Psikolojik Testler
Psikolojik Testler
Psikolojik testler kişiye dair özellikleri ölçmeyi amaçlayarak geliştirilmiş araçlardır. Böylelikle terapi esnasında psikoloğun gözlemlerinin haricinde sürece destek sağlayan bir unsurdur. Psikologların, sadecebu psikoloji testlerine güvenmesi doğru değildir. Bu yüzden Psikoloji testleri tanı koymaz fakat kişilerde farkındalık oluşturmaya yarar.
Psikoloji Testlerinin Sınıflandırılması
En yaygın iki psikolojik test kategorisi;
1) Kişilik Testleri
1.1)Yansıtmalı Kişilik Testleri 1.2)Nesnel Kişilik Testleri
2) Zeka Testleri Psikolojik testler
1) Kişilik Testleri
Psikoloji testleri dediğimizde akla ilk gelen zeka testleridir. Fakat kişilik testleri, kişilerin karakteristik özelliklerini ölçmede önemli rol oynar. Sorulara verilen cevapların doğru bir yanıtı yoktur. Kişiler kendilerine yakın olan cevabı seçerler. Bu yüzden Cevaplar hangi küme içerisinde yer alıyorsa o kümeye ait özellikler ile sonuçlandırılır.
1.1) YANSITMALI KİŞİLİK TESTLERİ
Bu testlerin en belirgin özelliği kişilerin bilinçdışı süreçlerini kapsaması ve cevap seçmek (katılıyorum, kesinlikle vb.) zorunda kalmadan kişilerin istediği cevabı verebilmesidir. Mürekkep lekeleri veya belirsiz resimler gösterilerek test gerçekleştirilir. Kişiler, gördüklerini anlamlandırarak sözlü olarak ifade ederler. Böylece hem psikolog kişinin bilinçdışına dair bilgi sahibi olur hem de test yapılan kişi cevap sınırlandırmasına maruz kalmaz. Psikolojik testler
1.2)NESNEL KİŞİLİK TESTLERİ
Nesnel kişilik testlerinin en belirgin özelliği sorulara verilen yanıtların belirlenmiş olmasıdır. Testi dolduran kişi kendine en yakın cevabı seçer. Böylece nesnel kişilik testleri yansıtmalı kişilik testlerine oranla daha kontrollüdür. Sonuç olarak test sonuçlarının güvenilirliğinde de bir artış söz konusudur. Psikolojik testler
2) ZEKA TESTLERİ
Fransız bir psikolog Alfred Binet tarafından ilk zeka testi uygulamaları başladı ve günümüzde en yaygın psikoloji testleri haline geldi. Zeka testleri, kişilerin zihinsel işlevlerini ölçer ve genellikle kişisel olarak uygulanırlar. Zeka testleri, kişilerim akademik performanslarını ölçtüğü gibi bir zeka geriliği olup olmadığını ölçmekte de kullanılırlar. Böylece üstün zekalı çocuklar ile zeka bozukluklarına sahip olan çocuklar sınıflandırılır ve bu sınıflandırmaya göre bir eğitim programı düzenlenir.
Sitede yer almayan psikoloji testleri için talepte bulunabilirsiniz.Psikolojik testler.Test talebi konusunda bilgi almak için iletişim araçlarını kullanabilirsiniz.
-
Anksiyete Ölçeği Nedir?
Beck Anksiyete Ölçeği, Aaron Beck tarafından geliştirilmiştir. Anksiyete Ölçeği toplamda 21 sorudan oluşur. Kişilerde var olan kaygı durumlarını ölçmeyi hedefler.…
Devamını Oku » -
Ters Psikoloji Nedir
Ters psikoloji istenen sonuçtan farklı bir davranışı savunmayı içerir. Bazen çocuklarına yemek yedirmeye çalışan annelerde ya da babalarda bu sözleri…
Devamını Oku » -
Obsesif Kompulsif Belirtileri Ölçeği
Obsesif Kompulsif Belirtileri Ölçeği ya da OKB Testi , OKB ‘nin farklı belirti kümelerini ölçen bir değerlendirme aracıdır. Kaygı ya…
Devamını Oku » -
Psikolojik Testler Nelerdir
Psikolojik testler kişinin kendisini daha iyi tanımasına yardım eder. Yapılan testleri uzman kişiler yorumlar. Böylece kişi kendi gereksinimi fark eder.…
Devamını Oku » -
Umutsuzluk Ölçeği Nedir?
Beck Umutsuzluk Ölçeği; kişinin kendisine yönelik umutsuzluğunu belirlemek amacıyla hazırlanmış bir ölçektir. Bu ölçekte kişilerin depresyona ağlı olarak farklı farklı…
Devamını Oku » -
Psikolojik İyi Oluş Nedir?
Psikolojik iyi oluş; pozitif psikoloji alanında ortaya çıkan bir tanımdır. Son zamanlara kadar genelde kişilerin olumsuz yaşantıları araştırılırmaktadır. Bu durumlarla…
Devamını Oku »