Süper Anne Sendromu Nedir?
Süper Anne Sendromu kadınlara her zaman fazladan sorumluluk yüklemiştir. 19.yy sonlarına doğru kadınların sanayi ve iş alanında biraz daha ön plana çıkmıştır. Ardından kadının toplum içindeki rolleri de değişmiştir. Bu durum ise ilerleyen zamanlarda süper anne sendromunu ortaya çıkaracaktır. Eski zamanlarda evin düzeninden sorumlu olan kadın artık iş hayatına atılmıştır. Daha sonra kariyer hedeflerine de yoğunlaşmıştır. Ancak bu yoğunlaşma kadınların farklı alanlardaki sorumluluğunu da arttırdı. Böylece “süper anne sendromu” doğmaya başladı. Bu durum kadınların ev işlerinde eşleri tarafından destek görmemeleri durumundan ortaya çıkmıştır. Çünkü kadının özgür olmasını istemeyen pek çok erkek vardı. Aynı anda farklı farklı alanlara yetişmeye çalışan kadınlar kendilerini oldukça yorgun hissetmeye başladı. Anne olan bir kadın, hem iş hayatında tutunmaya hem de çocuklarına vakit ayırmaya çalıştı. Böylece “süper anne sendromu” denilen kavram ortaya çıktı.
İçindekiler
1. Zararlı Anne Sendromu
2. Süper Anne Sendromu Belirtileri
3. Süper Anne Sendromu Tarihi
4. Süper Anne Sendromu
5. Aşağılık Kompleksi Nasıl Başlar
6. Süper Anne Sendromu ile Nasıl Baş Edilir
Zararlı Anne Sendromu
Özellikle medya tarafından dayatılan kendine bakan, fit, ev işlerini yapan, çocuklarıyla ilgilenen, eşiyle ilgilenen, yemek yapan, iş hayatında kariyer yapan kadın algısı zarar vericidir. Ancak kadınların bu tür farklı şeyleri bir arada devam ettirmeleri konuşulurken erkeklerin buradaki görevleri hiç konuşulmadı. Bu tür durumlar kadınların kendilerini baskı altında hissettirdi. Ayrıca kadınların suçlamalarına da neden oldu.
Günümüz dünyasında kadın eğitim hayatında ve mesleki hayatta yer alır. Ancak yapmaya çalıştığı becerilerin yanına bir de geleneksel hayatın getirmiş olduğu görevler var. Bu tür rol ve sorumluluklar kadınların bazı alanlarda kendilerini çok daha yorgun hissetmelerine de neden oldu. Bu şekilde çevresinden baskı gören kadın geçmiş yaşantılarının da vermiş olduğu etkilerle kendisini her şeyde başarılı hissetmeye, her yere yetişmeye zorlamaktadır. Mesleki hayatta bir kurumu çekip çeviren bir kadının ev hayatında eşinin bir adım ötesinde durmayı kabul etmesi ise toplumsal rollerin getirmiş olduğu baskıların bir sonucudur.
Süper Anne Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Kariyetinde mükemmel olmaya çalışır
- Ev işlerinde ve düzenle titizdirler
- Çocuk eğitiminde ve bakımında bir numara olmaya çalışırlar.
- Hem aile bütçesine katkı sağlar hem de ev işlerini yapar.
- Eşinden bu konuda destek beklemez.
- Ev işlerini geleneksel anlamda aksatmadan devam ettirir.
- İtiraz etmek istediğinde en büyük baskıyı eşinden ya da kendi cinsinden görür.
Toplumsal algı nedeniyle çalışan kadın çocuklarıyla daha az vakit geçirdiği, daha az ilgilendiği yönünde kendisini suçlamaya başlar. Bu düşünce ise sağlıksız bir çocuk yetiştireceği endişesi yaratır. Oysa ki geçmiş yaşamda çocukla kurulan güvenli bir bağ çocuğun sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesine yardımcı olur. Bu tür durumlarda kadın çevrenin “saçma düşüncelerinden” sıyrılmak yerine omzuna pelerini takar. Böylece “süper anne” olmaya çalışır. Böylece süper anne sendromu baş gösterir. Bu sendroma yakalanan anneler kendilerini daha çok göstermeye, daha çok çalışmaya gayret gösterirler. Çocuğunu evde tek başına bıraktığı için kendini suçlayan anne suçluluk duygusunu bastırmak amacıyla doğal olmayan bir performans kaygısını ortaya çıkarır. Oysa ki en temelde annenin bu kaygısını çözümlemek gerekir.
