Somatizasyon Nedir ? Nasıl Anlaşılır ?
Somatizasyon nedir nasıl anlaşılır ? sorusuna yanıt öncelikle bir hekim kontrolüyle ortaya çıkar. Bedende var olan şikayetlerde ilk olarak aile hekimine gidilerek durumu anlatmalıyız. Bu tür durumlarda aile hekimi bir üst uzmanlık alanına kişiyi sevk eder. Muayene esnasında fizyolojik bir durum tespit edilmezse eğer kişi genellikle psikiyatri servisine gider. Bu tür bedenle var olan ağrılara yönelik kişiler çevrelerinden somatizasyon ya da bedenselleştirme tanımını konur. Bu tanıdan sonra somatizasyon nedir nasıl anlaşılır sorusu araştırılır. Somatizasyon nedir yani bedenselleştirme nedir sorusuna yanıt olarak şu cevabı verebiliriz; yorgunluk, sırt ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, ellerde ve ayaklarda ortaya çıkan bedensel tepkidir. Bu tür durumlara genellikle somatizasyon yani bedenselleştirme denir. Gelin somatizasyon nedir nasıl anlaşılır sorusunu daha detaylı şekilde ele alalım.
İçindekiler
1. Bedenselleştirme (Somatizasyon) Bozukluğu
2. Somatizasyon Nedir Ne Kadar Sıklıkla Görülür
3. Somatizasyon Nedir Belirtileri Nelerdir
4. Somatizasyon Nedir Tanısı Nasıl Koyulur
5. Bedenselleştirme Tedavisi
6. Somatizasyonun Sebebi Nedir
7. Somatizasyonun Testi
Bedenselleştirme (Somatizasyon) Bozukluğu
Bedenselleştirme (Somatizasyon) Bozukluğu Briquet Sendromu olarak bilinir. Genellikle 30 yaşından önce başlar. İlerleyen süreçlerde değişik bedensel tepkilerle ortaya çıkar. Bu yüzden bedenselleştirme olarak tanımlanır. En büyük kriteri ortaya çıkan bedensel işaretlerin fiziksel olarak kaynağının olmayışıdır. Bazı durumlarda kişilerde baş, boyun, sırt, eklem ağrısı ortaya çıkar. Diğer bir yandan ise mide ve bağırsak problemleri de ortaya çıkar. Bu tür durumlarda fiziksel bir sebep bulmak oldukça zordur. Bilinenin aksine bazen cinsel yaşantının da aksamasına neden olur. Özellikle kadınlarda adet ağrısı olarak ortaya çıkar. Bu duruma mide bulantısı ya da kusma da eşlik eder. Diğer yandan ise erkeklerde erken boşalma ve sertleşme problemine de neden olur.
Ortaya çıkan belirtilere yönelik fiziksel bir semptom ifade etmek oldukça güç olur. Bu tür rahatsızlık yaşayan kişiler belirtilerini oldukça ağır yaşar. Bu yüzden pek çok doktordan randevu alır. Hekimler de farklı nedenler araştırdığı için doktor doktor gezen hastalar da mevcuttur. Tabii ki burada hekim de var olan en uygun sonucu tespit etmeye çalışır.
Somatizasyon Nedir Ne Kadar Sıklıkla Görülür?
Bedenselleştirme yani somatizasyon genel olarak %50 ile %25 arasında görülmektedir. Somatizasyon belirtilerine genel anlamda depresyon, panik atak, kaygı, madde kötüye kullanım gibi farklı durumlar eşlik eder. Eğer ki fizyolojik anlamda bir durum tespit edilemezse kişi psikiyatriye gider. Tedavi süreci bu şekilde ilerler. Depresyon tanısı alan kişilerin genel anlamda somatik belirtiler gösterir.
Modern tıp psikolojik sağlığı ve fiziksel sağlığı birbirinden ayırt etmez ve bir bütün olarak ele alır. Bu yüzden kişinin ruh sağlığında var olan değişimlerle fizyolojik sağlığın da bir ilişkisi olduğunu ifade eder.
Somatizasyon Nedir Belirtileri Nelerdir?
Dış çevreden gelen her uyaran zihin tarafından anlarız. Daha sonra ise bu bilgiyi işleriz. İşlenen bilginin ne şekilde kayıt altına alındığını sadece kişi fark eder. Eğer ki dış çevreden gelen uyarıcı kişiyi olumsuz şekilde etkilemeye başlarsa kişi yavaş yavaş değişimleri fark eder. Bu değişimler kişinin dengesini bozmaya başlar. Bedensel değişiler aslında kişiye bir mesaj verir. Sık sık baş ağrısı yaşamak, bedende ağrı, göğüste ağrı gibi durumlarla ortaya çıkar. Bedensel belirtilerle doktora gitmek daha kolay. Çünkü psikolojik belirtilerle doktora gitmek insanı korkutur. Toplumun psikiyatri ya da psikoloji alanına bakış açısının henüz tam anlamıyla istenen seviyede olmaması bu duruma neden olmaktadır. Bu yüzden fiziksel belirtiler daha anlamlı bir hastalığın sembolüdür. Bir nevi “ruh hastası” olmak yerine “beden hastası” olmayı tercih ederiz.
