Öğrenme Güçlüğü Çocukları Nasıl Etkiler?
Özel öğrenme güçlüğü çocukları nasıl etkiler sorusu aileler tarafından sık sık dile getiriliyor. Özel öğrenme güçlüğü sadece akademik anlamda değil psikososyal anlamda da çocukları etkileyebiliyor. Çocukların gelişim süreci doğumla başlar ve bu süreç ömür boyu devam eder. Çocuk bebeklik çağında kendisini bazen ağlayarak bazen gülerek bazen ise sarılarak ifade eder ancak özel öğrenme güçlüğünün diğer alanlara etkisiyle bazen bu gelişim yaşa uygun şekilde devam etmez. Özel öğrenme güçlüğü çocukları nasıl etkiler sorusuna bilişsel ve duygusal alanda cevap verilebilir. Okul çağına erişen çocuk, arkadaş grubu içerisinde bilişse ve duygusal olarak kendisini ifade etmeye çalışır. Bu noktada akademik başarının yanı sıra duygusal ve bilişsel gelişim de ilkokul çağında önemlidir.
Özel Öğrenme Güçlüğünde Psikososyal Sorunlar Nelerdir?
Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklarda duygusal alanda depresyon, kaygı, benlik algısı; sosyal alanda akran ilişkileri, öğretmen ilişkileri, aile ilişkileri, sosyal kabul gibi alanlarda; davranışsal alanda ise dürtüsellik, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, uyum bozuklukları, davranış bozuklukları gibi durumlar eşlik edebilir.
Özel Öğrenme Güçlüğü Kaygı Yaratır mı?
Özel öğrenme güçlüğünün kaygıyla ilişkisi elbette vardır. Çocuk bilişse anlamda kendisini yetersiz hissetmektedir. Eğer yetersiz hissediyorsa başarısızlık hissi daha fazla kaygılanmasına neden olur. Akademik anlamda başarı ilkokul grubundaki çocuk için çok önemlidir. Eğer ki kendisini başarısız olarak etiketlerse kaygı yaşar. Eğer ki kaygısını anlamlandıramazsa, kaygısı artarsa, kendisini anlamakta da oldukça zor olur. Bu süreçte çocuğun başarısızlığına değil kaygı hissetmesine neden olan durumlara odaklanmalıyız. Eğer ki kaygısını anlamlandırırsa kendisini daha iyi tanımaya başlar. Kaygı durumu öğrenme davranışını da etkiler. Kaygılanan çocuk daha zor öğrenmeye başlar. Kaygı durumlarında öğrenme sistemi de aksaklık yaşar. Ödev yaparken, sınıfta parmak kaldırırken, arkadaşına soru sorarken kaygı durumu devam eder. Bu durum ise başarısızlığının artmasına neden olur.
Özel Öğrenme Güçlüğü Depresyona Neden Olur mu?
Özel öğrenme güçlüğünün etkilediği bir diğer alan ise depresyondur. Bu konuyu şu şekilde ele alalım. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuk yaşamış olduğu durumdan dolayı üzüntü, stres ve kaygı yaşar. Bu yüzden bu tür olumsuz duyguları sık sık yaşamak kendisine yönelik eleştirilerinin artmasına da neden olur. Yaşamış olduğu çevre, akademik başarısı, kendisine yönelik olumsuz ve eleştirel düşünceleri artar. Geleceğe yönelik umutsuzluğu artar. Erken süreçte müdahale edilmezse kendisine yönelik olumsuz algısı kalıcı hale gelir. Çünkü bu başarısızlık durumunun bir ömür boyu devam edeceği hissine kapılırlar. Bu noktada aile, okul ve arkadaş çevresi çocuğa yönelik destekleyici şekilde davranmalıdır. Bu tür durumlarda sık sık öfke davranışı da ortaya çıkar.
Özel Öğrenme Güçlüğü Benlik Algısını Nasıl Etkiler?
