişki nasıl anlaşılır ” diye yaklaşmamakta da fayda var. Her çatışma ilişkinin size zarar verdiğini göstermez. Partnerinizin sizi nasıl sevdiğine dikkat edin bu nedenle.
Toksik İlişki Özellikleri Nedir ?
Toksik ilişkideki kişi bencil ve zorbadır. İçinde bulunduğu anı partnerine zehir eder. Böylece ilişkiyi sürekli zehirler. Sadece kendi çıkarını düşünür. İlişkide değer bilmez. Olumsuz duygu durumuyla sürekli eleştirel bir tavır takınır.
Kendi amaç ve çıkarları için partnerini kullanır. Korku yayar. Böylece partnerine istediğini yaptırır. Çünkü partner yapılanı dışardan göremez. Ona göre ilişkinin doğası budur. Sevgisini böyle gösteriyor der. Özellikle bu konuyla ilgili Gaslighting Nedir Nasıl yazımızı mutlaka okuyun.
- Bu tür kişiler ilişkide partnerini sürekli küçük düşürür.
- Sen nerden bileceksin!
- Yine mi aynı şeyler!
- Bıktım senden!
- Ne kadar çok boş konuşuyorsun!
Bu tür cümleler ilişkinin normali haline gelmiştir. Bu yüzden her an bir değerbilmez tavır takınır.
Toksik İlişki Belirtileri Nelerdir?
- Partnerini küçük düşürür. Yalnız bırakır. İlişkide değer vermez.
- Haklarından mahrum bırakır.
- Yaptığı haksızlıkları öyle bir anlatır ki kendinizi suçlarsınız.
- Partnerin kapasitesini kısıtlar. Kendisini fark etmesine izin vermez.
- Manipüle eder.
- Kendisine muhtaç olduğu mesajını verir.
- Yapıcı eleştirilere bile tahammül edemez. Anında tehdit etmeye başlar.
- Özellikle merkezde kendisini görür.
- Problemlerin farkında değildir. Çözüm üretemez.
- Sıklıkla yalan söyler.
- Karanlık, yıkıcı ve taciz edici davranır.
Toksik İlişki Nasıl Anlaşılır ?
İlişki içerisinde kendinizi sürekli baskıda hissedersiniz. Yaptığınız her hareket partneriniz tarafından suçlanır. İlişkide mutlu değilim cümlesini kendiniz fark edersiniz. Ancak ilişkiden kopamazsınız.
Aslında o iyi biri demeye başlarsınız. Yaptıkları hareketleri eleştirmek istemezsiniz. Çünkü ilişkide sizi tutan bir şeyler vardır. Ama tutan şeyin ne olduğunu bilmiyorum dersiniz. Peki biz soralım, kendinizi mutsuz hissettiğiniz bir ilişkide sizi ne tutar?
Aslında beni seviyor! Gerçekten seviyor mu ? Gerçek sevgi nedir öyleyse. Siz gerçek sevgiyi kimden göremediniz ? Bu sevgiyi gerçek kılan nedir ? Gördüğünüz şey sevgi değil. Evet , değil ! Bunu söylemek bile size acı veriyor. Peki neden acı duyuyorsunuz?
İlişkilerin devamını aslında bağlanma stilleriyle açıklarız. Bununla ilgili Bağlanma Stilleri ve Eş Seçimi yazımızı mutlaka okuyun!
Eğer ki ilişki sizi duygusal anlamda zehirliyorsa toksik ilişki içinde olduğunuzu bilin.
İlişkinin bittiğini söylemek sizin için zor olur. Çünkü nasıl söyleyeceğini bilemezsiniz. Oysa zarar verdiğinin farkındasınız. Bu yüzden bağlanma stilinize dönüp bakmanız gerek.
İlişkiyi sonlandırmak çok zor çünkü;
Bu cümleyi nasıl tamamlarsınız ? Vereceğiniz cevap size yol gösterecek.
