Neden Aldatırız?
Neden aldatırız sorusu terapilerde sık sık gündeme gelir. Acaba neden aldatırız? Kadın ya da erkek aldatıldığında kendine ilk olarak şunu sorar: neden aldatıldım? Ardından ise diğer bir soru aklına gelir, insanlar olarak neden aldatırız? Bu soruya bir anlam bulmak kişinin kendisini de rahat hissetmesine yardımcı olur. Bazı durumlarda ise bu soruya anlam bulmak yardım etmekten ziyade suçluluk duygularının artmasına neden olur. Kişi kendisini daha çok suçlar. Benim yüzünden aldattı, keşke böyle davranmasaydım düşünceleri sık sık aklına gelir. Bu noktada bazen pişmanlık bazen ise öfke ortaya çıkar. Peki insanlar olarak neden aldatırız? Aldatma davranışının altına ne yatar? Aldatmak kişiler için anlık bir haz mıdır? Gelin neden aldatırız sorusuna cevap aramaya çalışalım.
Aldatmanın Nedenleri Nelerdir?
Aldatma davranışı ilişkilerin sona ermesinde önemli bir etkendir. İlişkilerde var olan sadakatin yok sayılması, askıya alınmasıdır. Bu durumda sadakatsizlik duygusal ilişki, cinsellik, idare etme ve hayali ilişki olarak dört bölüme ayrılır. Duygusal ilişki öncesinde sevgi ve aşkla başlar, ardından cinsellikle devam eder. Eğer ki ilişkide sadece cinsel bir bağ varsa duygu çiftler için pek önemli değildir. Bu tür durumlar genelde kaçıngan bağlanan kişilerde görülür. O yüzden ilişkilerde sadece cinsellik söz konusuysa bağlanma stilleriniz hakkında da çalışmanız gerekebilir. İdare etme durumu ise kişinin bir nevi zaman geçirmesidir. Duygusal anlamda kendisini yalnız hissetmemek için ortaya koyduğu bir davranıştır. Hayali eş ise internet aracılığıyla telefonda seks içerikli konuşma, mastürbasyon vs. gibi durumlar olarak ifade edilir
İlişkilerde kişilerin bağlanma stilleri, duygusallık düzeyi ve yoğunluğu, evlilikte ortaya çıkan cinsellik, ilişkinin gizli yaşanması, çiftlerin cinsel yönelimi aldatma davranışında etkilidir. Neden aldatırız sorusunu sormaya devam edelim.
Aldatmanın Çeşitleri Nelerdir?
Duygusallığın olmadığı, tek gecelik cinsel ilişki ve birden fazla cinsel ilişkiyle ortaya çıkan aldatmadır. Bu tür durumlar genelde uzun süreli evliliklerde ortaya çıkar. İkinci olarak cinsel bir beraberliğin olmadığı, flörtleşmenin olduğu aldatılma çeşididir. İnternetin daha fazla kullanılması ve insanların birbirlerine ulaşmasının daha da kolaylaşması bu duruma daha fazla neden olmaktadır. Ancak burada genelde fiziksel bir temas gerçekleşmez. Öyleyse neden aldatırız ?
Neden Aldatırız ve Nasıl Ortaya Çıkar?
Aldatma duygusal nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Bazen korkuyla, bazen kişinin evlilikte kendisini yalnız hissetmesiyle, bazen ise öfkeyle ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumlarda kişi kendisini ilişkide değersiz hissetmekte ve bu değersizliği yalnızca başkasının kapatacağını düşünmektedir. Bu noktada ilişkide değer görmemek, ilişkide değersiz hissetmek ya da kişinin kendisini değersiz görmesi sonucu aldatılma davranışı ortaya çıkar. “Biri benimle ilgilenirse, beraber olursa kendimi daha değerli hissederim” düşüncesi temel düşüncedir. Kişinin kendisini değersiz görmesi, ilişkiden korkması aldatma davranışıyla ortadan kalkmaz. Öyleyse neden aldatırız ?
