Panik Atak Nasıl Geçer
Panik atak nasıl geçer sorusunu sanırım merak ediyorsunuz. Buraya gelene pek çok yazı okumuş olabilirsiniz. Hatta okuduğunuz yazılarda kafanız epey karışmış da olabilir. Unutmayın, burada söyleyeceklerimiz kısa süreli bir çözüm sunacak. Eğer ki panik atak belirtileriniz varsa nasıl geçer sorusundan ziyade nasıl destek alacağınızı araştırın. Çünkü sık sık bu durumlarla karşılaşıyorsanız hayat kaliteniz de epey etkileniyordur. Öncelikle şunu ifade edelim bu tür kaygı durumları kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere devam eder. Ayda bir kere ya da senede birkaç defa yaşıyorsanız büyük ihtimalle ciddiye almazsınız. Ancak sıklaşmaya başlayınca daha da tedirgin olursunuz!
İnstagram sayfamızı takip edip bize destek olabilirsiniz.
Neden Panik Atak Yaşıyorum
Bu soruyu ilk olarak kendinize sorun , neden panik atak yaşıyorum? Anlamlı bir sebebiniz mutlaka olmalı. Biraz geçmişe yolculuk yapalım. Alana dair okuduğum bir inceleme yazısından bahsetmek istiyorum. Bir danışan terapistine babasının ölümünden sorumlu olduğunu anlatıyordu. Oysa bir şeyler mantıksızdı. Çünkü danışanın babası danışan henüz 3 yaşındayken ölmüştür. Bu düşünce aklına geldikçe daha fazla kaygı yaşıyordu. Ortaya çıkan çarpıntılarla baş etmekte zorlanıyordu. Biraz daha konuyu inceledikçe altından gecikmiş yas ve panik atak ortaya çıktı. Yas süreciyle ilgili ilerleyen zamanlarda bir yazı yazmayı düşünüyorum.
Panik atak durumuna tekrardan değinmek gerekirse; danışanın o gün doğum günüydü. Ailecek herkes toplanmış ve kutlama yapıyordu. Babası ise heyecanlı şekilde çocuğuyla oynarken kalp krizi geçirmiş ve vefat etmişti. Daha sonra zaman içerisinde çocuk bunu benim yüzümden oldu diyerek hayatının merkezine almıştı. Çevresinde gördüğü pek çok şey panik atağının tetiklenmesine sebep oluyordu. Bu yüzden panik atak nasıl geçer sorusunu sürekli kendisine soruyordu. Oysa burada kendisini rahatsız eden temel düşünceyi sorgulaması daha uygun olacaktı. Çünkü bu duygu değişmedikçe, kendisine dair suçlayıcı dili değişmedikçe panik atak belirtileri de ortadan kalkmayacaktı!
Panik Atak Nasıl Geçer Neler Yapmalıyım
Panik atak anında neler yapmalıyım sorusuna şuradan yanıt bulabilirsiniz. Oldukça detaylı bir yazı yazmaya çalışmıştık. Burada ise neler yapmamız gerektiğine dair biraz yolculuğa çıkalım.
Belirtiler ortaya çıkmadan önce ne yapıyordunuz? Biraz düşünün. İzlediğiniz , okuduğunuz, gördüğünüz neler var? Bunlardan hangisi sizin için tetikleyici olabilir?
Bunları sorgulamaktan korkmayın. Çünkü bunlar zaten siz isteseniz de istemeseniz de zihninizde var olan şeyler. Bir anda ortaya çıkıyor ve kontrolü sizden alıyor! Bu yüzden tetikleyicileri belirleyin.
İlk ne zaman ortaya çıktığını düşünün. Sessiz bir yer bulun, kendinize bir çay – kahve koyun. Sizi rahatlatıcı bir müzik açın belki. Duygunuzu fark etmeye çalışın. İlk ne zaman ortaya çıktı? Siz nasıl oldu da panik atak nasıl geçer yazısına kadar geldiniz? Sizi buraya getiren ne oldu?