Toksik İlişkiden Kurtulmak
Toksik ilişkiden kurtulmak sizin ruhunuza da iyi gelecektir. Tabii ki terapi sürecinde psikolog ya da psikolojik danışman size bunu söylemez. Çünkü bu kararı sizin vermeniz gerekir. Toksik ilişkiden kurtulamadığınızı fark ettiğiniz an aslında değişim için adım atmışsınızdır. Bunu fark etmek niye önemli peki ? Çünkü terapi süreci sizin toksik ilişki sürecinize dair farkındalık yaşamanıza yardım eder. Eğer ki siz ilişkinin sizi zehirlediğini fark ediyorsanız birini adımı atmış olursunuz. Diğer yandan toksik ilişkilere devam etmenin en temel nedenlerinden biri var olan sevgiyi kaybetmemektir. Buradaki sevgi tanımı tamamen size bağlı. Siz bu yaşınıza göre sevgi ve ilgiyi nasıl tanımladınız? Bazen kişiler “ama beni seviyor o yüzden bunları yapıyor” diyebilir. Bu düşünce yapınız sizin doğalınız olmuştur. Bu yüzden bu düşünce yapısını tetikleyen yaşantıları ele almamız gerekir.
İlişkinize dair olumsuz bir algınız varsa önce bir arkadaşınızla paylaşın. Eğer ki o size ilişkinin zarar veren kısımlarını anlatıyorsa mutlaka psikolojik destek alın. Çünkü toksik ilişkiden kurtulmak bir nevi ruhunuzu özgürleştirmektir. İlişkide kendinizi daha güvende hissetmek, daha özgür hissetmek için bu adımı atmanız önemli bir karardır. Toksik ilişkiden kurtulmak için öncelikle;
- Sizi ilişkide tutan sebepleri
- Önceki ilişkilerinizi
- Sevgi ve ilgiye yüklediğiniz anlamı
- Özgüveninizi
- Bağlanma stillerinizi
- Aile yaşantınızı
ele almamız gerekir. Bu yaşantıları ele aldığımız taktirde içinde bulunduğunuz toksik ilişki sürecinden kurtulursunuz. Tabii ki bu bir anda olmaz. Yaklaşık olarak 8 ya da 10 oturum süren online terapi süreci sonunda kendinizi daha rahat hissedersiniz.
Zarar Veren İlişkiden Kurtulmak
Zarar veren ilişkiden kurtulmak için şu soruları kendimize sorarız. Verdiğimiz cevaplar toksik ilişki tanımını netleştirir;
- Yaşadığınız durumları bir başkasıyla paylaşın. İlişkideki rolünüzü anlatın.
- İhtiyaçlarınızı ve duygularınızı ifade edin.
- Sorun olarak gördüklerinizin listesini yapın. İlişkide sizden beklenenleri yazıya dökün.
- İlişkinizin nasıl başladığını düşünün. O günkü ihtiyaçlarınızı listeleyin. Partnerinizin hangi ihtiyacınızı tamamladığını sorgulayın.
- İlişkinizi tekrardan değerlendirin. Şu an kendinizi ve ilişkinizi puanlayın. Ne kadar mutlusunuz, ilişki ne kadar keyif veriyor ?
- Sizi mutsuzluğa ve hayal kırıklığına iten kişiyle ne kadar süre vakit geçireceğinizi düşünün! Ancak bu sadece partner değil aile ve iş arkadaşı da olabilir.
- Endişelerinizi anlatmak için online terapi desteği alın. Böylece duygunuzu daha net fark edeceksiniz. Hislerinizi ön plana çıkarın. Duygular çözüm için çok önemlidir.
- İlişkinizin sosyal hayatınızı nasıl değiştirdiğini düşünün. Önceden ne kadar sosyaldiniz şimdi nasıl vakit geçiriyorsunuz? Arkadaş sayınız ne kadar değişti? Telefonunuz ne kadar çalıyor?