Çocuklar benliğine yönelik düşünceleri aile yaşantılarında oluştururlar. Çocukluk çağında kendisine yönelik olumsuz bir algı ve ebeveyn yaklaşımı varsa çocuk okul çağındaki başarısızlığıyla benlik algısına yönelik olumsuz bir tutum izlemeye devam eder. Ancak ebeveyn ilişkileri güven verici ve şefkatliyse, okul çağındaki başarısızlığa rağmen ebeveyn tutumu aynı şekilde devam ederse benlik algısı daha olumlu devam eder. Ancak başarısızlık karşısında tedbir alınmazsa benlik algısı da olumsuz şekilde devam eder. Çünkü başarısız olduğunu düşünen bir çocuk öğrenme konusunda da problem yaşar. Kendisini öğrenemeyeceğine dair şartlayan çocuk akademik anlamda başarısız oldukça kendisini daha acımaz eleştirir.
Benlik algısı özgüven ve güven konusunda da kişiyi cesaretlendirir. Eğer ki benlik algısı düşerse özgüven açısından da problem yaşar, kendisine güveni azalır. Bu yüzden konuşmaktan çekinir, söz almaktan çekinir, duygusunu ifade etmekten utanır. Bu gibi durumlarda aile ve öğretmenler çocuğa yönelik olumlu tutum takınmalıdır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Sosyal İlişkileri Nasıl Etkiler?
Özel Öğrenme Güçlüğü olan çocuklar akran ilişkilerinde zorlanabilirler. Bilişsel ve duygusal açıdan kendi akran grubunun geride olmasından kaynaklanan bu durum arkadaş edinmede zorluk, kendini anlatmada problem, beden dili ve kişisel sınır gibi alanlarda problem olarak ortaya çıkar. Çocuk iletişim kurmakta zorlandıkça arkadaşlarına karşı kendisini geri çeker. Bu yüzden akran becerileri de oldukça güçleşir. Böylece Oyunlara katılmakta zorlanır, katıldığı oyunlarda ise kurallara uyma konusunda da problem yaşar. Bu durum ise arkadaşlık ilişkilerini de olumsuz etkiler. Oyunlara uyum sağlayamadıkça arkadaşları daha fazla dışlar. Okul ortamında bu durum fark edilirse mutlaka olumlu yönde müdahale edilmesi gerekir.
Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuğa Nasıl Yaklaşılır?
Eğer ki çocuğunuzda özel öğrenme güçlüğü varsa iletişim konusunda oldukça önemli görevleriniz vardır diyebiliriz.
Çocuğun Duygusunu Anlayın
Çocuk duygusal anlamda kendisini yetersiz hisseder. Ayrıca depresyon, kaygı gibi durumlar çocuğun duygusunu ifade etmesine engel olur. Bu süreçte çocuğun asıl anlattığı şeye odaklanmak, duygusunu yakalamaya çalışmak önemlidir. “Soruyu çözemediğin için çok öfkelisin, kendine de sinirlendin” gibi temel duygusu yakalanmalıdır. Çünkü böylece anlaşıldığını hisseder.
Başarısı Fark Edin
Çocuk kendi bilişsel sürecine uygun olarak bir performans ortaya koyar. Yaptığı başarılara odaklanmak çocuğun benlik algısının da yükseltir. Kendisini yeterli hisseder. Böylece mutlu olur, daha fazla çabalar. Bu yüzden yaptığı olumlu davranışları mutlaka yakalayın!
Gerçekçi Hedefler Belirleyin
Çocuğunuzun kendisini başarılı hissetmesi için ulaşabileceği gerçekçi hedefler belirleyin. Eğer ki 50 parçalı puzzle yapmak onun için çok zorsa, 20-25 parçalı puzzle yapmasına yardımcı olun. Küçük küçük adımlarla başarıya ulaşmasına yardımcı olun.
Çocuğunuzu övmekten vazgeçmeyin! Mutlaka her çocuk övgüyü hak eder!