Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Nedir?
ŞÖNİM , uzun adıyla Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi yedi gün yirmi dört saat esası üzerinden hizmet veren bir kuruluştur. Bu merkezlere özellikle kadına yönelik şiddete karşı önleyici, koruyucu, izleyici tedbirler sunulmakta ve takip edilmektedir. Bu açıdan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi teorik anlamda oldukça faydalı bir hizmettir. Özellikle kadına yönelik şiddetin arttığı bu dönemde bu konuda devlet eliyle bir politika takip edilmesi, kadınların da güvence altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Teorik açıdan faydalı olmasının yanında pratik açıdan da işleyişin takip edilebilmesi, kadınlara ulaşılabilmesi ya da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi nedir sorusuna cevap bulunabilmesi için biraz daha mesafe kat edilmesi gerekir.
İçindekiler
1. ŞÖNİM Ne Zaman Kurulmuştur
2. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi
3. ŞÖNİM’de Neler Yapılır
4. ŞÖNİM’e Kimler Başvuru Yapabilir
5. Kişisel Bilgilerin Gizliliği
6. ŞÖNİM İçin Darp Raporu Gerekli Midir
7. ŞÖNİM’e Neden Gitmek İsteriz
8. Şiddet Görüyorum Nereye Başvuru Yapabilirim
9. ŞÖNİM Yönetmeliği Nedir
ŞÖNİM Ne Zaman Kurulmuştur?
6284 sayılı Ailenin Korunası ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un belirtmiş olduğu usullere göre kurulmuştur. Kadına yönelik şiddet öncede aile içi bir konu olarak değerlendirilirken evli olmayan kadınların görmüş olduğu şiddet burada göz ardı edilmiştir. Yasada değişiklikler gerçekleşti. Evli ama fiilen yalnız yaşayan ya da boşanmış kişiler de tedbir kararına başvuru yapabilir. Yasa kadına yönelik şiddetin cinsiyet temelli bir ayrımcılık olduğu ifade eder. Böylece kadının hakları açısından önemli bir kazanım elde edilmiştir. 6284 sayılı kanuna göre koruyucu tedbir ve önleyici tedbir kararı alınmaktadır. Koruyucu tedbir karar, şiddete maruz kalan veya şiddet görme riski olan kişiler hakkında verilirken, önleyici tedbir kararı ise şiddet uygulayan ve uygulama ihtimali olan kişilere yönelik verilen kararlardır.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi
ŞÖNİM, şiddete maruz kalan kadınların şiddetten uzaklaşmak için geldikleri yerdir. Burada çeşitli desteklere erişirler. Hayatını tekrardan organize etmek amacıyla imkanlara kavuşurlar. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi kişiyi bir süre misafir eder. Bu tür merkezler “gizli” merkezlerdir. Misafir olan kadının tekrardan bir tehdit hissetmemesi için bu tür yerlerin isimleri ve yerleri “gizli”dir. Bu noktada ilk başvuru yeri Sosyal Hizmet Merkezleri’dir. Tehdit durumlarında Emniyet Güçleri de devreye girer. Ardından yapılan inceleme ve görüşme sonucunda kişi Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ‘ne götürülür.
ŞÖNİM’de kişi iş bulur. Meslek sahibi olur. Psikososyal ve ekonomik koşullara yönelik destek alır. Tedbirler, öneriler kısmında da destekleme görür. Bu süreçte kişiyle ilgili rapor hazırlanmadan önce kişi hakkında detaylı bir raporun da hazırlanması gerekir.
Şiddete maruz kalan kişiyle ilgili öfke kontrolü, stresle mücadele, şiddete yönelik rehabilite, şiddetin ortaya çıkardığı psikolojik etkilere yönelik görüşme ve baş etme becerileri gibi durumlarda uygun bir tedavi programı da uygulanmaktadır. Bu nedenle Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi geniş çapta yardım sunulan merkezdir.
ŞÖNİM’e Kimler Başvuru Yapabilir?
ŞÖNİM’e ev içi şiddete uğrayan, şiddete uğrama riski bulunan kişiler başvurur. Ayrıca aile bireyleri tarafından ısrarlı takibe maruz kalan kişiler de başvuru yapar. Telefonla ulaşım ücretsizdir. ŞÖNİM’e ALO 183 hattı üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Kişinin yakını da ihbar eder. Üçüncü kişiler tarafından yapılan ihbarlar sonucunda meslek elemanları incelemeye gider. Meslek elemanının gözlemi sonucunda çalışma başlar. Böylece Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi için işlemler başlar.