Somatizasyon yani bedenselleştirme bir hastalık değil belirtiler kümesidir. Bu durum süreklilik arz eder, kısa sürede ortadan kalkmaz.
Somatizasyon Nedir Tanısı Nasıl Konur?
Bir durumun somatizasyon yani bedenselleştirme tanısı içerisinde yer alması için;
- Belirtilerin 30 yaşının öncesinde ortaya çıkması
- Birkaç yıl boyunca devam etmesi
- Dört ağrı belirtisinin (baş ağrısı, karın ağrısı, kollarda ve bacaklarda ağrı, adet kanaması, idrar yaparken yanma) olması
- İki sindirim sistemi belirtisi ( bulantı, şişkinlik, gebelik dışı kusma davranışı, ishal, yiyeceklerin dokunması)
- Cinsel işlev ya da cinsel sistem belirtileri ( adet düzensizliği, adet kanamalarında artış, erkek ya da kadında cinsel isteksizlik)
- Nörolojik bir durumla açıklanamayan geçici körlük, felç, sağırlık
- Sinirlerin güçsüzleşmesi, yorgunluk, duyu değişiklikleri, hastalıktan korkma gibi durumlarda ortaya çıkar.
Fiziksel anlamda açıklanamayan her belirtiler somatizasyon değildir. Genel anlamda sağlıklı insanların %80’inde son bir hafta içerisinde bu belirtilerden bir ya da ikisini sergilediği ifade edilmektedir. Bu tür durumlara gelip geçici bedenselleştirme ismi verilmektedir. Bu yüzden her beden ağrısını somatizasyon olarak ifade edemeyiz.
Burada asıl önemli olan bedene yönelik var olan aşırı dikkat durumudur. Bu tür belirtilerin ortaya çıkması çarpıtma yoluyla olur. Algılanan bu tür bedensel durumları yaşamak yaşantısaldır. Bu tür durumların fiziksel hastalıkla ilgili olduğunu düşünmek düşünsel boyuttur. Tıbbi bir yardım arama çabası ise davranışsal olarak ifade ederiz.
Bedenselleştirme Tedavisi
Bedenselleştirme tedavisi genel anlamda bilişsel davranışçı psikoterapi yöntemlerini tercih ederiz. Bu tür durumlarda var olan olumsuz düşünceleri belirlemeye çalışırız. Ardından kişinin yaşamına etkisini detaylandırırız. Var olan irrasyonel düşünceleri rasyonel düşüncelere çevirerek kişinin yaşamında daha rahat zaman geçirmesine katkıda bulunuruz. Bu noktada eğer ki kişinin bedensel şikayetleri devam ederse farklı düşünce sistemlerinin de konuşulması gerekir.
Diğer yandan ise EMDR terapi yöntemi ile de bedenselleştirme ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Konuyla ilgili sitemizde yer alan EMDR Terapistleriyle iletişime geçebilirsiniz. Somatizasyon nedir nasıl anlaşılır sorusuna yanıt aramaya devam edelim.
Somatizasyonun Sebebi Nedir?
- Kişinin hayatta yaşadığı kaygı ve stresi fark etmemesi,
- Kaygı ve stresin görmezden gelinmesi,
- üstünün kapatılması,
- dikkat edilmemesi, ertelenmesi gibi durumlar birikerek somatizasyona sebep olur.
Diğer yandan depresyon ve kaygı bozuklukları da buna sebep olur. En önemli bir diğer sebebi ise travmatik yaşantılardır. Travmatik yaşantılar da kişinin somatizasyon yaşamasına sebep olur.
Konuyla ilgili sitemizde yer alan online psikolog ya da psikolojik danışmanlardan online terapi alabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Somatizasyon Testi
Somatizasyon testi genelde hastalardan alınan öyküye göre şekillenir. Buradaki asıl nokta danışanlardan alınan yaşam öyküsüdür. Ancak bu konuyla ilgili mini bir tablo oluşturabiliriz.
- Sık sık film çektirme ve sonuç elde edememe
- Yakınmalara uygun bir fiziksel semptom bulamama
- Sık sık doktor değiştirme
- Belirtiler sonucunda bazen ameliyat olma
- Kalp Çarpıntısı
- Ateş basması
- Aşırı terleme
- Boyunda damar atması
- Baş dönmesi
- Göz kararası
- Baygınlık
- Mide kazınası
- Mide ağrısı
- Ağız kuruluğu
- Ayaklarda dermansızlık
- Kaslarda seyirme
- Başta gerginlik
- Çenede gerginlik
Umarız somatizasyon nedir nasıl anlaşılır sorusunu anlatmışızdır. İyi okumalar dilerim.
Panik Atak Anında Ne Yapmalıyım yazımızı mutlaka okuyun.