İlişkide çiftler kendilerini yalnız hissederlerse de aldatma davranışı görülür. Çiftler ilişkide kendilerini soğumuş hissettiklerinde yalnızlık seviyeleri daha da artmaktadır. Artan soğumuşluk hissi ise başka kişilerle konuşma, daha fazla zaman geçirme, cinsel ilişki yaşama isteği sonucu karşı cinsle yakınlaşma şeklinde kendisini göstermektedir. Bu tür durumlarda kişiler bilerek ve isteyerek başka kişiyle ilişki kurmak ve sevgi görmek isterler. Bazı durumlarda ise ortaya çıkan öfke ve kızgınlık sonucunda aldatarak karşı tarafa zarar vermeyi hedeflerler. Bu tür yoğun öfke ve kızgınlık duygusu da aldatma davranışını tetikler.
Mutsuz İlişkilerde Neden Aldatırız ?
Aldatma davranışı sadece mutsuz ilişkilerde değil mutlu ilişkilerde de ortaya çıkar. Tabii ki bu aldatma ve aldatılma davranışının daha çok uyumsuz evliliklerde ve uyumsuz ilişkilerde ortaya çıktığı gerçeğini değiştirmez. Aldatırız ancak sebepleri bazen anlamsız olur.
Diğer bir yandan ise cinsel doyumsuzluğun da aldatma ve aldatılmayı tetiklediği ifade edilmektedir. Eğer ki çiftler cinsel doyuma ulaşmadıysa bu durum aldatılmayı da tetikler.
İlişkilerde kendisini çok mutsuz hisseden çiftlerin kendisini çok mutlu hisseden çiftlere oranla 4 kat daha fazla aldatma davranışı gerçekleştirdiği ifade edilmiştir.
Arkadaş Çevresi Aldatmayı Etkiler mi?
Bu konuda yapılan çalışmalar kişinin çevresinde aldatma davranışının fazla olmasının kişinin kendi eşini aldatmasına neden olduğunu ifade etmektedir. Yani çevre aldatma davranışında etkilidir. Bu tür durumlarda kişi cinselliği ve evliliği birbirinden ayrı değerlendirir. Cinsellik ona göre bir aldatma biçimi değildir. Bu yüzden çevrenin aldatmaya ve aldatmaya karşı düşüncesi de aldatılma davranışını etkilemektedir.
Sık Sık Aldatmanın Sebebi Nedir?
Yapılan araştırmalarda sık sık aldatmanın ya da cinsel beraberlik kurmanın altında bağlanma stillerinin yanı sıra dürtüselliğin de oynadığı ifade edilmiştir. Dürtüsellik bir nevi kişinin cinsel arzularını da harekete geçirmektedir. Böylece kişi kendisine daha fazla cinsel partner aramakta ve aldatma sayısı da artmaktadır. Diğer bir taraftan ise kişinin aldatmak istediği cinsiyete sahip kişilerle aynı ortamda daha fazla bulunma imkanının da aldatma davranışını arttırdığı ifade edilmektedir. Öyleyse sık sık neden aldatırız sorusuna yanıt olarak cinsel dürtüler ön plana çıkar.
Kim Daha Çok Aldatır?
Yapılan çalışmalarda erkeklerin kadınlara oranla daha fazla aldattığı görülmüştür. Bu durumun ise erkeklerin daha çok dışarda olması, iş hayatında daha fazla bulunmaları, imkanlarının daha fazla olması, daha fazla insanla iletişim kurma şanslarının olmaları olarak ifade edilmektedir.
Kadınlar da Aldatır mı?