Süper Anne Sendromu Tarihi
Amerika’da başkanlık seçimlerinde başkan yardımcılığa aday olan Sarah Palin seçim kampanyalarında beş çocuk sahibi olması, çocuklarına vakit ayırmak yerine niye siyasete atılmaya çalıştığına yönelik eleştiriler almıştır. Bu durum kadınlara yönelik baskının sadece bizim kültürümüzle ilgili olmadığını da göstermektedir. Kadına yönelik bu söylemler aslında her yerde var. Böylece süper anne sendromu kavramı ortaya çıkmıştır. Medyanın baskısıyla fit gözükmeye çalışmak, bunun için kalan kısa süresinde spor yapmak, sohbet etmek ve sohbetten keyif aldığını her an belli etmek zorunda kalır. Eve gelen misafirlere mesai saati dışında da hizmet eder. Bunları yaptığında daha iyi anne olacağını düşünen kadın aslında fark etmeden çocuğuna da baskı yapar. Bu tür durumlarda mükemmeliyetçi taraf çocuğu da mükemmeliyetçi olmaya zorlar.
Süper Anne Sendromu
Çocuğuyla vakit geçirirken bile bir amaç uğruna zaman harcar. Ev hayvanını besler, yemek yapmayı öğretir, etrafı beraber temizler, alışverişe götürür, sanat etkinliklerine yönelik ders aldırır, yaz okullarına gönderir vs. Bir yerden sonra kendi hayatının hızına çocuğunu da dahil eder. Çocuk ise bazen bu hıza dayanamaz. Yorulur ve isyan eder. Annesine karşı öfkelenir. Anne ise yavaş yavaş tükenir.
Başarılı bir kadın görüldüğünde hem anne olup hem de nasıl bu kadar başarılı olduğunu hemen sorarız. Sanki çocuğun bakımı sadece annenin rolü! Bu görev sadece kadının değil. Kariyerinde başarılar elde eden bir erkeğe “baba olup nasıl bu kadar başarılı oldunuz” sorusu sorulmaz. Bu durum pek çok kadının üstünde bir baskı, yük oluşturur. Hem çalışıp hem ev işlerini devam ettiren kadın bir taraftan da çocuğun akademik başarısıyla da ilgilenir. Bu ödediği bedel aslında onu mutlu etmez. Gözlerinizi kapattığınızda mutlaka sizin de çevrenizde süper anne sendromuna yakalanmış bir yakınınız vardır.
Toplumsal cinsiyet rollerinin dayattığı “ süper anne “ algısı kadının her yerde karşısına çıkar. Kadının kendini geliştirmesini engeller.
Süper Anne Sendromu ile Nasıl Baş Edilir?
- Hayatınızda bir denge olsun, ev işleri ve çocuk bakımı için eşinizle görev paylaşımı yapın. Aile ve evlilik yaşantısında her zaman adil bir dağılım olmak zorundadır. Her zaman ütüyü siz yapmak zorunda değilsiniz.
- Süper anne sendromu sizin tercihiniz değil !
- Hayatta her şeyin tam olmasını istemekten vazgeçin. Bu durum sadece yetişkinlik çağıyla ilgili değildir. Eğer ki mükemmeliyetçi yanınızı durdurmakta zorlanıyorsanız mutlaka destek alın.
- Kendinizi lütfen kıyaslamayın. Siz biriciksiniz ve kendinize özelsiniz! Daha çok çalışmak, daha çok yemek yapmak, her şeye yetişmeye çalışmak sizin tek göreviniz değil.
- Sizi rahatsız eden durumların listesini yapın. Bu durumları nelerle değiştirmek istediğinizi belirleyin.
- Çocuklarınızla ilgilenin tabii ki. Ancak bu durumda kendinize de mutlaka kaliteli zaman geçireceğiniz bir vakit ayırın.
- Kendinizi suçlamayın!
- Televizyonlarda dayatılan “model anne” rolünü referans almayın! Kendinizi takdir edin.
- Dinlemek sizin de hakkınız.