Gidebildiğiniz kadar geçmişe gidin. Eğer ki bu duyguyla yüzleşmekte zorlanacağınızı düşünüyorsanız mutlaka psikolojik destek alın. Kendinize yapacağınız önemli bir yatırım terapi desteği almaktır.
Panik Atak Nasıl Geçer Ne Düşünmeliyim
Panik atak nasıl geçer sorusuna verilecek net bir cevap yoktur. Çünkü hepiniz farklı insanlarsınız! Hepinizin farklı hisleri ve yaşantıları var. Herkese hap gibi tek bir duygu yüklemesi tabii ki yapılmaz. O zaman neden ilaç kullanıyoruz sorusunu sorabilirsiniz. İlaçlı tedavi panik atak belirtilerinin ortadan kalkmasını sağlar. Bazı durumlarda ilaçlı tedavi mutlaka olması gerekir. Psikoterapi ile ilaçlı tedavi bu belirtilerin daha çabuk ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bilime güvenin.
Güven sizin için ne anlam ifade ediyor? Kendinizi güvende hissettiğiniz bir anıyı aklınıza getirin. Bugüne kadar belki de pek çok atak geçirdiniz. Hangi düşünceniz gerçeğe dönüştü? Belki defalarca hastaneye kaldırıldınız. Pek çok kez ambulansa hastaneye gittiniz. Farklı farklı doktorlara muayene oldunuz. Fiziksel olarak bir semptom ortaya çıkmadı. O zaman biraz duyguya yoğunlaşalım.
Ne oluyor ki günün her saati bu endişeyi yaşamıyorsunuz? Bu noktada tekrardan tetikleyicilere odaklanmamız gerekir. Bu yüzden yaşadığınız endişe anlarını lütfen not alın. Detaylı şekilde yazın. Siz yazdıkça zihniniz serbest kalacaktır. Yaşadığınız durumu daha net fark edeceksiniz. Böylece panik atak nasıl geçer sorusuna siz kendiniz yanıt vereceksiniz. Çünkü gerçek bir tehlike olmadığını anlayacaksınız.
Panik Atak Nasıl Geçer ve Terapi
Terapi desteği panik atak nasıl geçer sorusuna vermeniz gereken yanıt bulmanıza yardım eder. Görüşmeler esnasında biraz önceki öyküde olduğu gibi sizi tetikleyen düşünceyi fark edeceksiniz. Bunu gördüğünüz anda değişim başlayacak. Çünkü artık neyle mücadele ettiğinizi bileceksiniz. Önceden belirtilerle baş ediyordunuz. Artık asıl etkenle baş etmeye başlayacaksınız.
Atak geldiği anda bir nesneye odaklanmak bazı kişilerde oldukça işe yarıyor. Sabit olarak bir yere odaklanın. Ancak bu mutlaka sizde işe yarayacak diyemeyiz. Çevrenizde bulunan nesneleri sayın. Nefes alışınızı kontrol altına alın. Ancak bunun öncesinde nefes egzersizleri öğrenin.
Terapi anında da bu tür durumlara yönelik bir psikoeğitim verilir. Diğer yandan seanslar boyunca sizi rahatsız eden yaşantıları ele alırız.
Panik Atak Terapisi Kaç Oturum Olur
Diğer sorulara olduğu gibi bu soruya da asıl cevabı siz vereceksiniz. Bu durumu uzun senelerdir yanınızda taşıyorsunuz. Bu yüzden ortadan kalkması da biraz zaman alacaktır. Ortalama olarak 8 ya da 10 oturum devam etmeniz gerekir. Ancak bu durum bazen daha kısa ya da daha uzun da olur. Size eşlik eden fiziksel, duyuşsal ve bilişsel belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkacak. Ancak burada sabırlı olmak gerekir. Çünkü terapinin bizi nereye götüreceğini başta bilemeyiz. Seanslar ilerledikçe kendimize daha uygun bir referans çizebiliriz.
Bu tür belirtiler yaşıyorsanız ve uzun süredir devam ediyorsa mutlaka destek alın. Hayatınızın kalitesinin artmaya başladığını gördükçe kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Konuyla ilgili online terapi desteği almak için ana sayfamızı ziyaret edin.