Anksiyete – Kaygı
Anksiyete nedir?
.
Anksiyete çok yaygın görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatta bazen kaygı duysak da anksiyete , kaygının bir sebep olmadan ortaya çıkıp uzun sürmesidir. Bu nedenle kişiler, günlük hayatta olumsuz etkilenirler. Genetik yatkınlık, stresli yaşamdan kaynaklanabilir. Anksiyete tedavisi, hem aşırı kaygı, çarpıntı, belirtileri ortadan kaldırmayı hem de onunla baş etmeyi amaçlar. Kişiler anksiyeteye sahipse, uzmanlardan destek almaktan çekinmemelidirler. Profesyonellerin tanısı doğrultusunda gerekiyorsa psikoterapi ve ilaç tedavisine başlamak ve bu tedaviyi aksatmamak tedavide büyük önem taşır.
.
Anksiyetenin nedenleri
.
Anksiyetenin kesin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Anksiyete gelişiminde beyindeki nörotransmiter olarak bilinen seretonin ve norepinefrin kimyasallarının dengesiz halinin etkili olduğu bulunmuştur. Ancak araştırmacılar bu dengesizliğe sebep olan etkenleri de henüz tam olarak bilmemekte, birçok faktörün bir araya gelerek anksiyeteye sebep olduğunu düşünmektedir. Genetik yatkınlık gibi bazı doğuştan sebepler olduğu gibi, stresli veya travmatik yaşam olayları da anksiyete oluşumunda etkili olabilir.
.
Anksiyeteye neden olan bazı hastalıklar
.
- Troid -hiper troid
- Diyabet
- Kalp hastalıkları
- Alkol veya ilaç yoksunluğu
- Kronik acı
- Solunum hastalıkları
- Menopoz
- Uyuşturucu madde kullanımı veya yoksunluğu
- Beyne kaç ya da savaş sinyali gönderen bazı tümör türleri
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavi Edilebilir mi?
.
Yaygın bozukluklar tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Kişiler ilk önce bir profesyonele başvurmalıdır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılacaktır.
Hasta kişi , çoğunlukla tedaviden yarar görür. Psikoterapistler ilaç tedavisi uygulayabilirler. Bu yöntemlerden birinin ya da birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir. Birey, hangi tedavinin daha uygun olacağına doktoruyla birlikte karar vermelidir. Psikoterapistler sizlere yardımcı olmak için ellerinden geleni yapan profesyonellerdir.
.
-
Dünyada Kaos, İçimizde Fırtına: Kontrol Edemediklerimizle Başa Çıkmak
Dünyada Kaos, İçimizde Fırtına: Kontrol Edemediklerimizle Başa Çıkmak Sosyal medyada gezinirken ya da haberleri takip ederken dünyanın başka bir yerinde…
Devamını Oku » -
Erteleme Davranışı:
Erteleme Davranışı: Neden Erteleriz ve Nasıl Aşarız? “Hemen halletmem gerekiyor ama önce bir kahve içeyim.” “Bugün değil de yarın daha…
Devamını Oku » -
Instagram’da Mutlu Görünüyorum Ama Gerçekte…?”
Instagram’da Mutlu Görünüyorum Ama Gerçekte…?” Sosyal Medya ve Kimlik Dağılması Üzerine Derin Bir Bakış Dijital çağ, bireylere kendilerini sunma biçimlerinde…
Devamını Oku » -
Hayır Diyememek: Sınır Koymanın Psikolojisi
Hayır Diyememek: Sınır Koymanın Psikolojisi Telefon çalıyor. Görmek istemediğin biri arıyor. Açmasan ayıp olur. Açsan içinden konuşmak gelmiyor. İş yerinde…
Devamını Oku » -
“Bavulu Taşımak Kolaydı… Ama İçimde Taşımaya Devam Ettiklerim?”
Yurtdışına Yerleşmenin Görünmeyen Psikolojik Yükü Yurtdışına taşınma fikri, çoğumuzun zihninde büyük bir özgürlük, yeni bir başlangıç ya da “nihayet her…
Devamını Oku » -
Depremle Birlikte Yaşamak: Korkudan Farkındalığa, Kaygıdan Güvene
Depremle Birlikte Yaşamak: Korkudan Farkındalığa, Kaygıdan Güvene Evet, dün yaşadığımız depremle hepimiz bir kez daha derin bir korku hissettik. Böyle…
Devamını Oku » -
Tekrarlayan Rüyaların Sebebi Nedir
Rüyalarla ilgili bazı kuramsal bakış açılarını daha önceki yazılarda ele almıştık. Genel olarak tekrarlayan rüyaların sebebi travmatik yaşantılar olarak ifade…
Devamını Oku » -
Ölüm Korkusu Nedir
Ölüm korkusu ya da ölüm kaygısı birbiri içine geçmiş iki kavramdır. Ölüm ve yaşam aslında birbirinden tamamen zıt görünür. Ancak…
Devamını Oku » -
Psikolojik Nefes Darlığı
Psikolojik nefes darlığı kişinin kendisini stresli hissettiği anlarda ortaya çıkar. Ancak öncesinde fiziksel belirtilerini de ele almamız gerekir. Öncelikle şunu…
Devamını Oku » -
Neden Arkadaşım Yok
Neden arkadaşım yok sorusunu bazen kendimize sorarız. Oysa çevremizde pek çok insan var. İş yerinde, sosyal medyada ya da ailemizde.…
Devamını Oku »