Yeme Bozuklukları
Yeme Bozuklukları
Yeme bozuklukları kişinin sadece yanlış beslenmesinden kaynaklanan bir sorun değildir. Bireyin duygusal ve mental anlamda yaşadığı sıkıntılar sonucunda az ya da aşırı olarak kendini yemeğe vermesiyle oluşan bir rahatsızlıktır.
Yeme Bozuklukları Nedir?
Kişinin sağlık sorunları oluşturabilecek şekilde çok veya yetersiz yemek yeme davranışıdır. Kadın ve erkeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır ancak yeme bozuklukları daha çok kadınlarda görülür.
Kişilerin fiziki görünümlerine fazla önem vermesi, özellikle adolesan kadınlarda yeme bozukluklarının artışına yol açmıştır. Ancak Amerika’da yapılan çalışmalar, yeme bozukluklarının son 20 yılda son derece yüksek artış gösterdiği konusunda birleşmiştir.
Yeme bozukluğu sağlıksız yeme alışkanlıklarına sebep olan bir psikolojik hastalıktır. Kilolara, vücut şekline ya da belirli bir yemeğe olan takıntıdan doğabilir.
Yeme Bozukluğuna Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Yemek bozuklukları bazı önemli risk faktörleri sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır.
Bireysel risk faktörleri
Sosyokültürel risk faktörleri
Ailesel risk faktörleri
.
Yeme Bozukluğu Çeşitleri
Yeme bozuklukları rahatsızlığının çeşitlerini tedavi ve uygun beslenme için bilmek gerekir.
Bu rahatsızlığın çeşitleri şu şekildedir;
Pika
Kişinin sürekli olarak besin değeri olmayan maddeleri( kağıt, tebeşir, silgi vb.) yemesidir. Bu hastalık her yaş grubunda görülse de genellikle çocuklarda daha sık rastlanır. Yemek bozuklukları
Geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu
Kişinin, yediği yemeği geri çıkarması durumudur. Çıkarılan yiyecekler yeniden çiğnenebilir, yeniden yutulabilir ya da dışarı tükürülebilir. Bu nedenle sık sık geri çıkarma, mide-bağırsak hastalığına ya da başka bir sağlık sorununa sebep olur. Yemek bozuklukları
Bulimiya Nervoza
Bulimia Nervoza hastaları, tıkanırcasına yemek yedikten sonra yedikleri yemeklerden kilo almamak için farklı yöntemler kullanır. Yeme bozuklukları Bu tür yöntemlerin başında kusma, idrar açıcı kullanma, lavma yapma gibi durumlar mevcuttur. Diğer yandan kilo almanın önüne geçmek için aşırı egzersiz yapmayı ya da oruç tutmayı da tercih ederler. Bu nedenle bulimia nervoza, yemek bozuklukları arasında en tehlikeli olan çeşitlerdendir.
Anoreksiya Nervoza
Tehlikeli seviyede zayıf olan fakat kendilerini şişman hissetmeye devam eden hastalara anoreksiya nervoza hastaları diyebiliriz. Bu nedenle şişman olmaktan ve kilo almaktan oldukça korkarlar. Genellikle mükemmeliyetçi fakat özgüveni düşük kimselerdir. Yeme bozuklukları Hastalığın ilk safhalarında yemek bozuklukları olduğunu kabul etmezler ancak kilo kontrolü onlar için bir takıntı haline gelmiştir. Hastaların bir kısmı ağır egzersizler uygularlar. Bir çok vakada hastalarda anoreksiye nervoza ile birlikte panik, anksiyete, maddenin kötüye kullanımı, obsesif kompülsif bozukluklar da görülür.
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu
Bu hastalığın ilk bölümü bulimia nervoza ile fazlasıyla benzeşmektedirler. Kişiler oldukça fazla kalori tüketirler ve bu sırada da kendilerini kontrolden çıkmış hissederler. Yeme bozuklukları Tıkınırcasına yeme bozukluğunda hastalar, bulimia nervozadan farklı olarak bu davranışı telafi etmek için kendilerini kusma, aşırı egzersiz yapma, aç kalma gibi davranışlara yönelmezler. Fazla yemenin yol açtığı utanç, kendinden iğrenme duygusu, suçluluk gibi düşüncelere sahip olarak aynı döngüye girip dururlar. Bunun sonucunda tıkınırcasına yeme bozukluğuna sahip hastalar normalin çok üstü kiloya sahip olurlar. Bu nedenle obezite hastalığına da sahiptirler. Tıkanırcasına yeme bozukluğu yaşayan kişiler kalp ve damar hastalıkları riski de taşırlar.
Bu hastalığı yaşayan kişilerin, profesyonel destek almaları gerekmektedir. Profesyonel danışmanlar, hastalıkları çözüme ulaştırmak adına yardımcı olacak kişilerdir. Ayrıntılı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Danışmanlarımız , sizlere destek vermek adına, sitemiz aracılığıyla iletişim kurmanızı bekliyor olacaktır. Hastalık yaşayan yakınlarınız var ise bilgi almak için sitemizde yer alan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi alabilirsiniz.
-
Beden Algısı
Beden algısı , kişinin kendi vücuduna dair geliştirmiş olduğu düşünce sistemini ifade eder. Hepimiz kendi bedenimize karşı zaman zaman olumsuz…
Devamını Oku » -
Duygusal Yeme Neden Olur
Duygusal yeme kişinin dengeli ve yeterli beslenmesine engel olur. Sağlık kalmak ve yaşam standartlarını artırmak için yemek yeme davranışına dikkat…
Devamını Oku » -
Bulimia Nervoza Nedir
Bulimia Nervoza nedir ; bulimia olarak da bilinir. Kişinin hayatını ciddi bir şekilde riske atan yeme bozukluğudur. Bulimia Nervoza hastaları,…
Devamını Oku » -
Duygusal Açlık – Duygusal Yeme Nedir?
Duygusal yeme ya da duygusal açlık kişinin açlık hissetmediği durumlarda dahi olumsuz duygularını bastırmak ya da olumsuz duygularıyla baş etmek için…
Devamını Oku » -
Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu Nedir?
Tıkanırcasına yeme bozukluğu, kişinin aynı zaman koşullarında yiyebileceğinden çok fazla yemeği kısa süre içerisinde yeme durumudur. Tıkanırcasına yeme bozukluğu; ilk kez…
Devamını Oku »