Kadınların iş hayatına daha fazla katılması erkeklerle kadınlar arasında aldatılma farkını azaltmıştır. Bu noktada kadınların da çekim duyduğu kişilere daha fazla ulaşma imkanına ulaşması aldatılma davranışının da artmasına neden olmuştur. Ancak araştırmalarda çiftlerin sadakatsizlik davranışlarını açık şekilde ifade etmediği belirtilir. Veri toplama sürecinde çiftlerin beraber soruları çözmesi, yanıtların gizli kalmayacağına yönelik tereddüt katılımcıların uygun cevap vermemelerine neden olur. Bu nedenle yapılan çalışmalarda yanlı yanıt verildiği düşünülmektedir.
Aldatmanın Altında Ne Yatar? Neden Aldatırız
Aldatma davranışının altında bazen patolojik bozukluklar da yer alır. Madde bağımlılığı, psikotik kişilik yapısı, hipomani gibi durumlar aldatma davranışının artmasına neden olmaktadır. Ancak literatür taramasında sıklıkla kaçınan bağlanma boyutuna sahip bireylerin daha fazla aldattığını ifade etmektedir. Güvensiz bağlanma boyutu çocukluk yaşantılarında istenilen güvenin ortaya çıkmaması sonucunda oluşur. Bir bebeğin ihtiyaçları karşılanmazsa ve istekleri görmezden gelinirse kaçınan bağlanma boyutu ortaya çıkar. Bu bağlanma güvensiz bağlanma olarak ifade edilir. Bağlanmanın beşikten mezara hayatımızda etkili olduğunu düşünecek olursak eğer aslında bakıcıyla olan ilişkinin aldatılmaya neden olduğunu da ifade edebiliriz.
Aldatma Nasıl Anlaşılır?
Aldatma davranışında yalan söyleme daha sık görülmektedir. Aldatan insanların daha fazla göz kırptığı, göz teması kuramadığı, baş hareketlerini daha sık yaptığı, başını onaylar biçimde daha fazla salladığı, gülümsemeyi daha fazla kullandığı, yatıştırıcı ve sakinleştirici dokunuşlarda bulunduğu, el hareketlerinde ve beden duruşlarında daha fazla değişim sergiledikleri ifade edilmiştir.
Diğer taraftan konuşma hızı, cevap verme süresi, kullanılan kelime sayısı, cevap vermede gecikme, donuk bakışlar, duraklamalar, boşluk bırakma, konuşmada sık sık hata yapma, sık sık aynı şeyleri tekrar etme ve tonlamdaki farklılıkların da aldatmanın anlaşılmasında etkili olduğunu ifade etmiştir.
Aile ve Çift Terapisi ile aldatma durumuna yönelik terapi alın!
Romantik İlişkilerde Neden Aldatırız
Romantik ilişkilerde neden aldatırız uzun yıllardır yanıt aranan yakın ilişki dinamikleri arasında yer alır. İlk çağlardan bu yana insanlar belli ihtiyaçları için birlikte yaşar. Kadınlar genellikle eşlerinin kendilerini gerçekten sevmesini isterken , erkekler ise çocuklarının gerçek babası olduğundan emin olmak ister. Yapılan araştırmalar erkeklerin işlerine daha fazla önem vermesinin bir aldatılma sebebi olduğunu ifade eder. Diğer yandan erkeklerin yine ilişkilerde “annelerini” daha ön plana çıkarmaları diğer bir sadakatsizlik sebebidir.
Araştırma sonuçlarından elde edilen bir diğer sonuç ise erkeklerin cinsel aldatmayı deneyimlediği yönündedir. Evlilik öncesi cinsel ilişki külterel anlamda “ayıplanan” bir durumdur. Bu nedenle erkekler ilişkide en çok dikkat ettiği cinselliği aldatma olarak davranışa döker. Kadınlar ise daha çok duygusal olarak aldatır.
Bağlanma boyutları açısından ise kaçınan bağlananların daha fazla aldattığı, bu noktada ise erkeklerin daha fazla aldatma davranışı sergilediği ifade edilir.