Panik Atak Anında Ne Yapmalıyım?
Panik atak anında ne yapmalıyım, seanslarda aranan cevap aslında ilk olarak budur. Üzülerek söylemeliyim ki eğer terapi almıyorsanız yapacağınız bir şey yoktur. Panik atak anında kişi kontrolünü kaybeder. Bu yüzden panik atak anında ne yapmalıyım sorusunun geçerli bir cevabı yoktur. Bazı ruh sağlığı çalışanlarının bu konuyla ilgili yazdıkları yazıları üzülerek okuyorum. Panik atak anında ne yapmalıyım sorusunu soran biri bir umut arıyordur. Ruh sağlığı çalışanları olarak umut tacirliği yapamayız. Bu yüzden panik anında paniği durdurmak için bir sihirli değnek yoktur. Verilen tavsiye ya da öneriler geçici süreli tavsiyelerdir.
İçindekiler
1. Panik Atak Anında Sakin Kalmak
2. Kendimi Sakinleştiremiyorum, Kalbim Çok Hızlı Atıyor
3. Kese Kağıdı Panik Atağı Engeller mi
4. Panik Atak Başlayınca Ne Yapılır
5. Panik Atağı Tetikleyici Şeyler Nelerdir
6. Panik Atak Belirtileri Nelerdir
6. Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur
Panik Atak Anında Sakin Kalmak
Burada kendimize soracağımız en temel soru şudur. Panik atak anında panik yapmamıza neden olan bir şey var mı? Eğer ki sizi bu duruma sokan net bir şey varsa onu lütfen not alın. Çünkü sizi kaygılandıran uyarıcı budur. Böylece panik atak anında ne yapmalıyım sorusuna yanıt buluruz. Bu uyarıcıyı oturumlarda konuşmak faydalı olacak. Diğer taraftan panik atak anında kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Donmuş, kitlenmiş ve çaresiz. Ne yapacağınızı bilemiyorsunuz. Zihninizde var olan çark dönmeye başlıyor. Siz hızına yetişemiyorsunuz. Bu yüzden zihniniz kitleniyor. Bazen telefonunuz ya da bilgisayarınız kitlenir ve hareket ettiremezsiniz. Çaresi nedir? Var olan bozulmayı onarmak. O yüzden panik atak anında değil de panik atak anından sonra ne yapılması gerektiğine bakmak gerek.
Ancak tabii ki kendinizi bu tür çaresiz hissettiğiniz anlarda internete sığınıyorsunuz! Acaba bir öneri var mı? Ne yaparsam bu panik ataktan kurtulurum! Üzülerek söylüyorum ki internet size böyle bir sihirli değnek sunmaz. Bu yüzden bir hekim kontrolü şart. Ardından ise uygun görüldüyse ilaçlı tedavi ve psikoterapi sizin panik ataklarınızı kontrol altına almanıza yardım eder.
Kendimi Sakinleştiremiyorum, Kalbim Çok Hızlı Atıyor!
Panik atak halinde kişi donar kalır. Bu yüzden panik atak anında ne yapmalıyım sorusuna yanıt bulmak da bazen işe yaramaz. Kalbi çok hızlı atmaya başlar. Nabzı yükselir. Bazen midesine kramp girer. Kalbi o kadar çok atar ki öleceğini düşünür. Zaten temel düşüncelerden biri de acaba ölecek miyim düşüncesi değil mi? Kontrol altına alamadığınız bir panik atak durumunu yönelik girişim bazen bu kaygının artmasına neden olur. Bu konuda verilen en önemli tavsiye aslında kese kağıdı taşımak.
Kese Kağıdı Panik Atağı Engeller mi?
Evet, yanlış duymadınız. Kese kağıdı taşımak nefesinizi kontrol altına almanızı sağlar. Kaygı anında kese kağıdını ağzınıza dayayın. İçine nefes alıp verin. Bir yerden sonra nefesiniz kontrol altına gireceği için panik anı da yavaş yavaş sona erer. Panik atak anında hızlı şekilde nefes alıyorsunuz. Bu yüzden kese kağıdının içine nefes alıp verdikçe kan pH’ını dengelemiş olursunuz.
Panik Atak Başlayınca Ne Yapılır?
Meditasyon teknikleri, kese kağıdı, nefes egzersizi aslında panik atak durumu ortaya çıkmadan önce işe yarar. Panik atak anında ne yapmalıyım sorusuna vereceğimiz cevaplar şöyle: Eğer ki kontrolü kaybettiğinizi fark ettiyseniz durumun kendiliğinden geçmesini bekleyin. Çok geç kalmadan ise terapi almaya başlayın. Panik atak tedavisinde terapi oldukça etkilidir. Önemli olan diğer bir konu ise aklınıza gelen düşünceler. Öleceğimi hissettim en çok duyduğumuz cümle. Bugüne kadar pek çok kez panik atak yaşadınız ve ölmediniz. Ölmenize sebep olacak bir sağlık probleminiz yok. Demek ki elimizde öleceğinize dair somut bir kanıt yok. Panik durumlarından sonra “Kanıt var mı” sorusunu sormak bu yüzden önemli. Panik atak anında zihninizde harekete geçen düşünceleri durdurmaya ihtiyacınız var. Bu yüzden terapi almak önemli. Terapi sürecinde panik atak durumuna sebep olan durum hakkında bilgi verilir. Psikoeğitim dediğimiz bu süreç neyle baş ettiğinizi size sunar. Problem hakkında bilginiz olursa daha kolay baş edersiniz.