Toksik İlişki ve Psikoloji
Toksik ilişki ve psikoloji kavramları son zamanlarda daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu noktada sosyopatlar ve narsistlere de değinmemiz gerekecek. Bazı kişiler özellikle başkalarından beslenir. Onları zehirleyerek kendilerini doyurur. Böylece ilişkilerinden keyif alır. Ancak karşıdaki kişiyi hiç önemsemez. Kendi üstünlüklerini ve ihtiyaçlarını karşı tarafa açık açık hissettirir. Gurur duyduğunuz bir şeyi paylaştığınızda sizi aşağılar. Tutarlı ve sistematik şekilde sizi rencide eder. Diğer taraftan narsist bireyler ilişkide asla hata yapmadıklarını ifade eder. Bu yüzden ilişkide var olan her problemden sizi sorumlu tutar. Bu duruma o kadar çok maruz kalırsınız ki hatalı olduğunuzu kabul etmek zorunda kalırsınız.
Çünkü toksik kişiler anlaşmaya yanaşmazlar. Sadece hataları kabul ederseniz ilişkiniz devam eder. Sizden vazgeçmek onlar için de zordur. Çünkü her dediğini yapan birini kim niye kaybetmek istesin? Eğer ki karşı tarafın davranışları sizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka uzaklaşmayı düşünün. Unutmayın ;
- Toksik bir kişiyi siz değiştiremezsiniz. Bu yüzden değişim karşıda saklıdır!
- Toksik kişiye olayları anlatmaya çalışmanız sizin daha çok suçlanmanıza neden olur. Çünkü karşı tarafa göre hep hatalı sizsiniz!
- Kendinizle toksik kişi arasına mesafe koymazsanız zarar görmeye devam edersiniz. Bu yüzden mutlaka mesafe koyun!
- İlişkide sürekli tetikte hissetmek zorunda değilsiniz! İlişki keyif alınan bir süreçtir. Bunu asla unutmayın.
- Eğer ki ilişkiyi sonlandıramıyorsanız mutlaka online terapi desteği alın!
Özellikle Bağlanma Stilleri yazımızı okuyarak daha fazla bilgi edinin!
Toksik İlişki Düzelir mi
Toksik ilişki düzelir mi sorusunu hemen herkes merak ediyor. Çünkü kendisini zehirleyen ilişkiden kopmak ya da vazgeçmek istemiyor. İçimizde var olan umut, her zaman daha diri kalır. Bu nedenle ilişkiyi kurtaracağımızı, devam ettirebileceğimizi düşünürüz. Öncellikle şunu belirtmekte fayda var, kişi kendisinin toksik bir yapıda olduğunu kabul etmez. Eğer ilişkide bir sorun varsa bunu partnerinden bilir. Eğer size zarar verdiğinizi fark ediyorsa zaten toksik bir ilişkiden kurtulmak için ve kendisini değiştirmek için ilk adımı o atar. Bu nedenle siz ne yaparsanız yapın partneriniz adı atmadığı ve sorumluluk almadığı taktirde toksik ilişkinin düzelmesi pek de mümkün gözükmüyor. Ancak umutlu olmanız sizin ilişkiye devam etmenize de neden oluyor.
Nedir Bu Toksik İlişki
Peki nedir bu toksik ilişki? Özetleyecek olursak;
- İlişkide baskı hissetmek,
- Değersiz olduğunuzu sık sık duymak,
- Kendinizi çaresiz ve sıkışmış hissetmek,
- Sürekli suçlanmakk,
- İştahınızda ve uykunuzda düzensizliğin ortaya çıkması,
- Mutsuzluğun artması,
- Ayrılığa dair düşüncelerin sıklaşması,
- Fedakarlıklar karşında suçlanmakk,
- Sürekli başarısızlıklarınızın önünüze sürülmesi,
- Diğer yandan artık kendinize olan güveninizin azalması size toksik bir ilişki yaşadığınızı gösterir.
Psikolojik Danışman
Ergin DURAN
Beni dövüyor asagiliyor her seferinde gidiyorum ve bir kerecek seni seviyorum dese geri geliyorum