Yapılan başvurulardan sonra ŞÖNİM’e başvuru yapan kişi meslek elemanıyla bir görüşme sağlar, ardından bir form doldurur. Gerekiyorsa tıbbi konularda destek alır. Bağımlılık durumu varsa bunlar da göz önüne alınır ve gerekli hizmetlere ulaşması sağlanır.
ŞÖNİM’de Kişisel Bilgilerin Gizliliği
Kişi hakkında gizlilik kararı vardır. Böylece kişinin ve ailesinin kişisel bilgileri için gizlilik kararı çıkar. Bu karar alınırsa kişinin resmi bilgileri adres bilgi tabanında gizlidir. Böylece güncel adresini kimse görmez.
ŞÖNİM’e Sığınan Kişi Boşanma Davası Açabilir mi?
Evet, bu tür durumlarda ŞÖNİM size destek verecektir. Şiddet önleme ve İzleme Merkezleri’nin bu kişiye hukuki destek verme imkanı da mevcuttur. Adli bürolarda ücretsiz danışmanlık veren birimler de mevcuttur. Eğer ki boşanma sürecini başlatmak isterseniz kurum bu konuda size destek olur. Eğer ulaşım talep ederseniz bu konuda da bulunduğunuz ilçeden bir araç sağlanır. Yapılan işlemler esnasında bir üret ödemezsiniz. Çünkü Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Birimi bu konuda size yardım eder. Var olan maddi masraflar devlet tarafından karşılanır.
ŞÖNİM İçin Darp Raporu Gerekli midir?
Hayır, bu konuda darp raporuna gerek yok. Kişinin talebi ve beyanı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi misafirliği için yeterlidir.
- Çünkü Şiddetin bahanesi olmaz
- Çünkü Mağdur şiddete uğradığı için suçlanamaz.
- Şiddetin tek sorumlusu faildir.
- Devlet ve toplum kurumları şiddetin durdurulması, engellenmesi ve cezalandırılmasından sorumludur.
- Bu yüzden şiddet mağdurlarının şiddetsiz bir yaşam için destek alma hakları vardır.
- Ev içi şiddete herkes duyarlı olmalıdır.
Kurumlar arasında koordineli çalışmak gerekir, böylece kadın ve çocuk hakkında gerekli kararlar alınabilmelidir.
ŞÖNİM’e Neden Gitmek İsteriz?
Kadınlar en temelde kendilerini güvende hissetmek için ŞÖNİM’e gitmek ister. Bu talebi için ise öncelikle güven duygusu yaşamak ister. Sığındığı yerde kendisine dair bir destek bulacağına dair umut duyar.
Kendisine yönelik ortaya çıkan tehdit durumuna dair ciddiye alınmak ister.
Başvuru yaptığı yere güvenmek ister.
Yasayla ilgili bilgi sahibiyse yasanın şiddete uğrayan kişiden olduğuna dair bir güveni vardır ve bu güveni hissetmek ister.
Kendisini güvende hissederse geleceğien dair de güven duygusunu pekiştirmek ister.
Şiddet Görüyorum Nereye Başvuru Yapabilirim?
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Başvurusu için;
- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
- İlçe Sosyal Hizmet Merkez Müdürlükleri
- Polis Merkezleri
- Jandarma Karakolları
- Sağlık Kuruluşları
- Belediye Kadın Danışma Merkezleri
- Baroların Kadın Danışma Merkezleri
- Kadın Sivil Toplum Kuruluşları
- Alo 183 Telefon Hattı
- Valilikler
- Kaymakamlıklar
- Cumhuriyet Başsavcılıkları
- Aile Mahkemesi Hakimlikleri
- ALO 183
Aile Bakanlığı’nın Şiddete Maruz Kaldığında sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Şönim Yönetmeliği Nedir
Şönim Yönetmeliği 08.03.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 14 ve 15. maddeleri ile 03.06.2011 tarihli ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 ve 22. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Yönetmeliğin içinde tanımlar ve kısaltmalar, temel ilkeler ve çalışma esasları yer alır. Diğer yandan kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin esaslar da yer alır. Başvuru süreci nasıl olur, yapılacak ilk işlemler nelerdir gibi sorulara buradan yanıt bulabilirsiniz. Diğer yandan tedbir kararına yönelik de bazı maddelere Şönim Yönetmeliğinden ulaşabilirsiniz.
Eğer bu konuda problem yaşıyorsanız ilçenizde yer alan Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvuru yapın.
Konuyla ilgili flört şiddeti yazımızı da mutlaka okuyun.