Panik Atak Anında Zihin Hızlı Hareket Eder
Bu tür durumlarda zihin bir motor gibi hareket eder. Nasıl ki araba kullanırken bazı şeyleri otomatik olarak yaparız. Panik atak anında da zihin bazı davranışları otomatik olarak yapar. Kontrolünüz devreden çıkar.
Kalp krizi geçiriyorum.
Felç olacağım.
Öleceğim.
Çıldıracak gibiyim.
Kontrolü kaybediyorum!
Nefes alamıyorum!
Bunlar size tanıdık geldi mi? Evet, geldi sanırım. Bu düşünceleri yönetmek terapiyle mümkün. Baş edeceğiniz bir durum varken bununla ilgili tavsiye aramayı sonlandırmak faydalı olacak. Bu yüzden sizi kaygılandıran durumlarla ilgili yüz yüze terapi ya da online terapi almaya başlamanız faydalı olacak.
Panik Atağı Tetikleyen Şeyler Nelerdir ?
Panik atak bir kaygı durumudur. Anksiyete bozuklukları arasında yer alır. O yüzden kaygı durumu ortaya çıktığında kişi kontrolü kaybeder. Panik atak anında ne yapmalıyım sorusuna yanıt bulmak için bu tetikleyicileri bilmemiz gerek. Bu durum sempatik sinir sistemi ile parasempatik sinir sistemi arasındaki bir çatışmadan doğar. Sempatik sinir sistemi tehlike anında vücudu harekete geçirir. Böylece böbreküstü bezlerinde bazı salgıların salgılanmasını sağlar. Bunlar adrenalin ve noradrenalindir. Bu maddeler sizin harekete geçmenizi, savaş durumuna karşın bir pozisyon almanızı sağlar. Diğer taraftan parasempatik sinir sistemi ise sizin sakinleşmenizi sağlar. Panik atak anında sempatik sinir sistemi devreye girer. Ardından ise parasempatik sinir sistemi kontrolü ele alarak sakinleşmenizi sağlar. Bu yüzden sempatik sistem devreye girdiğinde kaygınız artar. Endişelenirsiniz. Kontrolü kaybettiğinizi düşünürsünüz.
Özetlemek gerekirse bu durum beyinde var olan hormonların düzensiz çalışmasından ortaya çıkar. Diğer taraftan terleme, çarpıntı gibi belirtileri farklı algılamamızla ortaya çıkar. Terleme durumuyla ölümü eşleştirdiyseniz bu durum panik atak yaşamanıza neden olur. Terapi sürecinde de oluşan bu gerçekçi olmayan düşünceyi çalışırsınız. Böylece durumun üstesinden gelirsiniz!
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
- Nefes darlığı
- Soluk kesilmesi
- Göğüs ağrısı ya da sıkışma
- Terleme
- Kalp çarpıntısı
- Baş dönmesi, bayılma hissi
Üşüme, ter basması, - Mide bulantısı ya da karın ağrısı
- Titreme
- Kontrolü kaybetme
- Ölüm Korkusu
Panik atak anında ne yapmalıyım sorusuna yanıt bulmak için birinci öncül terapidir. Böylece tedavi için adım atmış olursunuz.
Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?
İlaç Tedavisi
Panik atak tedavisinde hormonal süreci dengelemek adına bazen ilaçlı tedavi gerekir. Psikiyatri kontrolünde kullanılan ilaçlar panik halini kontrol altına almanıza yardım eder. Belirtiler yavaş yavaş son bulur.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Panik atak durumlarında etkili olan bir tedavi yöntemidir. Danışanı kaygılandıran duygu düşünce ve davranış süreci ele alınır. Böylece gerçekçi olmayan düşünceler gerçekçi düşüncelerle yer değiştirilir. Böylece kişi panik durumunun üstesinden gelir.
Tavsiye edilen süreç ilaçlı tedavi ve terapi yönteminin bir arada devam etmesidir. Bilişsel Davranışçı Terapi ile ilgili yazımızı okumanızı öneririz. Böylece panik atak anında ne yapmalıyım sorusuna daha kolay yanıt bulursunuz.
UNUTMAYIN!
Panik atak ölmenize ya da çıldırmanıza neden olmaz!
Bilimsel anlamda kontrol altına alınır!
Doktorunuz tavsiye etmediği süreci ilaç kullanmayın!
Doktor tavsiye etmeden ilaçlarınızı bırakmayın!